Rheinhessenin viinitiloja 2/4: Weingut Neus

Saksan pressimatkan toinen pysäkki oli erityisesti Spätburgundereistaan (Pinot Noir) tunnetulle Weingut Neusin tilalle. Siellä oli myös elegantein näkemäni sylkykuppi.

Pinot Noir -fanaatikko Josef Neus muutti Ingelheimiin kyseisen rypäleen perässä ja perusti viinitilan 1881. Jälkeläiset jatkoivat viinintekoa neljän sukupolven ajan, kunnes 2013 tila siirtyi Christian Schmitzin perheen omistukseen. Tavoitteena oli nostaa J. Neusin perintö uuteen kukoistukseen. Tarvittiin fressiä otetta ja sitä saatiin roppakaupalla tuolloin 25-vuotiaan Lewis Schmittin astuttua ruoriin pari vuotta sitten. Vaatii melkoista uskoa ja rohkeutta antaa perinteitä huokuva VDP-tila parikymppisen käsiin, vaikka kuinka tämä sanoisikin elävänsä Pinot’a varten. Se kertoo myös paljon Rheinhessenin alueen viinintuottajista.

Huonomaineista viinialuetta ryhdyttiin nostamaan yhteisvoimin parrasvaloihin nuorten, innovatiivisten ja rohkeiden viinintekijöiden kesken. Tsemppi toimi ja lopputulemana alue tarjoilee lasiin kalkkipitoisen maan huikaisevia makupaloja. Kirjoitin tuosta Rheinhessenin fiiliksestä enemmän tänne.

Tasting pidettiin viinitilan historiaa huokuvassa huoneessa, jota kruunaa kivinen suihkulähde. Ehdin ihmetellä sitä muutaman sekunnin, kunnes tajusin sen olevan mitä käytännöllisin ja elegantein sylkykuppi. Jos rakennan joskus linnani, teen sinne samanlaisen huoneen samanlaisella lähteellä. ”This is where the magic happens.”

Mutta haaveista viineihin. J. Neusin seitsemän hehtaarin viinitarhoista Pinot Noiria on peräti 80 %. Kovaa jälkeä nuori Schmitt on tehnytkin, vaikka melkoisia herkkuja löytyi myös satokausilta ennen häntä. J. Neusin tila palkittiin juuri viiniturismipalkinnolla, mitä selittää paitsi tyylikäs rakennus, myös sen juhlia ympärilleen huutava sisäpiha sekä ihku ihana puutarha, jota saimme ihastella omistaja-Christianin grillatessa pressipoppoolle herkullisen kotoisan illallisen.

Weingut J. Neus
Ingelheim am Rhein
www.weingut-neus.de

PS. Lue myös viinireissun muut jutut!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja