Ruusukaali, parsakaali ja kukkakaali – näin opit rakastamaan lapsuutesi inhokkikasviksia

vihannekset
Parsakaali on yleinen lasten inhokki, josta saa kuitenkin helposti herkullista ruokaa. Colourbox

Saako parsakaali sinussa aikaan inhotuksen tunnetta? Syy voi olla väärä valmistustapa. Opi rakastamaan lapsuutesi inhokkikasviksia näillä vinkeillä.

Erilaisten valmistustapojen avulla teet kasviksista helposti veden kielelle nostattavia herkkuja. 

Ruusukaali

Ruusukaali on aliarvostettu herkku. Suomalaiset syövät vain yhden ruusukaalin henkeä kohden vuodessa. 

Miksi syödä: Ruusukaalit ovat täynnä makua ja ravinteita. Annos ruusukaaleja sisältää vain alle 40 kaloria, ja lisäksi ne ovat täynnä syöpää ehkäiseviä ravinteita ja kuituja. Ruusukaalissa on runsaasti muun muassa C-vitamiinia, valkuaisaineita ja rautaa. Niiden satokausi on todella pitkä, sillä ruusukaali kestää hyvin kylmää, jopa pakkasta.

Näin teet herkullista: Yleisin ruusukaalin valmistustapa on keittäminen. Keittäminen voi kuitenkin tehdä ruusukaaleista limaisen tuntuisia, ja lisäksi keittäminen huuhtoo osan ravinteista keitinveteen. Sen sijaan ruusukaalit kannattaa valmistaa uunissa. Uunissa kypsennettäessä ruusukaalien pintaan saadaan herkullista rapeutta, ja niiden maku pysyy mehukkaana. Leikkaa ruusukaalit kahtia ja paista uunissa öljyn ja valkosipulin kanssa. 

Parsakaali

Parsakaali on perinteinen lasten inhokkikasvis, joka on sittemmin löytänyt tiensä urheilijoiden lautaselle. 

Miksi syödä: Parsakaali on erittäin C-vitamiinipitoinen kasvis. Yksi parsakaalin kukinto kattaa koko päivittäisen C-vitamiinin tarpeen. Vähäkalorinen parsakaali sisältää paljon myös muita vitamiineja, sekä kaliumia, kalsiumia ja ravintokuituja.

Näin teet herkullista: Raakana syötynä parsakaali maistuu melko kuivalta, mutta keittämällä siitä saa helposti ylikypsän. Ylikypsä parsakaali sekä maistuu vetiseltä että menettää raikkaan vihreän värinsä. Helpoin keino säilyttää rakenne napakkana on upottaa parsakaalin kukinnot keittämisen jälkeen jääveteen muutaman minuutin ajaksi. Parsakaalit voi myös paistaa pannulla sellaisenaan tai kypsentää uunissa. Kokeile kypsentää parsakaalia myös mikrossa.

Pinaatti

Pinaatin uskotaan lisäävän voimaa, mutta silti se ei tee pinaattikeitosta sen houkuttelevampaa. Pinaattia voi kuitenkin valmistaa monella muullakin tapaa. 

Miksi syödä: Lähes kaloriton pinaatti sisältää kaikkia sydämen terveyden kannalta tärkeitä ravinteita, kuten folaattia ja kaliumia. Lisäksi pinaatti sisältää paljon kuitua, ja se on myös tärkeä A-vitamiinin lähde. Tämä vitamiini on hyväksi silmille, sillä se vahvistaa verisuonia ja ehkäisee silmänpohjan rappeutumista.

Näin teet herkullista: Jotkut ihmiset kokevat raa’an pinaatin katkeran makuiseksi, mutta kypsennyksen jälkeinen ulkonäkökään ei houkuttele. Pinaatti sopii raakana erinomaisesti salaatteihin. Lisää salaattiin pinaatin voimakasta makua leikkaavia hedelmiä ja suihkuta päälle oliiviöljyä. Herkullinen lämmin lisuke valmistuu pannulla chilin ja valkosipulin kanssa paistettuna. 

Kukkakaali

Kukkakaali mielletään usein vetiseksi ja mauttomaksi, mutta todellisuudessa se on oikeaa superruokaa.

Miksi syödä: Kukkakaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, ja sen syöminen täyttääkin helposti päivittäisen C-vitamiinin tarpeen. Lisäksi kukkakaali sisältää ravinteita, joiden on osoitettu alentavan tehokkaasti kolesterolia ja taistelevan syöpää vastaan. Kukkakaali sisältää myös ikääntymistä ja tulehduksia hillitsevää allisiinia.

Näin teet herkullista: Kukkakaali valmistetaan usein keittämällä, jolloin sen rakenne muuttuu vetiseksi. Keittäminen tekee kukkakaalista usein myös haisevan ja mauttoman makuisen. Paahtaminen puolestaan antaa kukkakaalille pähkinäisen, hieman makean maun. Paahda kukkakaalia uunissa pitkään, puolentoistatunnin ajan, ja sivele pintaa muutaman kerran oliiviöljyllä. Raakaa kukkakaalia voi myös raastaa raikkaaksi salaatiksi. 

Punajuuri

Punajuuri tunnetaan parhaiten etikkasäilykkeenä, mutta tuoreesta punajuuresta voi valmistaa monipuolisia ja maukkaita ruokia. 

Miksi syödä: Punajuuret ovat täynnä kivennäisaineita, kuten rautaa, magnesiumia ja kaliumia. Punajuuret sisältävät myös runsaasti suomalaisten ruokavaliosta puutuvaa folaattia, joka vaikuttaa erityisesti punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan. Lisäksi punajuuret ovat täynnä tauteja vastaan taistelevia antioksidantteja.

Näin teet herkullista: Tuoreen punajuuren kuori sisältää yhdisteitä, jotka voivat saada juureksen maistumaan mullalta. Yhdistettä on kuitenkin vain kuoressa, joten punajuuri kannattaa kuoria huolellisesti. Punajuuresta saa herkullista lisuketta esimerkiksi pannulla yrttien kanssa paistamalla. Kokeile myös punajuurien marinoimista. 


Lähteet: Kasvikset, Health.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja