Ruoat, joita sinäkin olet todennäköisesti säilyttänyt ja syönyt parasta ennen -päiväyksen jälkeen – mutta kannattaako niin tehdä?

Homehtunut leipä
Kaikissa elintarvikkeissa pilaantumisen merkit eivät ole yhtä selkeitä. Kuvituskuva Shutterstock

Joskus voi olla vaikea arvioida, milloin jokin elintarvike ei ole enää syömäkelpoinen. Parasta ennen -päiväyksiinkään ei kannata sokeasti luottaa, sillä ne kertovat lähinnä sen, milloin tuote on parhaimmillaan.

Jotkin tuotteet voivat säilyä vielä pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeen, mutta toiset voivat pilaantua jo ennen päiväyksen umpeutumista. Todennäköisesti kaapissasi on tälläkin hetkellä elintarvikkeita, jotka ovat nähneet jo parhaimmat päivänsä.

Joihinkin elintarvikkeisiin ilmaantuu selvempiä pilaantumisen merkkejä kuin toisiin. Jos epäilet tuotteen pilaantuneen, käytä aistejasi. Kaikki tuotteet eivät kuitenkaan vaikuta pilaantuneilta heti ensisilmäyksellä. Tässä kuusi elintarviketta, joita sinäkin olet todennäköisesti säilyttänyt liian pitkään. Asiasta kertoo Real Simple.

Mausteet

Vanhentuneiden mausteiden käyttö ei ole kuolemaksi. Ajan myötä niiden maku ja aromit kuitenkin katoavat, jolloin kyseisten mausteiden käytöstä ei ole enää mitään hyötyä. Useimmat mausteet pysyvät käyttökelpoisina noin kolme vuotta, mutta siinäkin ajassa niiden maku ja väkevyys voi olla jo laimentunut.

Jotta mausteesi säilyttäisivät makunsa mahdollisimman pitkään, suosi kokonaisia mausteita jauhettujen sijaan. Kokonaiset mausteet säilyttävät makunsa kauemmin kuin jauhetut.

Ostoksilla ollessaan kannattaa miettiä, kuinka paljon mausteita tulee todellisuudessa käytettyä ja ostaa sen mukaan. Mausteita ei kannata hankkia enempää kuin tarve vaatii.

Leikkeleet

Pilaantuneet leikkeleet ovat mausteita suurempi terveysriski. Suojakaasuun pakatut lihat antavat helposti sen vaikutelman, että ne säilyvät pakkauksessaan pitkään. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole.

Leikkeleet säilyvät jääkaapissa noin 5-7 päivää. Jos lihaan ilmaantuu outoja hajuja tai makuja, heitä tuote välittömästi pois.

Valkosipuli

Kuivassa, viileässä ja pimeässä säilytettävä valkosipuli on helppo unohtaa pidemmäksikin aikaa paikoilleen. Se ei kuitenkaan ole vaarallista, sillä kokonainen valkosipuli, kuorimattomana ja koskemattomana, voi säilyä oikeissa olosuhteissa jopa puolisen vuotta.

Yksittäinen valkosipulinkynsi säilyy kuorimattomana noin kolme viikkoa. Kuorittu kynsi säilyy viikon verran. Hienonnettu valkosipuli säilyy tuoreena vain muutaman tunnin.

Jos valkosipulistasi kasvaa vihreitä versoja tai se on pehmennyt, kannattaa heittää se suosiolla menemään.

Majoneesi

Majoneesipurkkien päiväykset voivat sijoittua hamaan tulevaisuuteen. Tämä kuitenkin koskee vain avaamattomia tuotteita. Avattu majoneesipurkki säilyy jääkaapissa noin kaksi kuukautta.

Leipä

Lähes jokainen on joskus syönyt leipää, jonka parasta ennen -päiväys on jo umpeutunut. Jos leivässä ei ole hometta, epäilyttäviä hajuja tai makuja, sen syömisen pitäisi olla turvallista.

Leivän säilytysaikaa voi pidentää reilustikin laittamalla sen pakastimeen. Pakkasessa leipä säilyy tuoreena yleisesti ottaen vähintään kolme kuukautta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.