Ruokavirasto varoittaa: Näissä karkeissa tukehtumisvaara – hävitä heti, älä syö

karkit tukehtumisvaara ruokavirasto
Ruokavirasto

Ruokaviraston saamien tietojen mukaan Suomeen on tuotu hyytelömakeisia, jotka saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Virasto suosittelee hävittämään makeiset. 

Kuvassa tukehtumisvaaran aiheuttavat makeiset. 

Suomessa on myyty hyytelömakeisia, jotka voivat aiheuttaa tuotteen koon ja muodon vuoksi tukehtumisvaaran, varoittaa Ruokavirasto. Makeisia on myyty laajalla alueella Suomessa ainakin aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissä.

Lisäaineasetuksen (EY) N:o 1333/2008 mukaan lisäaineita E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418, E 425 ja E 440 ei saa käyttää minipikareihin pakatuissa hyytelömakeisissa, jotka ovat koostumukseltaan kiinteitä, puolijäykkiin minipikareihin tai minikapseleihin pakattuja hyytelömakeisia ja jotka on tarkoitettu kerralla syötäväksi puristamalla minipikaria tai minikapselia makeisen lennättämiseksi suuhun. Kyseiset hyytelömakeiset saattavat aiheuttaa yhdessä tuotteen koon ja muodon kanssa tukehtumisvaaran.

Taiwanilaista alkuperää olevia makeisia on myyty eri nimillä ja erilaisissa pakkauksissa. Pusseissa tai muovipurkeissa myytyjä makeisia yhdistävät pikarimuotoinen yksittäispakkaus. Tuotenimiä ovat ainakin:

Girl Jelly Fruity Bites

Boy Jelly Fruity bites

Fruitery Jelly Assorted Jar

Fruitery Jelly Assorted Bag

Paikalliset viranomaiset ovat varmistaneet, ettei kyseisiä tuotteita ole enää myynnissä viranomaisten tietämissä  tuotteiden myyntipaikoissa. 

Kuluttajien tulee tukehtumisvaaran vuoksi hävittää nämä ja vastaavat tuotteet.

***

3:26

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja