Ravitsemusterapeutin vinkit jouluun: Näin onnistut välttämään ähkyn

kinkku
Erilaiset kasvikset kinkun rinnalla voivat auttaa keventämään oloa jouluna.

Suomalainen ravitsemusterapeutti kertoo omat vinkkinsä siihen, kuinka joulusta selviää ilman ikävää tunnetta ähkystä.

Moni kokee jo etukäteen huonoa omaatuntoa joulun ja uudenvuoden notkuvista herkkupöydistä ja konvehtirasioista. Uutena vuotena luvataan ja vannotaan ”korjata repsahdukset” ja ”palata ruotuun”, ja tammikuun alussa kuntosalit ja laihdutusryhmät pullistelevat katumusharjoitusta tekevistä herkuttelijoista. 

Kohtuus kannattaa – myös jouluna

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa muistuttaa, että joulu kestää vain muutaman päivän ja terveyden kannalta merkittävimmät asiat tehdään arjessa. Palssan mukaan suurin ongelma joulusyömisessä on se, että ruokaa pitää olla niin paljon. 

− Ei ruoka muutu yhtään sen paremmaksi, jos sitä syö hirveän määrän. Joulusta kannattaa nauttia ilman ähkyä, Palssa toteaa.

− Liikkuminen ei ole kiellettyä. Kyllä joulunakin voi lenkkeillä, käydä nostamassa punttia tai vaikka viemässä lapset pulkkamäkeen. Kun lähtee ulos kävelylle, on poissa ruokapatojen äärestä. Ulkoilu hieman kompensoi syömistä ja piristää oloa, hän jatkaa.

Asiantuntija muistuttaa, että joulussa tärkeää on moni muukin asia kuin syöminen, eikä sen vuoksi kannata pilata omaa oloa moneksi päiväksi. Palssa suositteleekin valikoimaan joulupöydästä vain niitä herkkuja, jotka ovat erityisesti omaan mieleen.

– Syö sitä mistä oikeasti tykkäät. Mieti, onko elämäntapa-arvojesi mukaista, että vedät kokonaisia suklaakonvehtirasioita tai kilokaupalla joulutorttuja, Palssa toteaa.

Ruokaa voi jouluna jakaa myös eri aterioille. Lisäksi joulupöytään katetut salaatit ja juurekset tuovat terveellisiä vaihtoehtoja epäterveellisempien herkkujen rinnalle – ja auttavat välttämään ähkyn.

– Syö konvehtien sijaan laadukasta suklaata, kuten tummaa tai raakasuklaata, mutta vähemmän, Palssa vinkkaa.

"Jouluateria kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen"

Yli tarpeen syöminen voi aiheuttaa huonovointisuutta ja närästystä. Ruoansulatuselimistön asiantuntija, gastrokirurgi Markku Aarnio Terveystalosta korostaa kuitenkin, että herkuttelu kuuluu jouluun, eikä sitä tarvitse pelätä tai hävetä. 

− Ihmisten rasva- ja sokeriarvot voivat muuttua hetkellisesti juhlakauden aikaan, onhan jouluruoka hyvin runsasenergistä ja ravitsevaa, ja joulupöydän ruokalista usein hengästyttävä. Pysyviä muutoksia terveydessä herkuttelu ei kuitenkaan aiheuta, jos juhlasyömisestä vain osaa palata takaisin terveelliseen ja kohtuulliseen arkisyömiseen, Aarnio toteaa.

Aarnio toivoo, ettei tammikuun ruokavalion korjausliikettä tehtäisi katumuksen ja huonon omantunnon kautta. 

− Jouluateria kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen. Silloin ystävät, sukulaiset ja lapset kokoontuvat yhteen ja pöydässä istutaan pitkään. Kyllä silloin voi herkutella – mitä siitä, jos tulee muutama lisäkilo. Tärkeintä on, että tavallisena arkena syö terveellisesti.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja