Säästä yli 800 euroa vuodessa helposti – tee nämä muutokset ruokarutiineihisi

Love Food, Hate Waste -yhdistyksen vinkeillä saat ruokalaskun pienemmäksi. Shutterstock

Etkö muista enää kaupassa mitä hyllyltä löytyy ja noudatat kiltisti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää? Näiden vinkkien avulla voit säästää satasia ruokalaskussasi. 

Brittiläisen Love Food, Hate Waste -yhdistyksen asiantuntijat ovat koonneet vinkkejä ruokalaskun pienentämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen. Yhdistyksen mukaan keskivertoperhe voi säästää jopa yli 800 euroa vuodessa ruokalaskussa pienillä teoilla. 

1. Ota "shelfie"

Tiedätkö sen hetken, kun olet jo kaupassa ja yrität muistella oliko kaapissa oliiviöljyä vai ei?

Love Food, Hate Waste -kampanjan alullepanijat kehottavat ihmisiä ottamaan "shelfien", eli vapaasti suomennettuna hyllykuvan ruokakaapista ennen ostoksille menoa. Näin sinun ei tarvitse ostaa ruokaa hätävaraksi, vaan tiedät aina, mitä kaapista löytyy. 

2. Venytä viimeistä käyttöpäivää

Pidä tiukasti kiinni viimeisestä käyttöpäivästä vain niiden tuotteiden kohdalla, jotka voivat olla vaarallisia terveydellesi, kuten kalat ja äyriäiset. 

3. Kokkaa kerran, syö kaksi kertaa

Kokkaa kerralla suuria määriä ja lämmitä edellistä ruokaa seuraavana päivänä. Voit myös kehitellä eilispäivän ruoasta uuden aterian, kuten munakkaan tai täytteen salaattiin. 

4. Suunnittele ateriasi

Käy ruokakaupassa maksimissaan kaksi kertaa viikossa ja suunnittele ateriasi etukäteen. Jos käyt ostoksilla harva se päivä, mukaan tarttuu taatusti heräteostoksia ja tulet helposti käyttäneeksi enemmän rahaa kuin oli tarkoitus. 

5. Osta säilykeruokaa

Säilykkeitä parjataan usein, mutta ne voivat säästää reippaasti rahaa ja toimivat loistavana hätävarana. Tuore ruoka menee nopeasti huonoksi, mutta säilykkeet pysyvät hyvänä pitkään ja niistä on helppoa keksiä ruokaa, vaikka kaapit vaikuttaisivat tyhjiltä. 

Esimerkiksi tomaattipohjaiset pastaruoat ovat helppoa hätävararuokaa, sillä sekä täytteet että pastat säilyvät kuivakaapissa pitkiäkin aikoja, eivätkä ne maksa paljoa. 

6. Mittaa annoskoot tarkasti

Love Food, Hate Waste -yhdistyksen mukaan brittiläiset heittävät hurjat 111 miljoonaa puntaa vuodessa roskiin ylimääräisen pastan muodossa – olet varmaan itsekin joskus keittänyt pastaa niin paljon, että loppu on päätynyt roskikseen? 

Opettele annoskoot ja noudata niitä, niin sinulle ei jää hävikkiä. 

7. Säilö ruoka oikein

Säilytä tuoreruokaa pääasiassa jääkaapissa, niin se säilyy pidempään. Poikkeuksen tästä muodostavat esimerkiksi banaanit, jotka pysyvät hyvänä pidempään huoneenlämmössä. 

8. Säilytä banaanit muista hedelmistä erillään

Banaanit vaikuttavat muiden hedelmien säilyvyyteen, joten ne kannattaa pitää omassa kulhossaan. 

9. Pakastin tehokäyttöön

Kaikki tietävät, että pakastimeen on helppo laittaa pieniä eriä ylijäämäruokia, mutta liian moni jättää mahdollisuuden käyttämättä. Suomessa kannattaa myös hyödyntää metsien tarjoama sato, kuten maukkaat sienet ja marjat, joista voi tehdä aterioita talvipakkasten paukkuessa ja aivan ilmaiseksi. 

Myös banaanit voi pakastaa, kun ne alkavat tummua, mutta yhdistyksen asiantuntijat kehottavat lisäämään pakettiin myös pakastuspäivämäärän, sillä niiden ulkonäkö muuttuu pakastettaessa. 

Kuori banaanit, laita ne tehosekoittimeen ja pakasta sen jälkeen. Kun hedelmät jäätyvät, ne ovat kuin terveellistä jäätelöä. 

10. Pakasta viiniä

Jos sinulle jää viiniä pullon pohjalle, älä heitä sitä pois, vaan kokeile juoman jäädyttämistä jääpalamuottiin. Esimerkiksi punaviini sopii täydellisesti bolognese-kastikkeeseen ja yksi jääpala on juuri täydellinen lisä. 

Love Food, Hate Waste -yhdistyksen mukaan myös pestoa kannattaa pakastaa jääpalamuotteihin – voiko olla nopeampaa ateriaa kuin pasta ja sulatettu pesto?

Joulun aikaan syntyy vuoden suurin hävikki:

12:23

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja