Rento ja vaivaton ohjelmanumero – näin järjestät viinitastingin

viinitasting
Viinitastingissä viinienn määrä ei ratkaise, vaan jo muutama pullo riittää. Shutterstock

Viinitasting on hauska ja järjestäjälleen melko vaivaton ohjelmanumero moneen tilaisuuteen.

Rentoa viinin maistelua ei tarvitse ottaa liian vakavasti, vaan jokainen voi luottaa omaan makuunsa ja arviointikykyynsä. Taidot kehittyvät harjoituksen myötä.

Onnistuneeseen maisteluiltaan riittää muutama viini ja hyvä seura. Näillä vinkeillä järjestät onnistuneen viinitastingin ystävien kesken.

Valitse teema

Alkon hyllyt ovat täynnä viinejä, joten niistä valitseminen voi olla vaikeaa. Siksi kannattaakin valita maisteluiltaan teema, jonka mukaan viinit on helpompi valita. Teema voi olla tietty rypälelajike, tuottaja tai vaikkapa alkuperämaa. Jos nämä tuntuvat liian rajoittavilta, voit valita teemaksi myös tietyn hintaluokan, etikettityylin tai ruokalajin.

Muutama pullo riittää

Viinitastingissä ei tarvitse maistella koko Alkon valikoimaa, vaan 3–6 viiniä riittää hyvin. Viininmaistiaisissa lasiin kaadetaan vain noin 5 senttilitran kokoisia annoksia, joten samaa viiniäkään ei tarvitse ostaa montaa kappaletta. 

Varaa tarvikkeet valmiiksi

Ennen viininmaistelua varaa valmiiksi tarvittavat tarvikkeet. Jokaiselle juomalle tulee varata oma viinilasi ja lisäksi kullekin maistelijalle vesilasi. Pöytään on hyvä varata myös sylkykuppi, serviettejä ja vaaleata leipää suun neutralisoimiseen. Muista varata myös muistiinpanovälineitä.

Arvioi

Jokainen maistelija kirjaa arvionsa ylös ja maistelun lopuksi mielipiteitä voidaankin sitten verrata keskenään. Kaikki lähtee viinin ulkonäön arvioinnista. Kallista viinilasia ja arvioi viinin väriä valkoista taustaa vasten. Sen jälkeen siirry tuoksuihin pyörittelemällä viiniä lasissa. Nuuhki viiniä työntämällä nenä lasiin.

Ja sitten se maku. Ota reilu siemaus viiniä suuhusi ja ryystä myös hieman ilmaa mukaasi. Pyörittele viiniä hetki suussa. Pohdi minkälainen viini mielestäsi on ja kuinka kuvailisit sitä. 

Lähde: Hyvän mielen herkut, Oy Arvid Norguist Finland AB

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja