Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Viinialue: Rheinhessenin raikkaus viineissä ja niiden tekijöissä

Julkaistu 13.05.2018 17:27

Pressimatka Rheinhesseniin opetti paitsi alueen viinien erinomaisuudesta, myös niiden tekijöiden välittömyydestä ja keskinäisestä kunnioituksesta ja yhteistyöstä.

(Yläkuvassa oppaamme Anne ja yhteistyötä tekevät Weingut Bischelin Matthias Runkel sekä Wagner-Stempelin Daniel Wagner vaimonsa kera.)

Reissu Saksan viinitiloille kohdentui tällä kertaa Rheinhessenin alueelle. Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta Rheinhessen kuulosti mielenkiintoisimmalta. Alueella on ollut aiemmin heikohko maine viiniensä suhteen, mutta tällä hetkellä se on yksi nopeiten profiiliaan nostavista viinialueista Saksassa. Muutos on tapahtunut nopeasti uusien sukupolvien ottaessa ohjat vanhemmiltaan.

BRILJANTIT "HARJOITTELIJAT". Koska itse tutustuin ja ihastuin Rheinhessenin viineihin vasta viime vuosina, vaikutti viinintekijöiden nöyrä asenne välillä turhankin vaatimattomalta. Useimmat olivat aloittaneet työnsä tämän vuosituhannen puolella, moni vasta muutamia vuosia sitten. Koska oma tyyli alkaa syntyä vasta muutaman satokauden jälkeen, suhtautuivat he tekemiseensä välillä hämmentävällä nöyryydellä. Yksi vertasi uraansa schnitzelin paistoon. ”Jos kokki on tehnyt schnitzel-annoksen 15 kertaa, ymmärtää hän joitakin perusteita, mutta on vielä harjoittelija lajin suhteen. Sama viinien vuosikerroissa.” Nopeita ovat oppimaan, tulin aina ajatelleeksi mitä upeimpia Rieslingeja ja Pinot Noireja purskutellessani.

Weingut Wagner-Stempelin kaunista viinitarhaa.

HYNTTYYT YHTEEN. Rheinhessenin nuoren viinintekijäpolven yhteishenkeä oli liki liikuttavan hienoa katsoa. Fiilis pohjaa pitkälti vuoteen 2001, jolloin kosteissa kekkereissä parikymppiset viinintekijät alkoivat puhua tiivimmästä yhteydenpidosta ja yhteistyöstä. Syntyi Message in a bottle -niminen ryhmä, johon liittyi aluksi 23 viinitaloa jakamaan keskenään oppejaan, miettimään alueen imagon parannuskeinoja ja viettämään yhdessä aikaa sielunveljiensä kanssa. Vuosituhanteen alussa mielikuva Rheinhessenin viineistä oli niin surkea, että muutama markkinoi tuotoksiaan mielummin Bingenin kaupungin kuin Rheinhessenin alueen nimellä.

BILEET. Nykyisin ryhmittymä ei ole aktiivinen, mutta yhteistyö ja veljellinen henki on levinnyt ja elää vahvasti läpi alueen viinitilojen. Siitä oivana esimerkkinä viinitalojen yhdessä pitämät juhlat Mainzin kukkulalla, viinitarhojen keskellä, upeassa Laubenheimer Höhe -rakennuksessa. Taisi olla parhaiten järkätyt juhlat, joissa olen ollut mukana. Parikymmentä ruokapistettä, joissa kokki teki herkullisen annoksen silmien edessä. Notkuvat pöydät antipastoja ja ruokajuomaksi parisataa vaihtoehtoa alueen laatuviineistä. Vaikka juhlijoita oli useampi sata, oli tunnelma uskomattoman lämminhenkinen viinitalojen ihmisten vaihdellessa kuulumisia ja mielipiteitään toistensa viineistä. Vaikka kaikki ovat tavallaan toistensa kilpailijoita, ovat he sitä vahvemmin ohjaamassa samaa venettä. Yhteishenkeä ei tietty vähennä piirre, että liki kaikki ovat 35-50 -vuotiaita ja kokeneet yhdessä Rheinhessenin alueen nousun saksalaisen viinikartan uudeksi tähdeksi.

HYVIÄ TYYPPEJÄ. Viinintekijät ovat ylipäätään mukavan rentoa porukkaa, jos vajaan sadan tapaamani otoksesta voi yleistää. Hehän ovat enemmän tai vähemmän maajusseja, mutta jatkuvasti tekemisissä myös korkean tason kulinarismin kanssa. Heistä löytyy rutkasti ammattiylpeyttä ja intohimoa työhönsä, mutta duuni on kuitenkin joka ikinen päivä luontoäidin määräysvallan alle nöyrtymistä ja vastaanhangoittelua. Viinintekeminen on myös yhteispeliä mitä suurimmassa määrin. Pelkkä maasto ja sää eivät määritä lopputulosta. Mitä ja miten tehdään muodostuvat viinitalon kulttuurista, jonka synnyttävät kaikki sen työntekijät sesonkipoimijasta lähtien. Kaikki nämä yhdessä määrittävät lopulta viinintekijää ja hänen viiniään. Rheinhessenin kalkkipitoisesta maasta kasvaa paitsi sitruksisen hapokasta ja mineraalista viiniä, myös viinintekijöitä, jotka ovat ymmärtäneet yhdessätekemisestä jotain, jota toivoisi jokaiselle toimialalle. Sekä viiniä, että tunnelmaa kuvaa parhaiten raikkaus.

HUOM! Pääset maistamaan Saksan parhaita viiniherkkuja Riesling- ja Spätburgunder-viikoilla 14.-26.5.2018 eri puolilla Suomea.
PS. Lue lisää Saksan viinimatkoistani! Viinitaloesittelyitä vielä tuloillaan.

Lisää aiheesta:

Pressimatka Badenin viinitiloille, osa 3: Bercher ja AchkarrenPressimatka Badenin viinitiloille, osa 2: Wöhrle ja ShelterPressimatka Badenin viinitiloille, osa 1: Rieger, Schumann ja Manuel MößnerViinimatka Saksaan: Viinitilat - osa 1Viinimatka Saksaan - Pfalz, Rheinhessen ja RheingauViinimatka Saksaan - oppipojan happotesti
Saksan viinitviinimatkaRheinhessenviinintekijäpressimatkaviinimatkailuviinitila
Rheinhessenin alueen viinipomo ja oppaamme Anne VDP-organisaatiosta.
VDP
Saksan viinitiedotus

Tuoreimmat aiheesta

Saksan viinit
  • 14.06.201914:52
    pressimatka

    Pressimatka Badenin viinitiloille, osa 3: Bercher ja Achkarren

  • 11.06.201912:16
    viini

    Pressimatka Badenin viinitiloille, osa 2: Wöhrle ja Shelter

  • 27.05.201912:55
    pressimatka

    Pressimatka Badenin viinitiloille, osa 1: Rieger, Schumann ja Manuel Mößner

  • 20.05.201907:55
    riesling-viikot

    Spätburgunderin perässä Badenissa

  • 13.05.201910:07
    viini

    Riesling- ja Spätburgunder -viikot Tampereella 13.–26.5.2019 – parhaat palat