Riviera, Romanssi ja Suklaasilmä veivät kielen mennessään – muistatko vielä nämä 1980-luvun hittijäätelöt?
Kauppojen pakastealtaissa on viime vuosikymmenten aikana nähty mitä erilaisimpia jäätelömakuja ja -pakkauksia. Nostalgiahengessä kokosimme yhteen kaupoista jo kadonneet, mutta ihmisten mieliin hyvin jääneet jäätelöpakkaukset.
Suomalaiset ovat todellista jäätelökansaa, ja mikä toisikaan mieliimme enemmän muistoja kuin tämä viileä herkku. Moni muistaakin lapsuudestaan ja nuoruudestaan jäätelömakuja, joita ei enää kauppojen hyllyillä nähdä.
Yksi monien suosikkijäätelö oli ihastuttavan nimen omaava Riviera. Riviera-jäätelöitä löytyi 80-luvulla kauppojen jäätelöaltaista kolmea eri makua; suklaa-nougat, vanilja ja kinuski-pähkinä. Vuonna 1984 julkaistun esitteen mukaan Rivierat olivat korkealaatuisia ja maultaan ylellisiä kermajäätelöitä.
– Kun arvostaa laatua, haluaa herkutella ja kokeilla uutta, silloin voi hemmotella itseään tai ystäviään Rivieralla, Valion materiaaleissa kerrotaan.
Litran jäätelöpakkauksista moni saattaa muistaa kaupoista nyttemmin kadonneet maut; Suklaasilmän ja Romanssin.
Suklaasilmän ulkokerros on suklaista maitojäätelöä, jonka sisällä on vaniljan maitojäätelöä. Koko komeuden keskeltä syöjä löytää herkullisen suklaakastikkeen. Romanssi-jäätelö on puolestaan rommi-rusinan makuista kermajäätelöä, jossa on rommiin kastettujen rusinoiden lisäksi hasselpähkinää ja vaniljaa.
Piirretyt seikkailivat myös jäätelöpakkauksissa
Tavallisten kotijäätelöpakkausten lisäksi pakastealtaissa on nähty joukko erilaisia jäätelökakkuja, -torttuja ja -leivoksia. Veera-kakku piti sisällään suklaakuorrutettua nougat kermajäätelöä. Pyöreän mallinen, sokerikakulla kuorrutettu Lakka piti puolestaan sisällään lakkahillolla maustettua kermajäätelöä.
Monipakkauksista moni on saattanut jäädä kaipaamaan lapsuusajan suosikkia; banaanin ja toffeenmakuisia Hiawatha ja Auringonkukka -jäätelöpuikkoja. Myös vadelman ja päärynän makuiset Kaunotar ja Kulkuri -puikot ovat saattaneet jäädä monen mieleen, samoin kuin Lilliputi-minituutit.
1980-luvulla suosikkijäätelö pehmiksiä oli tarjolla niin mansikan-, vaniljan- kuin suklaankinmakuisena. Uutuutena vuonna 1984 markkinoille tuli vaaleanvihreä minttu-pehmis.
– Pehmeäjäätelö on pehmeämpää kuin tavallinen jäätelö, koska se vispataan kevyesti, noin 40–60 prosenttisesti. Jäätelön vispausprosentti on 90–100 prosenttia. Lisäksi pehmeäjäätelö on syöntihetkellä lämpimämpää kuin tavallinen jäätelö, esitteessä kerrotan.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan