Ruotsissa hamstrataan nyt suomalaista mämmiä – taustalla harvemmin tunnettu syy

Kohta on taas aika herkutella mämmillä!
Mämmiä myydään Suomen lisäksi paljon myös Ruotsissa. Lehtikuva

Kotimaastaan pois muuttaneet iranilaiset ovat hyvin mieltyneitä suomalaiseen mämmiin, sillä se muistuttaa hyvin paljon heidän omaa perinneherkkuaan.

Videolla nokialainen Pasi kertoo viime pääsiäisen mämmi-haasteestaan.

Maaliskuun 20. päivä vietettiin iranilaisten uudenvuoden juhlaa, johon kuuluu läheisesti suomalaista mämmiä muistuttava samanu-puuro. Juhla ja siihen kuuluva perinneruoka ovatkin saaneet aikaan sen, että ruotsalaissivusto Många Kulturella Almanackan mukaan Ruotsissa asuva iranilaisyhteisö haalii kaupoista juhliinsa suomalaista mämmiä.

–  Iranissa tunnettu mämmi, samanu, on lähes identtinen suomalaisen herkun kanssa. Mämmi levisi Suomeen Venäjältä 1700-luvulla, jonne se levisi aikoinaan nykyisestä Iranista, integraatiokonsultti Maria Masoomi kertoo.

Mämmi ei siis välttämättä olekaan niin suomalainen keksintö kuin moni olettaa.

Ruotsissa mämmimyynti jopa Suomea kovempi

Masoomi kertoo, että pian Ruotsiin muutettuaan hän huomasi suomalaisten syövän pääsiäisenä jälkiruokaa, joka oli hyvin iranilaisen perinneherkun kaltainen. Tämä löytö on pelastanut monen perinteitä haalivan iranilaisperheen uudenvuoden pöydän. 

– Tästä syystä monet iranilaiset ostivat ja ostavat nykyisin suomalaista versiota, Masooni toteaa.

Ruotsissa mämmikauppa todella tuntuu kukoistavan, sillä naapurimaassa toimivan Sisuradion uutisen mukaan Ruotsi on mämmille jopa Suomea suurempi markkinamaa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja