Ruotsista löytyi 118 vuotta vanha pikkuleipä – täysin syötävässä kunnossa

shutterstock_311281841
Tiiviiseen purkkiin säilötty pikkuleipä on säilynyt kunnossa yli sadan vuoden ajan. Shutterstock

Ruotsalaisen Annan 118 vuotta sitten leipoma pikkuleipä on noussut suuren yleisön tietoisuuteen. 

Kun ruotsalainen Anna Nilsson vuonna 1900 paistoi kotonaan pikkuleipiä, hän päätti säilöä yhden leipomuksistaan purkkiin "muistona entisistä ajoista". Pikkuleipä pysyi visusti tallessa vuosien ajan aina näihin päiviin saakka.

Tänä vuonna Annan veljentytär Gunnel Johansson päätti tuoda tämän vuosikymmeniä säilyneen pikkuleivän suuren yleisön tietoisuuteen. Kaikkien yllätyksesi pikkuleipä oli vielä täysin syötävässä kunnossa.

Hiivattomuus auttoi pikkuleipää säilymään

Johansson muisti pikkuleivän olemassaolon kuultuaan eräänä päivänä radiosta uutisen, jossa kerrottiin yli satavuotiaasta, Antarktikselta löytyneestä hedelmäkakusta. Uutisen kuultuaan nainen päätti, että yli satavuotias pikkuleipä voisi myös olla uutisoinnin arvoinen.

–  Se on hapanleipää, johon ei ole käytetty hiivaa. Siksi se ei ole mennyt homeeseen, Johansson kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Pikkuleipä oli kääritty hienoon paperiin ja säilötty purkkiin entisajoista mustuttavan viestin kera. Viestissä kerrottiin selkeästi, että pikkuleipä oli Kronobergin läänissä asuvan Anna Nilssonin leipoma. 

– Luulen, että Anna olisi hyvin onnellinen, jos hän tietäisi, että hänen pikkuleipänsä on noteerattu. Hän oli isoisäni sisko, ja hän kuoli vuonna 1958, Johansson kertoo.

Lähde: Expressen

***

1:20

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja