Etkö muista enää kaupassa mitä hyllyltä löytyy ja noudatat kiltisti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää? Näiden vinkkien avulla voit säästää satasia ruokalaskussasi.
Brittiläisen Love Food, Hate Waste -yhdistyksen asiantuntijat ovat koonneet vinkkejä ruokalaskun pienentämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen. Yhdistyksen mukaan keskivertoperhe voi säästää jopa yli 800 euroa vuodessa ruokalaskussa pienillä teoilla.
1. Ota "shelfie"
Tiedätkö sen hetken, kun olet jo kaupassa ja yrität muistella oliko kaapissa oliiviöljyä vai ei?
Love Food, Hate Waste -kampanjan alullepanijat kehottavat ihmisiä ottamaan "shelfien", eli vapaasti suomennettuna hyllykuvan ruokakaapista ennen ostoksille menoa. Näin sinun ei tarvitse ostaa ruokaa hätävaraksi, vaan tiedät aina, mitä kaapista löytyy.
2. Venytä viimeistä käyttöpäivää
Pidä tiukasti kiinni viimeisestä käyttöpäivästä vain niiden tuotteiden kohdalla, jotka voivat olla vaarallisia terveydellesi, kuten kalat ja äyriäiset.
3. Kokkaa kerran, syö kaksi kertaa
Kokkaa kerralla suuria määriä ja lämmitä edellistä ruokaa seuraavana päivänä. Voit myös kehitellä eilispäivän ruoasta uuden aterian, kuten munakkaan tai täytteen salaattiin.
4. Suunnittele ateriasi
Käy ruokakaupassa maksimissaan kaksi kertaa viikossa ja suunnittele ateriasi etukäteen. Jos käyt ostoksilla harva se päivä, mukaan tarttuu taatusti heräteostoksia ja tulet helposti käyttäneeksi enemmän rahaa kuin oli tarkoitus.
5. Osta säilykeruokaa
Säilykkeitä parjataan usein, mutta ne voivat säästää reippaasti rahaa ja toimivat loistavana hätävarana. Tuore ruoka menee nopeasti huonoksi, mutta säilykkeet pysyvät hyvänä pitkään ja niistä on helppoa keksiä ruokaa, vaikka kaapit vaikuttaisivat tyhjiltä.
