Mikkeliläistä kakkua ylistetään kansainvälisesti: "Emme voi jättää sitä mistään hinnasta pois"

Tertin kartano ja yrttisokerikakku
Mikkelissä sijaitseva Tertin kartano tunnetaan jo maailmallakin. MTV/Tertin kartano

Vastikään kansainvälisesti noteeratun, mikkeliläisen Tertin kartanon yrttisokerikakku on klassikko, jota ei koskaan voi ottaa listalta pois.

Halpa vs. kallis -sarjan kesäisellä erikoiskaudella reissataan perinneherkkujen perässä! Sarjasta tutut maistelijat Fanni ja Petra perehtyvät maakuntien monenlaisiin antimiin. 

Halpa vs. kallis makumatkalla -sarja Huomenta Suomessa ja MTV Katsomossa 

Halpa vs. kallis makumatkalla -kauden neljännessä jaksossa suunnataan Mikkeliin ja vieraillaan kansainväliseen maineeseen nousseessa Tertin kartanossa. Kartanosta paljastetaan nyt MTV Uutisille suositun yrttisokerikakun ohje. 

Kansainvälisesti ylistetty ruokakohde

Muun muassa kulttuuriin, matkailuun ja luontoon erikoistunut National Geographic julkaisi tammikuussa 2024 sivustollaan listauksen maailman kulinaarisista helmistä, joissa kannattaa vierailla vuonna 2024. "Maailman parhaat" -yläotsikon omaavalle listalle on nostettu yhteensä 21 ruokakohdetta eri puolelta maailmaa. 

Maailman Michelin-ravintoloiden ja muiden huipputason ruokakohteiden joukkoon nostettiin myös Mikkelissä sijaitseva Tertin kartano. 

– Maistele Järvi-Suomen ruokaa Tertin kartanossa, talosta hotelliksi muutetussa rakennuksessa, joka sijaitsee neljän hehtaarin hedelmä- ja yrttitarhoissa. Ruokalista nostaa parrasvaloihin annoksia, kuten leppäsavulohta, fasaanipateeta ja mesiangervon kukilla maustettua kakkua, National Geographic perusteli valintaansa.

Näin kuuluisa kakku syntyi

Mesiangervon kukilla maustetulla kakulla viitataan Tertin kartanon kuuluisaan sokerikakkuun. Kartanon liiketoimintajohtaja Lotta Luostarinen kertoo kakun syntyneen, kun emäntä Pepita kehitti yhdessä henkilökunnan kanssa talon yrttitarhasta seoksen, jolla kakku leivottiin. 

– Yhdessä tuumin yleensä parhaat reseptille syntyvät, ja sattumien kautta testaillen. Ikuisesti kukoistava puutarha ja tilaa ympäröivä metsä ovat usein reseptiemme salaisuus ja inspiraation lähde, Luostarinen kertoo. 

Kakkua on kartanossa saatavilla ympäri vuoden kahvipöydässä ja se kuuluu aina myös kartanon juhlapöytään. 

– Kakku on niin tykätty, että emme voi jättää sitä mistään hinnasta pois juhlapöytiemme menusta. Kerran koitimme ja se huomattiin.

Yrttien ja mausteiden suhde on varjeltu salaisuus

Keittiömestari Antti Ukkosen mukaan kakku maustetaan erilaisin yrtein ja maustein, mutta näiden tarkkaa suhdetta kartanosta ei paljasteta. 

– Yrttisekoituksessamme on muun muassa oman maan korianteria, fenkolia, anisiisoppia, tuoksuampiaisyrttiä, kehäkukan terälehtiä ja maitohorsman kukkia.

Kuuluisaa yrttisekoitusta voi ostaa kartanolta ja kartanon verkkokaupasta, mutta kotona kakkua voi toki kokeilla myös itse valmistetulla sekoituksella.

– Omia sekoituksia voi tehdä rohkeasti kokeilemalla kuivattuja yrttejä sekä syötäviä kukkia. Ruusuakin olisi joskus mukava kokeilla osana yrttikakkua.

Katso ohje: Tertin kartanon klassinen yrttisokerikakku
Katso myös: Halpa vs. kallis makumatkalla Mikkelissä

Oletko koskaan maistanut rättänää? 7:56
Tertin kartanon rättänä yllättää. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat