Ruokavirasto varoittaa: Näissä karkeissa tukehtumisvaara – hävitä heti, älä syö
Ruokaviraston saamien tietojen mukaan Suomeen on tuotu hyytelömakeisia, jotka saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Virasto suosittelee hävittämään makeiset.
Kuvassa tukehtumisvaaran aiheuttavat makeiset.
Suomessa on myyty hyytelömakeisia, jotka voivat aiheuttaa tuotteen koon ja muodon vuoksi tukehtumisvaaran, varoittaa Ruokavirasto. Makeisia on myyty laajalla alueella Suomessa ainakin aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissä.
Lisäaineasetuksen (EY) N:o 1333/2008 mukaan lisäaineita E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418, E 425 ja E 440 ei saa käyttää minipikareihin pakatuissa hyytelömakeisissa, jotka ovat koostumukseltaan kiinteitä, puolijäykkiin minipikareihin tai minikapseleihin pakattuja hyytelömakeisia ja jotka on tarkoitettu kerralla syötäväksi puristamalla minipikaria tai minikapselia makeisen lennättämiseksi suuhun. Kyseiset hyytelömakeiset saattavat aiheuttaa yhdessä tuotteen koon ja muodon kanssa tukehtumisvaaran.
Taiwanilaista alkuperää olevia makeisia on myyty eri nimillä ja erilaisissa pakkauksissa. Pusseissa tai muovipurkeissa myytyjä makeisia yhdistävät pikarimuotoinen yksittäispakkaus. Tuotenimiä ovat ainakin:
Girl Jelly Fruity Bites
Boy Jelly Fruity bites
Fruitery Jelly Assorted Jar
Fruitery Jelly Assorted Bag
Paikalliset viranomaiset ovat varmistaneet, ettei kyseisiä tuotteita ole enää myynnissä viranomaisten tietämissä tuotteiden myyntipaikoissa.
Kuluttajien tulee tukehtumisvaaran vuoksi hävittää nämä ja vastaavat tuotteet.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka