Riesling- ja Spätburgunder-viikot - Tampereen parhaat palat

MTV Oy, All rights reserved

Tiistaistakin voi tehdä helposti juhlapäivän kiertämällä rafloja viinin ja ruoan perässä. Saksan viinitiedotuksen masinoimat, maan kattavat Riesling- ja Spätburgunder -teemaviikot valtasivat nipun Tampereen parhaita ravintoloita ja saimme Tampere Food Clubin bloggareiden kanssa kutsun tulla maistelemaan makupareja ruoan ja viinin pyhästä liitosta. 

Morsmaikku tykitti jo kattavan koosteen illan tarjonnasta, joten keskityn noukkimaan parhaat palat päältä. Tsekkaa illan koko anti täältä.

Aloitimme kierroksen Finlaysonin Palatsista, jonne tulee horjahdettua turhan harvoin ottaen huomioon, että kyseessä on yksi kauneimmista ravintolatiloista kaupungissa. Parasta antia esitti alkuruoaksi tarjoiltu klassinen parsa hollandaisella. Kumppaniksi ravintolapäällikkö ja sommelier Ismo Nieminen oli valinnut Carl Loewen Alte Reben Rieslingiä, joka taittoi hienosti kastikkeen rasvaa halaten parsaa.

- Finlaysonin Palatsin teemamenu 43 eur / 3 ruokalajia

Kolmen ruokalajin aloituksen jälkeen oli Champagne bar Santén kolmen saksalaisen Riesling-kuohuviinin välietappi täydellinen. Santén ravintoloitsija Tuula Tikkasen valitsemat Markus Molitor Riesling Sekt, Belle Epoque Riesling Brut ja Dr. Pauly Bergweiler Riesling Sekt osoittivat Rieslingin loistavat ominaisuudet myös kuohuvissa sekä Alkon heikkoudet sen osoittamisessa. Mukavasti erilaisten lasillisten joukosta omaksi suosikiksi valikoitui sopivasti paahteinen Belle Epoque.

Seuraavaksi tien yli Sokos Hotel Ilveksen uumeniin aivan liian helposti hautautuvaan Masuuniin. Kahdesta annoksesta esittelen ristiriitaisemman. Valkoista parsaa ja savustettua kukkakaalia kahvivinegretillä oli yksi rohkeimmista annoksista, joita olen Tampereella syönyt. Vahvat maut sinkoilivat suussa. Mikäli aineksista olisi koottu pieneksi ruokahalun herättäjäksi amuse-bouche, olisin ollut liekeissä. Aivan liian suurena annoksena se lähinnä hämmensi. Tykitystä oli liikaa. Parsa jäi muun alle ja esillepano oli kaamea, mutta maun muistan varmasti vuoden päästäkin - ja siis hyvällä. Kylkeen tarjoiltu Zimmermann-Graeff Classic Riesling ei ollut aivan nappivalinta ja annos kadotti teräänsä sen kanssa, vaikka viini pelkästään ei hassumpi ollutkaan. Mutta iso peukku rohkeudesta. Nyt meni innostuksissa hiukan yliastutuksi, mutta oikean ponnistuksen kanssa tuosta saisi isoa aikaiseksi. Kukaan ei ainakaan jää kylmäksi.

- Masuunin teemamenu 44 eur / 3 ruokalajia

Riesling-virta vei kohti ravintola C:tä. Onneksi siellä oli tarjolla rundilaisille maisteluannoksia. Ensimmäistä kertaa ikinä sain korkean tason ravintolassa kanaa. Oikeammin kukkoa, Viskilän kukonpoikaa. Olen ihmetellyt, onko kana/broileri/kukko todellakin niin tylsä raaka-aine, ettei siihen kukaan huippukokki kajoa. Mielestäni se on osoittanut vain mielikuvituksen puutetta. C tarjoili sitä ilman kikkailua, täydellisen kypsyyden reisipalana. Toki kyljessä oli persiljapyrettä, Rääkkylän luomusiitakesieniä sekä kokonaisina että muruina, koiranputkea sekä maahumalan lehteä ja kukkaa. Hillityn villi setti, joka oli eittämättä paras syömäni kana-annos ikinä. Kevään vehreyttä, syksyn muistoja yhdistettynä Moselin laakson sitruunaiseen Toni Jost Bacharacher Hahn Riesling Kabinettiin funkkasi, rokkasi ja valssasi. C:n Christina Suomisen valitsemassa lasintäytteessä hitusen makeaa, kukkia, petroolin tuoksua, sitruunaa ja persikkaa. Tämä oli muuten samalla eka kerta, kun söin sommelierin parittamaa viiniä kanan kanssa.

- C:n teemamenu 50 eur / 3 ruokalajia tai 68 eur / 6 ruokalajia

Bloggarit kiersivät ravintoloita kahdessa ryhmässä. Meidän seurana olivat Pullonhenki-blogin Katri ja Heikki. Lopuksi kaikki kokoontuivat saman pöydän ääreen Hella Huoneeseen. Ravintoloitsija Arto Rastas kertoi aluksi raflan kokevan kesän mittaan ja jälkeen suuria muutoksia. Hävikkivapaa Alpha, jossa myös tarjoiluastiat syödään, starttaa 1.7. Sen jälkeinen raflakonseptin uudistus on vielä salaisuus.

Kolmen ruokalajin parhaaksi palaksi valitsen alkuruoan eli kevyesti suolattua siikaa, pikkelöityä raparperia, raparperilientä, sitruunaverbenaa maustettuna, creme fraichea, fenkolinsiemeniä sekä fenkolia. Koristeena ja makua tuomassa saksankirveliä, fenkolia ja piparjuuren versoja. Raikas ja maukas annos, jossa raparperin hapot kolkuttelivat ienrajaa. Humberto Pulido-Garcésin parittama J. Bäumer Organic Riesling 2014 taisteli sinnikkäästi sitruksisena, vihreänä ja raikkaana kumppanina.

- Hella Huoneen teemamenu 58 eur / 4 ruokalajia

14 viinin ja 11 ruoka-annoksen pohjalta voi iloita paitsi mahtavan idean ja läpi maan kattavasta teemaviikosta sekä itselle tarjotusta mahdollisuudesta koluta tarjontaa läpi pikakelauksena. Toisia mukana olevia ravintoloita ovat Tampereella ravintola Näsinneula, Kitchen Bar Dabbal, Henriks sekä Gastropub Tuulensuu. Teemaa tarjolla ainakin 22.5.2016 asti, mutta joissain rafloissa vielä pitempään.

PS. Muistathan, että kaikkiin rafloihin voi astua sisään vain nauttimaan viinejäkin! Katso koko Suomen tarjonta Riesling- ja Spätburgunder -viikkojen omilta sivuilta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja