Ruokapommi jysähti! Pähkinävoi ei olekaan sitä, mitä luulit

mantelipuu
Mantelipuun hedelmän, luumarjan, sisältä löytyvä siemen muistuttaa pähkinää. Shutterstock

Valmiista kaupan pähkinäsekoituksesta löytyy lähinnä hedelmien siemeniä.

Tosiasiassa mantelit ja monet muut pähkinöiksi luullut ruoka-aineet eivät ole pähkinöitä alkuunkaan. Ne ovat siemeniä. Pähkinä sen sijaan ei ole siemen, vaan kovakuorinen, kuiva ja aukeamaton hedelmä. Koulukirjaesimerkki pähkinästä on tammen tuottama, kovakuorinen tammenterho.

Useat pähkinävoit ovat tieteellisestä näkökulmasta katsoen hilloja. 

Pienikokoinen mantelipuu taasen tuottaa nukkaisen näköisiä, vihertäviä luumarjoja. Kun mantelipuun hedelmä on kypsynyt, viljelijä poistaa siitä hedelmälihan paljastaen luumarjan sisältä sen siemenen, mantelin. Siemenosa on hyvin kookas verrattuna esimerkiksi persikkaan, jota mantelipuun hedelmä kasvitieteellisesti muistuttaa.

Muita pähkinäsekoitukseen eksyneitä siemeniä ovat esimerkiksi saksanpähkinät, cashewpähkinät sekä pistaasit, joiden ympärillä kasvaa hedelmäliha kuorineen. Useat pähkinävoit ovat siis tieteellisestä näkökulmasta katsoen hilloja. 

Proteiini herkistää pähkinäallergikon

Ravitsemuksellisesti sekä siemenet että pähkinät muistuttavat paljolti toisiaan. Molemmat sisältävät paljon proteiinia, rasvaa ja energiaa. Niissä on myös tyypillisesti paljon vitamiineja ja kuituja.

Samankaltaisuuksien vuoksi pähkinäallergiasta kärsivät eivät valitettavasti voi huokaista helpotuksesta siemenpaljastuksen jälkeenkään. Allergisen reaktion aiheuttavat proteiinit ovat nimittäin samanlaiset sekä pähkinöissä että ”pähkinöissä”.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!