Retroherkulle järjetön suosio – "kuuluu ehdottomasti syödä ketsupin kanssa"

Lihapiirakka
Peltilihapiirakasta muodostui uusi reseptihitti. MTV

Menneiltä vuosikymmeniltä suomalaisille tuttu herkku, peltilihapiirakka eli levylihis on noussut uuteen suosioon. Resepti levisi kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa, kun Sivumaku-blogissa nostettin Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan tuoreen Jauheliha-kirjan tekelettä.

Peltilihapiirakka, joka tunnetaan monissa suomalaisissa kotitalouksissa myös nimellä levylihis, on viime päivien aikana saavuttanut käsittämättömän suosion sosiaalisessa mediassa. Retroherkun resepti lähti leviämään vauhdilla, kun MTV:n Makuja.fi-ruokasivuston bloggaaja Jani Kinnunen  kirjoitti aiheesta Sivumaku-blogiinsa. Kinnunen loihti blogiinsa peltilihapiirakan, jonka resepti on peräisin Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan tuoreesta 400 g – parhaat jauhelihareseptit -kirjasta.

"Peltilihapiirakka toimii hyvin nostalgian nälkään"

Hanna Gullichsen on suomalaisille entuudestaan tuttu  huippusuosion saavuttaneesta avokadopasta-reseptistään, joka syntyi yhteistyössä hänen ex-miehensä Alexander Gullichsenin kanssa. Hanna kertoo MTV:n Makuja.fi:lle ymmärtävänsä hyvin syyt myös peltilihapiirakkareseptin menestymiseen.

VINKKI:
Eikö kotoasi löydy kaulinta? Ei hätää! Hanna Gullichsenin mukaan voitaikinalevyt voi kaulia kätevästi myös esimerkiksi viinipullon avulla.

– Peltilihapiirakka toimii hyvin nostalgian nälkään. Se herättää ihmisissä muistoja, ihan eri tavalla kuin vaikka fine dining -ruoka. Froteekylpytakki ja peltilihis herättää nostalgisia fiiliksiä, Hanna Gullichsen arvelee.

– Itselläni muistot liittyvät vahvasti nimenomaan talveen. Lapsena lihistä syötiin suoraan pelliltä sen jälkeen, kun oltiin tultu laskettelumäestä kotiin, Joonas Laurila lisää.

Laurila arvelee, että peltilihapiirakka on yksi monista retroresepteistä, jotka uppoavat nyt hyvin suureen yleisöön. Gullichsenin mukaan suosiosta saa kiittää ennen kaikkea Sivumaku-bloggaaja Jani Kinnusta.

Mistä aineksista syntyy paras peltilihis?

Miten peltilihapiirakasta saa sitten valmistettua parhaan mahdollisen? Laurilan ja Gullichsenin mukaan piirakan jauhelihalaadulla ei ole niinkään väliä, kunhan ei valitse liian vähärasvaista vaihtoehtoa.

– Usein käytämme itse naudan jauhelihaa, mutta myös sika-nauta sopii ruokalajiin hyvin. Se on fiiliksestä kiinni. Mielestäni peltilihis on parhaimmillaan, kun se saa levätä yön yli, Laurila vinkkaa.

Lihapiirakan riisiksi käy myös pariskunnan mukaan mikä tahansa riisi. Viimeksi kaksikko leipoi oman peltilihiksensä risottoriisiin.

Ketsuppi kuuluu levylihikseen

Levylihiksen tuunaaminenkaan ei ole Gullichsenin mukaan kiellettyä.

– Resepti ei missään nimessä ole pyhä, vaan sitä voi tuunata. Itse laitan paljon enemmän chiliä kuin alkuperäisessä reseptissä. Maailmassa on kaksi ruokaa, jotka vaativat ketsuppia: toinen on makaronilaatikko ja toinen peltilihis. Peltilihis kuuluu ehdottomasti syödä ketsupin kanssa. Myös sriracha-kastiketta laitan aina sen kylkeen, Gullichsen suosittelee.

Gullichsen ja Sivumaku-bloggaaja Jani Kinnunen vitsailivat jo Instagramissa perustavansa seuraavaksi Ravintolapäiväksi peltilihapiirakkaa valmistavan pop up -ravintolan. Gullichsenin mukaan tällaisen projektin toteuttaminen ei olisi ollenkaan huono idea.

– Miksipä ei, ei voi koskaan tietää, Gullichsen nauraa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja