Pitaleivän väliin paistettua munakoisoa, tahinikastiketta, hummusta, hiukan eksoottista amba-kastiketta ja keitettyä kananmunaa. Aivan uusi makukombo ja ihastuin kunnolla.
Se on hienoa, että Israelista irtoaa nykyään jotain hyvääkin. Sabich on israelilainen katuruoka, joka on ollut alkujaan juutalaisten aamupala. Hitto, melkoinen aamiainen olisikin. Kunpa jaksaisi joskus tehdä.
Kun tekee itselle aiemmin tuntematonta katuruokaa jostain kaukaa, alkaa miettiä, miltä se oikeasti maistuisi paikan päällä. Yleensä kotikokkailut tekee katuruoasta aivan liian kliiniä ja mietoa - tälläkin kertaa kuten kuvasta näkyy. Kannattaa olla hövelillä päällä.
Amba-soosi oli minulle aivan uusi tuttavuus. Löysin lähi-itämaisesta kaupasta ambaan säilöttyjä, pikkelöityjä kasviksia, mikä toimi tähän mainiosti. Mango chutney ajaa kuulemma myös saman asian pelkkänä soosina. Pikkelöidystä mangosta tehty amba-soosi on suosittu kastike erityisesti irakilaisessa, israelilaisessa ja saudien keittiössä, hiukan eri käyttötarkoituksin. Ostamani purkkikama oli ihan ok, mutta olen varma, että itse tehty, ”oikea” soosi on reippaasti parempaa. Sabichin välissä se keskinkertainenkin kama antaa hyvää syvyyttä ja happoa kokonaisuuteen. Toivottavasti palaan vielä asiaan kotitekoisen amban merkeissä.
HUOM! Älä hirttäydy kiinni reseptin kaikkiin raaka-aineisiin, mutta säilytä lähi-itämainen henki mukana ainakin jollain reseptin kastikkeella. Munakoiso ja keitetty muna ovat oleellisia.
