Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saako broileria kuumentaa uudelleen? Asiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen lämmittämättä

2:08Lyonin kana – näin valmistuu ylistetty kanaruoka
Julkaistu 16.07.2020 17:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Elintarvikeasiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa jättää uudelleen lämmittämättä. Asiasta uutisoi brittilehti The Sun.

Videolta näet, miten valmistuu huippusuosittu Lyonin kana.

Ruokaa jää usein syöntikerralta yli, eikä sitä useimmissa tapauksissa kannata missään nimessä heittää roskiin. Mutta voiko kaikenlaisia ruokia sitten jäähdyttää ja lämmittää uudelleen? 

Australialaisen elintarvikeviraston edustaja Lydia Buchtmann kertoo, että esimerkiksi broilerinlihaa voi huoletta lämmittää uudelleen. Sen lämmityksessä tulisi kuitenkin olla hellävarainen, sillä erityisesti mikrossa broileri ylikypsyy helposti kuivaksi. Kypsennetty broileri ei säily jääkaapissa päiväkausia. Buchtmann suosittelee maksimissaan kolmen päivän säilytystä.   

Broilerin voi lämmittää esimerkiksi uunissa tai mikrossa. Uudelleen lämmittäessä broileri kannattaa leikata pienemmiksi paloiksi, jolloin se kypsyy tasaisemmin. Lisäksi broileri tulisi lämmittää riittävän kuumaksi.

Näitä ruokia ei kannata lämmittää uudelleen

Näin ehkäiset bakteerien muodumisen uudelleenlämmitettäviin elintarvikkeisiin

  • Elintarvikkeet tulisi kypsennettäessä kuumentaa yli +70  celsiusasteeseen sekä siipikarjanliha yli +75 celsiusasteeseen. 
  • Valmis ruoka tulisi pitää lämpimänä vähintään +60 celsiusasteessa tai kylmänä enintään +6 celsiusasteessa. 
  • Mikäli ruokaa ei säilytetä kuumana valmistuksen jälkeen, on se välittömästi jäähdytettävä neljässä tunnissa +6 celsiusasteeseen ja sen jälkeen säilytettävä jääkaappilämpötilassa +4–+6 celsiusasteessa. 
  • Uudelleen kuumennettava ruoka tulisi kuumentaa kauttaaltaan yli +70 celsiusasteeseen juuri ennen tarjoilua.
  • Lähde: Ruokavirasto

    On olemassa myös ruokia, jotka eivät syystä tai toisesta kestä uudelleen lämmitystä. Osan rakenne tai maku kärsii pahasti, toiset voivat aiheuttaa jopa terveysriskin. 

    Buchtmannin mukaan esimerkiksi kananmunista tulee uudelleen lämmittäessä yksinkertaisesti huonoja. Myöskään kalan ja muiden merenelävien lämmittämistä uudelleen hän ei suosittele.

    Riisin kanssa tulee olla erityisen tarkkana, sillä huoneenlämmössä liian pitkään seissyt ja uudelleen lämmitetty riisi voi olla terveysriski. Vuonna 2015 tanskalainen terveystutkimuslaitos Statens Serum Institut julkaisi suosituksen, jonka mukaan ylijäänyt riisi kannattaa mielummin heittää pois kuin syödä. Tutkijoiden mukaan riisin syöminen ei ole enää uudelleenlämmitettynä turvallista. Riisi voi sisältää suuria määriä Bacillus cereus -bakteereita. 

    Ruokaviraston mukaan Bacillus cereus -bakteereiden joutumista elintarvikkeisiin ei voida täysin estää, ja siksi niitä esiintyy lähes kaikissa elintarvikkeissa. Helsingin Sanomat uutisoi syksyllä 2019, että uudelleen lämmitetyssä ruuassa on riskinsä: maailmalla on kuollut nuoria ihmisiä liian lämpimässä säilytetystä pastasta tai riisistä saatuihin myrkytyksiin.

    Lähteet: The Sun, Ruokavirasto, Helsingin Sanomat

    Lisää aiheesta:

    Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Kuinka monta kertaa ruokaa voi lämmittää uudelleen?Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Tiesitkö tämän? Kotiruoka säilyy jääkaapissa vain 2-4 päivää – Moni suomalainen tekee samat virheetTyypillinen virhe on vakava terveysriski! Näin lämmität ruoan uudelleen oikein Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?
    RuokaMakuja

    Tuoreimmat aiheesta

    Ruoka
    • 15:34
      Leivonta

      Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

    • Eilen16:45
      Leivonta

      Lettuohje, jonka kaikki haluavat: Mäkisen mummon prätsykät hurmaavat

    • Eilen08:52
      Linnut

      Kaunis Astoria on vaarassa jäädä ikisinkuksi – ei siedä rottia

    • 23.11.17:25
      Huomenta Suomi

      Jäikö tortillalettuja yli? Tinsku vinkkaa käyttötavan, jota et ehkä ole hoksannut

    • 23.11.15:30
      Syömishäiriöt

      Mitä tehdä, kun ruokahalu muuttuu ruokahälyksi?