Ravitsemusterapeutti paljastaa täydellisen smoothien kaavan: Näin teet aamupalastasi proteiinipommin, joka pitää nälän poissa pitkään

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin aamusmoothie 0:53 Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin aamusmoothie

Jos olet tähän asti kuvitellut, että proteiinijuomat sisältävät vain proteiinijauhetta ja vettä, nyt on viimeistään aika muuttaa käsityksesi palautusjuomien valmistuksesta.

Videolta voit katsoa suomalaisasiantuntijan aamusmoothien reseptin. 

Ravitseva ja herkullinen juoma syntyy asiantuntijan mukaan hyvin yksinkertaisella kaavalla, joka kannattaa ehdottomasti opetella ulkoa.

– Valmistaessasi täydellistä proteiinismoothieta varmista, että juoma sisältää hiilihydraatin lähteen, kuten hedelmiä tai kaurahiutaleita, ja proteiinia, kuten kreikkalaista jogurttia tai proteiinijauhetta, ravitsemusterapeutti Elizabeth Hurley kertoo Women’sHealth -sivustolla.

Täydellisen, 20–40 grammaa proteiinia sisältävän juoman kaava: 1 annos kreikkalaista jogurttia/proteiinijauhetta + 1 annos jäisiä marjoja/hedelmiä + maitoa tarpeen mukaan

Marjat tuovat juomaan täyttävää kuitua ja energiaa antavaa hiilihydraattia, mutta myös makua. Kun marjat sekoitetaan yhteen proteiinipitoisen jogurtin ja maidon kanssa, saadaan juoma, jota voit nauttia mihin aikaan päivästä tahansa – myös treenijuomana.

Voit halutessasi lisätä juoman joukkoon myös hieman rasvaa, kuten neljäsosan avokadoa tai ruokalusikallisen pähkinävoita. Terveelliset rasvat auttavat sinua pysymään kylläisenä pidempään.

Pidä lisätyn sokerin määrä minimissä

Valmiit proteiinijuomat sisältävät usein runsaasti sokeria, minkä vuoksi itse tehty treenijuoma onkin mitä parhain tapa karsia ruokavaliosta ylimääräistä sokeria. Myös kotitekoista proteiinijuomaa tehdessä kannattaa sokerimäärät pitää mielessä.

– Valitse mieluummin maustamatonta kuin maustettua jogurttia ja lue pakastemarjojen pakkausseloste ennen käyttöä ja varmista, etteivät ne sisällä lisättyä sokeria. Jos käytät kasvimaitoa, valitse makeuttamaton versio, Hurley neuvoo.

Kun proteiiinjuoman peruskaava on kunnossa, vain mielikuvitus on rajana. Voit lisätä juoman joukkoon esimerkiksi erilaisia siemeniä tai mausteita.

Jos kärsit inspiraation puutteesta, tässä kahden herkullisen proteiinipitoisen smoothien resepti:

Suklaanmakuinen banaanismoothie

4,5 dl (manteli)maitoa
1/2 banaani, jäädytettynä
1 rkl pellavansiemeniä
1/2 tl kanelia jauhettuna
2 rkl maapähkinävoita
3 jääpalaa
1 kauhallinen suklaanmakuista proteiinijauhetta

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.

Mustikkasmoothie

1 1/3 pakastemustikoita
1/2 banaani
170 g kreikkalaista jogurttia
4 jääpalaa
n. 1,5 dl maitoa

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!