Ruokasuosikin salaisuus piilee makeassa raaka-aineessa – tähän bataattivuokaan tulee himo!

bataattivuoka pähkinät
Makea bataattiruoka maistuu sellaisenaan tai liharuoan lisukkeena. Shutterstock

Moneen tilanteeseen sopiva bataattivuoka saa makunsa karamellisoiduista pähkinöistä. 

Kauppaketju Lidlin teettämässä jouluruokatutkimuksessa kävi ilmi, että bataattiruoka on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten joulupöydissä. Vuonna 2006 bataattilaatikko oli vielä varsin tuntematon ruoka, mutta kymmenen vuotta myöhemmin kyseistä ruokalajia kertoi nauttivansa 20 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2018 bataattilaatikkoa kertoo syövänsä jouluna 16 prosenttia suomalaisista.

Tänä vuonna uusi joulusuosikki saa makua karamellisoiduista pekaanipähkinöistä. Ruoka sopii joulupöydän lisäksi erinomaisesti myös viikonlopun herkutteluun ja pikkujoulujen ruokapöytään. Tämän ruoan makeutta ei kannata pelästyä, sillä se toimii erinomaisesti vaikkapa liharuokien lisukkeena.

​​​​​​​Bataatti taipuu myöls burgeriksi. Artikkeli jatkuu videon alla.

Bataattiburgeri 1:30

Vuoan päälle tulevaa pähkinäpralinia ei kannata heittää pois, sillä se maistuu herkulliselta myös jogurtin tai jäätelön päälle ripoteltuna.

Pähkinäinen bataattivuoka

8 keskikokoista bataattia kuorittuna ja pilkottuna
0,5 dl sokeria
2–2,5 dl pekaanipähkinöitä
5 rkl voita
1 ¼ dl maitoa
1 ¼ tl suolaa

Kuori ja viipaloi bataatit. Lisää lohkot kattilaan ja lisää vettä sen verran, että bataatit peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kasviksia, kunnes ne ovat kypsiä, noin 25 minuuttia. Valuta vesi pois ja kaada bataattilohkot takaisin kattilaan. Voitele uunivuoka.

Lisää pieneen kattilaan sokeri ja puoli desilitraa vettä. Kuumenna miedolla lämmöllä noin minuutin ajan, kunnes sokeri on sulanut. Nosta lämpötilaa ja keitä seosta keskilämmöllä, kunnes seos on muuttunut vaalean ruskeaksi siirapiksi. Heiluttele kattilaa koko ajan voimakkaasti. Tähän menee noin seitsemän minuuttia.

Lisää kattilaan ruokalusikallinen voita ja rouhitut pähkinät. Sekoita ja kaada seos tasaiseksi levyksi voidellun vuoan pohjalle tai muun alustan päälle. Anna jäähtyä.

Lisää bataattikattilaan maito, loppu voi ja 1 ¼ teelusikallista suolaa. Aja tasaiseksi massaksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Kun massa on tasainen, lisää nopeuttaa ja sekoita massa kuohkeaksi. Lusikoi bataattisose tarjoiluvuokaan.

Ota pekaanipähkinämassa ja riko se käsin pieniksi paloiksi. Ripottele karamellisoidut pähkinät bataattivuon päälle.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat