Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Reijon aamupuuro on melkoinen jytky: "Laiskan tapa täyttää vatsa"

Reijon ravitsevasta puurosta riittää syötävää moneksi päiväksi.
Reijon ravitsevasta puurosta riittää syötävää moneksi päiväksi.Reijon kotialbumi
Julkaistu 09.02.2025 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Reijo on tehnyt omalla reseptillään tuorepuuroa perheelleen jo vuosien ajan. Nyt hän haluaa jakaa ohjeen muillekin.

Jyväskyläläinen Reijo Honkoaho päätti ottaa yhteyttä MTV Uutisiin nähtyään Huomenta Suomessa kokki Hans Välimäen vinkkejä tuorepuuron valmistamiseen. 

Viime syksynä paikallisliikenteen kuljettajan työstä eläkkeelle jäänyt Reijo vannoo itsekin ravitsevan aamupuuron nimeen.

– Olen tehnyt omalla reseptillä tuorepuuroa perheelleni jo useita vuosia. Teen yleensä kerralla noin 4,5 kiloa. Kuten Hans sanoi, puuro säilyy monta päivää jääkaapissa, Reijo kertoo. 

Reijo kertoo puuron olleen varsinainen aikaisten aamujen pelastus, kun paikallisliikenteen aamuvuorojen takia joutui joskus heräämään todella aikaisin. Valmiiksi ladattu kahvinkeitin, leipäpala ja kipollinen puuroa olivat Reijon mukaan kullan kallis ratkaisu.

–Kerran punnitsin kuinka paljon puurokippo painaa. Se oli noin 500 grammaa. Puuro on niin tuhtia, ettei ole ihme, että ei ollut nälkä ennen ruokatuntia.

Lue myös: Hans Välimäen paras puuro on älyttömän helppo valmistaa – säilyy monta päivää

Pari syytä hyvään säilyvyyteen

Reijo epäilee, että puuron hyvään säilyvyyteen vaikuttaa muun muassa marjojen happamuus. 

– Tämä säilyy helposti kuusikin vuorokautta jääkaapissa, ellei joku syö sitä. Sekin saattaa auttaa, ettei siinä ole mitään eläinperäistä, Reijo pohtii.

Reijo kertoo jättäneensä punaisen lihan ruokavaliostaan 1990-luvun alussa, koska sen nauttiminen pahensi selkeästi nivelreuman oireita. 

Noin kymmenen vuotta sitten lapset saivat ensin Reijon vaimon Satun vegaanilinjalle. Reijon lempiherkkuja olivat tuolloin vielä grillikanankoivet ja edamjuusto.

– Juusto oli parasta puolen senttimetrin siivuina leivän päällä.

Vähitellen keittiössä alkoi valmistua toinen toistaan herkullisempia kasvisruokia. 

– Vaimoni ei käsittänyt, miksi en voi luopua grillikoivista. Ostokerrat kuitenkin harvenivat ja jossain vaiheessa tajusin, etten ole syönyt niitä enää moneen kuukauteen. En päättänyt olla ostamatta, mutta niin ne jäivät kaupan lihatiskille. 

reijo linja-auto

Grillikoipifanista täysin vegaaniksi

Vuosien varrella erilaisten kasviproteiinien valikoima on moninkertaistununut kaupoissa ja Reijo kokee, että vegaaniksi on helppo ryhtyä. 

Reijon ollessa työelämässä hänen työkaverinsa tulivat usein taukotuvalle kyselemään Reijon eväsruoista, koska ne tuoksuivat ja näyttivät todella hyvin.

– Minä vastasin vitsin varjolla, että eihän tämä voi olla hyvää, kun tämä on pelkkää kasvikunnan tuotetta. Työkavereina oli pääasiassa vannoutuneita lihansyöjiä, Reijo nauraa.

Ruokavalio on vaikuttanut positiivisesti myös terveyteen. Reijo kertoo muun muassa kolesteroliarvojen laskeneen viitealueelle.

Lue myös: Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus suosikkiaamiaisesta

Näin Reijo tekee puuronsa

Mutta palataanpa vielä Reijon puuroon! Miehellä ei ole aivan tarkkaa reseptiä ravitsevaan aamuherkkuunsa, mutta jotain suuntaa-antavaa hän pystyy kertomaan.

– Normaaliin 4,5 kilon satsiin menee kauramaitoa noin 1,5 litraa, maustettua soija- tai kaurajogurttia 0,5 litraa ja samoin maustamatonta jogurttia noin 0,5 litraa. Kaurahiutaleita jopa noin 10 desilitraa.

reijon puuro

Puurossa on aina mukana myös iso satsi pakastimesta sulatettuja marjoja. Edelliseen puurosatsiin sujahti yhteensä melkein pari kiloa mustikoita, mansikoita, mustaherukkaa, valkoherukkaa ja vadelmia.

Tämän jälkeen puuroon lisätään vielä lajitelma siemeniä, kuten chia-, seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan ja pellavansiemeniä. Sen lisäksi joukkoon laitetaan pari banaania ja pari desiä proteiinijauhoja. 

"Laiskan tapa täyttää vatsa"

Jos pitää sattumista, Reijo suosittelee myös pähkinöitä. Puuron voi myös ajaa sauvasekoittimella tasaiseksi.

– Joskus puuro on tekeydyttyään liian paksua, kun siemenet turpoaa. Sitten vaan kauramaitoa lisää aamulla, ja eikun syömään!

Reijo haluaa vielä korostaa, miten helppo ja ravitseva aamupala on kyseessä.

– Tämä on laiskan tapa täyttää vatsa tukevasti, terveellisesti ja ennen kaikkea nopeasti.

Lue myös: Puuro, jota jokaisen pitäisi maistaa – edullinen ja helppo valmistaa

Katso myös: Näin keität täydellistä kaurapuuroa

1:19Täydellisen kaurapuuron keitto-ohjeTäydellisen puuron keitto-ohje.

Lisää aiheesta:

Reijon aamupuuro on aikamoinen jytky: "Säilyy helposti kuusikin vuorokautta jääkaapissa"Patrik Borg paljastaa aamupuuronsa ohjeenPitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuroOletko ikinä valmistanut puuroa näin? Henri Alén vinkkaa nerokkaan tavan: "Aamulla herkutellaan voisilmän ja kylmän maidon kanssa"Ethän tee näitä kaurapuurovirheitä? Suomalaiset puuroekspertit nimesivät yleisimmät sudenkuopat Arjalla on yllättävä keino, jonka avulla kaurapuurosta tulee helposti elämäsi parasta: Jätä yksi ainesosa kokonaan pois
PuuroRuokaAamiainenMakuja
Reijo viimeisenä työpäivänään ennen eläkkeelle siirtymistä.Reijon kotialbumi
Reijon puuro on tuhtia tavaraa.Reijon kotialbumi

Tuoreimmat aiheesta

Puuro
  • 22.9.07:46
    Ruoka

    Reijon aamupuuro on aikamoinen jytky: "Säilyy helposti kuusikin vuorokautta jääkaapissa"

  • 15.9.07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 19.8.18:02
    Ruoka

    Nyt kannattaa tehdä nostalginen marjaherkku: Sopii sentinvenyttäjälle

  • 19.8.07:44
    Ruoka

    Kari Aihisen takuuvarma puuro-ohje: "En käytä ollenkaan sokeria"

  • 5.8.07:44
    Ruoka

    Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."