Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruoat, joita sinäkin olet todennäköisesti säilyttänyt ja syönyt parasta ennen -päiväyksen jälkeen – mutta kannattaako niin tehdä?

Kaikissa elintarvikkeissa pilaantumisen merkit eivät ole yhtä selkeitä. Kuvituskuva
Kaikissa elintarvikkeissa pilaantumisen merkit eivät ole yhtä selkeitä. KuvituskuvaShutterstock
Julkaistu 04.03.2020 20:00

Jenna Lakka

jenna.lakka@mtv.fi

Joskus voi olla vaikea arvioida, milloin jokin elintarvike ei ole enää syömäkelpoinen. Parasta ennen -päiväyksiinkään ei kannata sokeasti luottaa, sillä ne kertovat lähinnä sen, milloin tuote on parhaimmillaan.

Jotkin tuotteet voivat säilyä vielä pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeen, mutta toiset voivat pilaantua jo ennen päiväyksen umpeutumista. Todennäköisesti kaapissasi on tälläkin hetkellä elintarvikkeita, jotka ovat nähneet jo parhaimmat päivänsä.

Joihinkin elintarvikkeisiin ilmaantuu selvempiä pilaantumisen merkkejä kuin toisiin. Jos epäilet tuotteen pilaantuneen, käytä aistejasi. Kaikki tuotteet eivät kuitenkaan vaikuta pilaantuneilta heti ensisilmäyksellä. Tässä kuusi elintarviketta, joita sinäkin olet todennäköisesti säilyttänyt liian pitkään. Asiasta kertoo Real Simple.

Mausteet

Vanhentuneiden mausteiden käyttö ei ole kuolemaksi. Ajan myötä niiden maku ja aromit kuitenkin katoavat, jolloin kyseisten mausteiden käytöstä ei ole enää mitään hyötyä. Useimmat mausteet pysyvät käyttökelpoisina noin kolme vuotta, mutta siinäkin ajassa niiden maku ja väkevyys voi olla jo laimentunut.

Jotta mausteesi säilyttäisivät makunsa mahdollisimman pitkään, suosi kokonaisia mausteita jauhettujen sijaan. Kokonaiset mausteet säilyttävät makunsa kauemmin kuin jauhetut.

Ostoksilla ollessaan kannattaa miettiä, kuinka paljon mausteita tulee todellisuudessa käytettyä ja ostaa sen mukaan. Mausteita ei kannata hankkia enempää kuin tarve vaatii.


Leikkeleet

Pilaantuneet leikkeleet ovat mausteita suurempi terveysriski. Suojakaasuun pakatut lihat antavat helposti sen vaikutelman, että ne säilyvät pakkauksessaan pitkään. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole.

Leikkeleet säilyvät jääkaapissa noin 5-7 päivää. Jos lihaan ilmaantuu outoja hajuja tai makuja, heitä tuote välittömästi pois.

Valkosipuli

Kuivassa, viileässä ja pimeässä säilytettävä valkosipuli on helppo unohtaa pidemmäksikin aikaa paikoilleen. Se ei kuitenkaan ole vaarallista, sillä kokonainen valkosipuli, kuorimattomana ja koskemattomana, voi säilyä oikeissa olosuhteissa jopa puolisen vuotta.

Yksittäinen valkosipulinkynsi säilyy kuorimattomana noin kolme viikkoa. Kuorittu kynsi säilyy viikon verran. Hienonnettu valkosipuli säilyy tuoreena vain muutaman tunnin.

Jos valkosipulistasi kasvaa vihreitä versoja tai se on pehmennyt, kannattaa heittää se suosiolla menemään.

Majoneesi

Majoneesipurkkien päiväykset voivat sijoittua hamaan tulevaisuuteen. Tämä kuitenkin koskee vain avaamattomia tuotteita. Avattu majoneesipurkki säilyy jääkaapissa noin kaksi kuukautta.

Leipä

Lähes jokainen on joskus syönyt leipää, jonka parasta ennen -päiväys on jo umpeutunut. Jos leivässä ei ole hometta, epäilyttäviä hajuja tai makuja, sen syömisen pitäisi olla turvallista.

Leivän säilytysaikaa voi pidentää reilustikin laittamalla sen pakastimeen. Pakkasessa leipä säilyy tuoreena yleisesti ottaen vähintään kolme kuukautta.

LUE MYÖS: Tiedätkö, kuinka kauan ruoantähteet säilyvät jääkaapissa? Helppo nyrkkisääntö kertoo, onko ruokasi syöntikunnossa

Lue kaikki lifestyle-artikkelit

Lähteet: Real Simple, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Maustekastikkeiden oikeat säilytyspaikat: Kuuluuko soijakastike jääkaappiin?Olethan muistanut kurkata keittiökaappiisi? Nämä ruoat kannattaa hävittää hetiTiesitkö? Selkeä merkki siitä, että mauste on jo vanhentunutta – näin maustepurkeille ja -pusseille ei missään nimessä kannata tehdäÄlä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisiaKaurahiutaleiden päiväys meni, mutta voiko niitä vielä käyttää? "Tunnistaa karvaasta mausta"Luulitko säästäväsi? Ruoat, joita ei koskaan kannata ostaa suuria määriä kerralla
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • Eilen08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • ma16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • ma13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"