Aiemmin kehotusta jättää kulhoon jääneet taikinarippeet syömättä on perusteltu lähinnä raa’an taikinan aiheuttamilla mahanpuruilla. Yhdysvalloissa riskilistalle ovat nyt päässeet myös jauhot ja niiden sisältämät pöpöt.
The New England Journal of Medicine -julkaisussa esitellyt tulokset ovat laittaneet käsitykset jauhoista uusiksi ja saaneet yhdysvaltalaiset viranomaiset varoittelemaan syömästä raakaa taikinaa. Taikinan sisältämissä jauhoissa saattaa nimittäin piillä E.coli-bakteereja, jotka yleensä lymyilevät kosteissa ympäristöissä.
– On uskomatonta, että pieneliöt voivat elää näin kuivassa ja jauhomaisessa aineksessa kuukausia pilaamatta jauhoja, mutta pystyen silti sairastuttamaan ihmisen, sanoo The New York Timesin haastattelema Brown University Medical Schoolin apulaisprofessori Marguerite A. Neill.
Jauhoista elimistöön siirtyneet bakteerit ovat sairastuttaneet Yhdysvalloissa alle vuodessa 56 ihmistä. Taikinan syöminen aiheutti heille vatsakipuja, kuumetta, oksentelua sekä veristä ripulia.
Tutkijat päättelivät, että E.coli on päätynyt jauhoihin todennäköisesti jo hyvin varhaisessa vaiheessa tuotantoa, kun karja on päässyt viljapelloille tekemään tarpeitaan. Jauhoja valmistettaessa viljat jauhetaan, mutta niitä ei kuumenneta, sillä se vaikuttaisi leivontaominaisuuksiin.
"Ulkoympäristöstä tuleva vilja ei ole steriiliä"
Eviran mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksikön ylitarkastaja Elina Leinonen sanoo, ettei Suomessakaan vastaavaa voida täysin sulkea pois.
