Ruokamatkaajan unelmakohde löytyy läheltä: Pärnu yllättää tarjonnallaan – edullista, laadukasta ja huikean hyvää!

Rannahotell lammas
Pärnun Rannahotellin ravintolan lammas-annos. © 2016 Silver Gutmann

Vaikka Pärnu onkin jo monelle suomalaismatkaajalle tuttu matkakohde, ei tämän pikkuruisen virolaiskaupungin huikea ruokatarjonta ole saanut vielä ansaitsemaansa huomiota. Makuja.fi vieraili huhtikuussa Pärnun ravintolaviikoilla – nappaa parhaat vinkit ruokamatkalle Pärnuun!

Laivalla muutamassa tunnissa lahden yli Tallinnaan, pikaiset ostokset maissa ja taxfreen kautta kotiin – tämä lienee melko tuttu matkakonsepti pientä arjen irtiottoa kaipaaville suomalaisille. Vaihtelua vanhaan tuttuun kaavaan saa kuitenkin helposti: alle parin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta häämöttää herkuttelu- ja hemmottelukohde Pärnu.

Bussilla vai omalla autolla?

Siirtyminen Tallinnasta Pärnuun on helppoa sekä bussilla että omalla autolla. Ajomatka kestää pari tuntia. Bussiyhtiöistä esimerkiksi Luxexpress kuljettaa Pärnuun Tallinnan linja-autoasemalta ja yhdensuuntaiset liput maksavat noin 7 euroa.

Upeana kesäkohteena valkoisine hiekkarantoineen tunnettu Pärnu on paljon muutakin kuin eläkeläisten kylpyläparatiisi. Kaupunki on viime vuosina kunnostautunut myös kulinarismin saralla ja paikallisissa ravintoloissa työskentelee huippuammattilaisia, jotka ovat käyneet hakemassa oppia maailmankuuluista Michelin-ravintoloista

Milloin mennä Pärnuun?

Ruokamatkailijalle mainio aika matkustaa Pärnuun on huhtikuun alussa, jolloin kaupungissa järjestetään menestyksekäs Pärnu Restaurant Week. Ravintolaviikon aikana tempaukseen osallistuvat ravintolat tarjoilevat kahden ruokalajin lounaita ja kolmen ruokalajin illallisia suorastaan älyttömän edulliseen hintaan. Menut perustuvat ravintoloiden à la carte -listoihin ja ovat loistava tapa tutustua eri ravintoloiden tyyliin ja tarjontaan. Koska huhtikuu on vielä niin sanottua low season -aikaa Pärnussa, ovat usein myös hotelli- ja kylpylähinnat edullisempia.

Heinäkuu on Pärnun kiireisin kuukausi. Jos pitää auringosta, hiekkarannasta ja ihmisvilinästä, on kesä eittämättä paras matkustusaika. Jos säällä ei ole kuitenkaan väliä ja hiljaiset kadut eivät häiritse, kannattaa Pärnuun suunnata edullisemman hintatason aikana, pääsesongin ulkopuolella. Tällöin monet vanhankaupungin pikkuputiikeista pitävät ovensa säpissä, mutta ravintolat, hotellit ja kylpylät palvelevat normaalisti.

Rannahotellin ravintolassa Noman entinen kokki

Virosta löytyy jopa 30 arvostetussa White Guide Baltics -oppaassa noteerattua ravintolaa. Pärnun erityinen ylpeys on funkkistyylisen Rannahotellin oma ravintola, jonka pääkeittiömestarina työskentelevä Herkki Ruubel on työskennellyt aiemmin muun muassa maailmankuulussa kööpenhaminalaisravintola Nomassa.

Tyyliltään selkeästi fine dining -kategoriaan soljahtavan ravintolan menu on lyhyt ja ytimekäs: valittavana on viisi alkuruokaa, viisi pääruokaa ja viisi jälkiruokaa. Yksi klassisista annoksista on viiriäisconsommé, eli viiriäistä lihaliemessä. Annos tarjoillaan vihreän herneiden, porkkanan ja viiriäisen sydämen kera upeana kokonaisuutena.

Vuonna 1937 perustettu ja hiljattain täysin remontoitui Rannahotell sijaitsee nimensä mukaisesti rannalla, joten kesällä hotelliravintolan terassi on vertaansa vailla.

Rennompaa ruokailua

FullSizeRender
Pärnun ravintolaviikkojen aikaan kahden ruokalajin huippulounaan voi saada kympillä!

Hieman rennompaa ruokailutunnelmaa voi lähteä hakemaan esimerkiksi ravintola Piparmüntista, jossa ruoka on konstailematonta, mutta makumaailmaltaan suorastaan täydellistä.

– Meillä ruoat suunnitellaan aina maku edellä. Ei lähdetä turhaan kikkailemaan. Mitä hyötyä kikkailusta on, jos maku on pielessä? Piparmüntin lahjakas keittiömestari, vuonna 2012 Viron parhaaksi kokiksi valittu Vladimir Upeniek kertoo.

B01I8450

Vladimir Upeniek valittiin vuonna 2012 Viron parhaaksi kokiksi. Nyt Upeniek on ollut mukana järjestämässä Pärnun ravintolaviikkoja.

Ravintolassa suositaan paikallisia raaka-aineita ja ruokalistaa vaihdetaan 3-4 kuukauden välein sen mukaan, mitä maasta ja merestä saadaan. Piparmüntin keittiöstä löytyy myös aito hiiligrilli, jolla erityisesti liha-annokset saavat täydellisen loppusilauksen.

Mereneläviä lautasellensa havittelevan kannattaa suunnata Pärnuun parhaaseen kalaravintolaan, Pärnu Kalamajaka Kohvikiin. Kala on taatusti aina tuoretta, sillä vanhan torin rakennuksessa sijaitseva ravintola on osa Pärnu Kalamajakas -kalatukkua, joka toimittaa paikallista kalaa myös muualle Viroon kauppoihin sekä ravintoloihin.

Ripaus luksusta iltapäiväteellä

Villa Ammende

Villa Ammenden rakennuksessa kannattaa poiketa vaikka vain ihailemassa upeaa arkkitehtuuria!

Todellisen historiahyppäyksen ja ripauksen luksustunnelmaa saa vierailemalla Villa Ammendessa, jossa romanttisen privaatti-illallisen lisäksi on mahdollisuus nauttia iltapäiväteetä englantilaiseen tyyliin. Etukäteen varattava iltapäivätee maksaa 35 euroa ja sisältää teen lisäksi kuohuviiniä, voileipiä, skonsseja sekä pienen jälkiruokavalikoiman.

Villa Ammende iltapäivätee Pärnu

Arkkitehtoonisesti upea, jugendtyylinen Villa Ammende on restauroitu alkuperäiseen loistoonsa ja rakennuksessa toimii nykyään luksushotelli. Villan alueella järjestetään kesällä myös erilaisia tapahtumia ja konsertteja. 

Jos haluaa taatusti unohtumattoman elämyksen, voi Villa Ammendesta vuokrata itselleen oman tornin romanttiselle kahden hengen illalliselle. 

Ruokatapahtumia ympäri vuoden

Pärnu talo

Ravintolaviikon lisäksi Pärnussa järjestetään myös erillinen kahvilaviikko. Syksyllä 2017 Pärnun kahvilaviikko järjestetään 7.-15.10.

Kahvilaviikon puitteissa Pärnun kahviloissa tarjotaan salaatista, jälkiruoasta ja teekupillisesta tai kahvista koostuvia aterioita 7 euron hintaan.  Kahvilaviikkoon osallistuu 21 Pärnussa toimivaa kahvilaa.

Kesäkuussa Pärnussa järjestetään myös kaksipäiväinen Hyvän Ruoan festivaali Grillfest.

Pärnusta saat lisätietoa esimerkiksi Visit Pärnun suomenkielisiltä sivuilta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.