2:08

Saako broileria kuumentaa uudelleen? Asiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen lämmittämättä

Elintarvikeasiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa jättää uudelleen lämmittämättä. Asiasta uutisoi brittilehti The Sun.

Videolta näet, miten valmistuu huippusuosittu Lyonin kana.

Ruokaa jää usein syöntikerralta yli, eikä sitä useimmissa tapauksissa kannata missään nimessä heittää roskiin. Mutta voiko kaikenlaisia ruokia sitten jäähdyttää ja lämmittää uudelleen? 

Australialaisen elintarvikeviraston edustaja Lydia Buchtmann kertoo, että esimerkiksi broilerinlihaa voi huoletta lämmittää uudelleen. Sen lämmityksessä tulisi kuitenkin olla hellävarainen, sillä erityisesti mikrossa broileri ylikypsyy helposti kuivaksi. Kypsennetty broileri ei säily jääkaapissa päiväkausia. Buchtmann suosittelee maksimissaan kolmen päivän säilytystä.   

Broilerin voi lämmittää esimerkiksi uunissa tai mikrossa. Uudelleen lämmittäessä broileri kannattaa leikata pienemmiksi paloiksi, jolloin se kypsyy tasaisemmin. Lisäksi broileri tulisi lämmittää riittävän kuumaksi.

Näitä ruokia ei kannata lämmittää uudelleen

Näin ehkäiset bakteerien muodumisen uudelleenlämmitettäviin elintarvikkeisiin

  • Elintarvikkeet tulisi kypsennettäessä kuumentaa yli +70  celsiusasteeseen sekä siipikarjanliha yli +75 celsiusasteeseen. 
  • Valmis ruoka tulisi pitää lämpimänä vähintään +60 celsiusasteessa tai kylmänä enintään +6 celsiusasteessa. 
  • Mikäli ruokaa ei säilytetä kuumana valmistuksen jälkeen, on se välittömästi jäähdytettävä neljässä tunnissa +6 celsiusasteeseen ja sen jälkeen säilytettävä jääkaappilämpötilassa +4–+6 celsiusasteessa. 
  • Uudelleen kuumennettava ruoka tulisi kuumentaa kauttaaltaan yli +70 celsiusasteeseen juuri ennen tarjoilua.

Lähde: Ruokavirasto

On olemassa myös ruokia, jotka eivät syystä tai toisesta kestä uudelleen lämmitystä. Osan rakenne tai maku kärsii pahasti, toiset voivat aiheuttaa jopa terveysriskin. 

Buchtmannin mukaan esimerkiksi kananmunista tulee uudelleen lämmittäessä yksinkertaisesti huonoja. Myöskään kalan ja muiden merenelävien lämmittämistä uudelleen hän ei suosittele.

Riisin kanssa tulee olla erityisen tarkkana, sillä huoneenlämmössä liian pitkään seissyt ja uudelleen lämmitetty riisi voi olla terveysriski. Vuonna 2015 tanskalainen terveystutkimuslaitos Statens Serum Institut julkaisi suosituksen, jonka mukaan ylijäänyt riisi kannattaa mielummin heittää pois kuin syödä. Tutkijoiden mukaan riisin syöminen ei ole enää uudelleenlämmitettynä turvallista. Riisi voi sisältää suuria määriä Bacillus cereus -bakteereita. 

Ruokaviraston mukaan Bacillus cereus -bakteereiden joutumista elintarvikkeisiin ei voida täysin estää, ja siksi niitä esiintyy lähes kaikissa elintarvikkeissa. Helsingin Sanomat uutisoi syksyllä 2019, että uudelleen lämmitetyssä ruuassa on riskinsä: maailmalla on kuollut nuoria ihmisiä liian lämpimässä säilytetystä pastasta tai riisistä saatuihin myrkytyksiin.

Lähteet: The Sun, Ruokavirasto, Helsingin Sanomat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja