Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Säästä yli 800 euroa vuodessa helposti – tee nämä muutokset ruokarutiineihisi

Love Food, Hate Waste -yhdistyksen vinkeillä saat ruokalaskun pienemmäksi.
Love Food, Hate Waste -yhdistyksen vinkeillä saat ruokalaskun pienemmäksi. Shutterstock
Julkaistu 08.09.2016 20:02

MTV LIFESTYLE

Etkö muista enää kaupassa mitä hyllyltä löytyy ja noudatat kiltisti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää? Näiden vinkkien avulla voit säästää satasia ruokalaskussasi. 

Brittiläisen Love Food, Hate Waste -yhdistyksen asiantuntijat ovat koonneet vinkkejä ruokalaskun pienentämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen. Yhdistyksen mukaan keskivertoperhe voi säästää jopa yli 800 euroa vuodessa ruokalaskussa pienillä teoilla. 

1. Ota "shelfie"

Tiedätkö sen hetken, kun olet jo kaupassa ja yrität muistella oliko kaapissa oliiviöljyä vai ei?

Love Food, Hate Waste -kampanjan alullepanijat kehottavat ihmisiä ottamaan "shelfien", eli vapaasti suomennettuna hyllykuvan ruokakaapista ennen ostoksille menoa. Näin sinun ei tarvitse ostaa ruokaa hätävaraksi, vaan tiedät aina, mitä kaapista löytyy. 

2. Venytä viimeistä käyttöpäivää

Pidä tiukasti kiinni viimeisestä käyttöpäivästä vain niiden tuotteiden kohdalla, jotka voivat olla vaarallisia terveydellesi, kuten kalat ja äyriäiset. 

3. Kokkaa kerran, syö kaksi kertaa

Kokkaa kerralla suuria määriä ja lämmitä edellistä ruokaa seuraavana päivänä. Voit myös kehitellä eilispäivän ruoasta uuden aterian, kuten munakkaan tai täytteen salaattiin. 

4. Suunnittele ateriasi

Käy ruokakaupassa maksimissaan kaksi kertaa viikossa ja suunnittele ateriasi etukäteen. Jos käyt ostoksilla harva se päivä, mukaan tarttuu taatusti heräteostoksia ja tulet helposti käyttäneeksi enemmän rahaa kuin oli tarkoitus. 

5. Osta säilykeruokaa

Säilykkeitä parjataan usein, mutta ne voivat säästää reippaasti rahaa ja toimivat loistavana hätävarana. Tuore ruoka menee nopeasti huonoksi, mutta säilykkeet pysyvät hyvänä pitkään ja niistä on helppoa keksiä ruokaa, vaikka kaapit vaikuttaisivat tyhjiltä. 

Esimerkiksi tomaattipohjaiset pastaruoat ovat helppoa hätävararuokaa, sillä sekä täytteet että pastat säilyvät kuivakaapissa pitkiäkin aikoja, eivätkä ne maksa paljoa. 

6. Mittaa annoskoot tarkasti

Love Food, Hate Waste -yhdistyksen mukaan brittiläiset heittävät hurjat 111 miljoonaa puntaa vuodessa roskiin ylimääräisen pastan muodossa – olet varmaan itsekin joskus keittänyt pastaa niin paljon, että loppu on päätynyt roskikseen? 

Opettele annoskoot ja noudata niitä, niin sinulle ei jää hävikkiä. 

7. Säilö ruoka oikein

Säilytä tuoreruokaa pääasiassa jääkaapissa, niin se säilyy pidempään. Poikkeuksen tästä muodostavat esimerkiksi banaanit, jotka pysyvät hyvänä pidempään huoneenlämmössä. 

8. Säilytä banaanit muista hedelmistä erillään

Banaanit vaikuttavat muiden hedelmien säilyvyyteen, joten ne kannattaa pitää omassa kulhossaan. 

9. Pakastin tehokäyttöön

Kaikki tietävät, että pakastimeen on helppo laittaa pieniä eriä ylijäämäruokia, mutta liian moni jättää mahdollisuuden käyttämättä. Suomessa kannattaa myös hyödyntää metsien tarjoama sato, kuten maukkaat sienet ja marjat, joista voi tehdä aterioita talvipakkasten paukkuessa ja aivan ilmaiseksi. 

Myös banaanit voi pakastaa, kun ne alkavat tummua, mutta yhdistyksen asiantuntijat kehottavat lisäämään pakettiin myös pakastuspäivämäärän, sillä niiden ulkonäkö muuttuu pakastettaessa. 

Kuori banaanit, laita ne tehosekoittimeen ja pakasta sen jälkeen. Kun hedelmät jäätyvät, ne ovat kuin terveellistä jäätelöä. 

10. Pakasta viiniä

Jos sinulle jää viiniä pullon pohjalle, älä heitä sitä pois, vaan kokeile juoman jäädyttämistä jääpalamuottiin. Esimerkiksi punaviini sopii täydellisesti bolognese-kastikkeeseen ja yksi jääpala on juuri täydellinen lisä. 

Love Food, Hate Waste -yhdistyksen mukaan myös pestoa kannattaa pakastaa jääpalamuotteihin – voiko olla nopeampaa ateriaa kuin pasta ja sulatettu pesto?

Joulun aikaan syntyy vuoden suurin hävikki:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Love Food, Hate Waste, Dailymail

Lisää aiheesta:

Ruokatoimittaja kehitti helpon systeemin – ei ole joutunut heittämään pilaantunutta ruokaa pois vuosiin4 järkevää vinkkiä, joilla säästät ruokakuluissaTiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Säästäväinen äiti jakaa vinkit, joilla ruoka säilyy pidempään syömäkelpoisena – teetkö jo näin?Pursuaako juhlapöytäsi taas herkkuja? Tässä oleellisimmat vinkit kodin ruokahävikin vähentämiseenJärjestä jääkaappisi oikein – älä sorru yleisiin virheisiin
RuokaniksitSäästäminenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokaniksit
  • 12.11.202309:44
    Paprika

    Paras tapa pilkkoa paprika – teetkö itse näin?

  • 28.07.202216:59
    Pikaruoka

    Tuunaa pakasteranskalaiset helpolla "Mäkkäri-niksillä" – välittömästi herkullisempi lopputulos

  • 31.01.202219:56
    Ruoanlaitto

    Älä missään nimessä leikkaa sipulista kantaa pois! Keittiömestari Sampo paljastaa, miten sipuli kannattaa oikeasti kuoria ja pilkkoa

  • 09.04.202119:55
    Ruoka

    Perheenäidin nokkelaa yrttikikkaa ylistetään: "Ei voi olla totta"

  • 10.02.201813:45
    Leivonta

    Siistejä paloja ilman kuivumista – onko tässä nerokkain tapa leikata kakkua?