Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruoan lämmittäminen mikrossa ei olekaan niin yksinkertaista – toimitko oikein?

Shutterstock
Julkaistu 19.02.2015 09:25
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Mikro on monelle tärkeä apuväline kiireisen arjen keskellä, mutta se voi tulla yllätyksenä, millaisella tekniikalla ruoka olisi kaikkein paras lämmittää mikrossa.

Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimiva Anu Hopia huomauttaa, että ruoan lämmittäminen mikroaaltouunissa on taitolaji. Kiireessäkin olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että lämmön antaa tasaantua lämmittämisen aikana.

– Jos ruoan lämmittää mikrolla "mahdollisimman äkkiä ruoka pöytään"-periaatteella, niin sitä helposti lämmittää liian isolla teholla, eikä anna lämmön tasaantua välillä, Hopia toteaa.

– Mikroaaltokypsennys vaatisi vähän omanlaistaan otetta siihen ruoanvalmistukseen, asiantuntija jatkaa.

Mikroaaltouuni lämmittää epätasaisesti

Mikroaaltouunin teho perustuu siihen, että mikroaallot liikuttelevat ruoassa olevia poolisia molekyylejä. Huikeasta lämmitystehosta huolimatta mikroaaltouunilla lämmittäminen asettaa yhden merkittävän haasteen, joka olisi hyvä ottaa aina huomioon lämmittämisen aikana.

– Mikroaaltouunin magneettikenttä on epätasainen, eli se todella kypsentää ruoan epätasaisesti, Hopia huomauttaa.

Ruoan epätasainen lämpiäminen johtaa usein siihen, että ruoan joukossa on erityisen kuumia pisteitä, vaikka valtaosa annoksesta olisi vielä kylmä. Tätä ilmiötä pystyy lieventämään sekoittamalla annosta tasaisin väliajoin lämmityksen aikana – tai antamalla annoksen levätä hetkisen lämmityksen välillä.

– Silloin lämpö tasaantuu, eikä sinne pääse syntymään niitä kuumia pisteitä, Hopia toteaa.


Anu Hopia muistuttaa, että jokainen mikroaaltouuni toimii yksilöllisesti – aivan samaan tapaan kuin jokainen uuni ja pannukin. Tästä syystä mikroaaltouunilla lämmittäminen saattaa vaatia uuden mikrohankinnan jälkeen aina hieman opettelua ja totuttelua.

Lisää aiheesta:

Kuinka monta kertaa ruokaa voi lämmittää uudelleen?Ruotsalaisasiantuntijalta bakteerivaroitus: Koskee erityisesti lihatuotteitaVoiko perunan kypsentää mikrossa, jos on kiire? Älä koskaan tee näin, kun lämmität ruokaa mikrossa!Tiedätkö, kuinka monta kertaa ruoan voi lämmittää uudelleen? Vastaus saattaa yllättää8 tuttua ruokaa, joita sinun ei koskaan tulisi kuumentaa mikrossa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:22
    Ruoka

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • Eilen17:45
    Ruoka

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen10:21
    Sienet

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti