Mainos

Ruoan lämmittäminen mikrossa ei olekaan niin yksinkertaista – toimitko oikein?

Mikro on monelle tärkeä apuväline kiireisen arjen keskellä, mutta se voi tulla yllätyksenä, millaisella tekniikalla ruoka olisi kaikkein paras lämmittää mikrossa.

Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimiva Anu Hopia huomauttaa, että ruoan lämmittäminen mikroaaltouunissa on taitolaji. Kiireessäkin olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että lämmön antaa tasaantua lämmittämisen aikana.

– Jos ruoan lämmittää mikrolla "mahdollisimman äkkiä ruoka pöytään"-periaatteella, niin sitä helposti lämmittää liian isolla teholla, eikä anna lämmön tasaantua välillä, Hopia toteaa.

– Mikroaaltokypsennys vaatisi vähän omanlaistaan otetta siihen ruoanvalmistukseen, asiantuntija jatkaa.

Mikroaaltouuni lämmittää epätasaisesti

Mikroaaltouunin teho perustuu siihen, että mikroaallot liikuttelevat ruoassa olevia poolisia molekyylejä. Huikeasta lämmitystehosta huolimatta mikroaaltouunilla lämmittäminen asettaa yhden merkittävän haasteen, joka olisi hyvä ottaa aina huomioon lämmittämisen aikana.

– Mikroaaltouunin magneettikenttä on epätasainen, eli se todella kypsentää ruoan epätasaisesti, Hopia huomauttaa.

Ruoan epätasainen lämpiäminen johtaa usein siihen, että ruoan joukossa on erityisen kuumia pisteitä, vaikka valtaosa annoksesta olisi vielä kylmä. Tätä ilmiötä pystyy lieventämään sekoittamalla annosta tasaisin väliajoin lämmityksen aikana – tai antamalla annoksen levätä hetkisen lämmityksen välillä.

– Silloin lämpö tasaantuu, eikä sinne pääse syntymään niitä kuumia pisteitä, Hopia toteaa.

Anu Hopia muistuttaa, että jokainen mikroaaltouuni toimii yksilöllisesti – aivan samaan tapaan kuin jokainen uuni ja pannukin. Tästä syystä mikroaaltouunilla lämmittäminen saattaa vaatia uuden mikrohankinnan jälkeen aina hieman opettelua ja totuttelua.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja