Ravistettuna vai sekoitettuna – kuinka sinä nautit juomasi?

martini

Ravistettuna, ei sekoitettuna. Olet kuullut lauseen varmasti useaan kertaa, kiitos James Bondin. Mutta tiedätkö, mikä näiden valmistustapojen ero oikeasti on?

Dry martini on yksi yksinkertaisimmista drinkeistä, sillä se sisältää ainoastaan kahta ainesosaa: giniä ja vermuttia. Juomaa tarjoiltaessa lasi kannattaa aina viilentää pakastimessa tai jääpalojen avulla. Dry Martini tarjoillaan perinteisesti oliivilla koristeltuna. Suurin kysymys kuitenkin kuuluu: nautitko juomasi ravistettuna vai sekoitettuna?

Ravistettuna

Kun juoma ravistetaan jäiden kanssa, se jäähtyy tehokkaasti. Tästä voikin päätellä, että agentti Bond pitää viileästä juomasta ilman lasissa kiliseviä jäitä. Juoma ravistetaan shakerissä yhdessä jääpalojen kera, jolloin ainesosat saadaan hyvin sekaisin. Shakerista juoma siivilöidään jäähdytettyyn lasiin.

Ravistettaessa jää murskautuu ja sulaa nopeasti, jolloin juoma on vaarassa vetistyä. Juomaa kannattaakin ravistaa korkeitaan kymmenen sekunnin ajan. Ravistettaessa juomaan pääse myös ilmaa, jolloin lopputuloksena on kaiken kaikkiaan kevyen makuinen ja koostumukseltaan tasainen juoma. 

Sekoitettuna

Sekoittamalla valmistetaan yleensä kaikki kirkkaita ainesosia sisältävät juomasekoitukset, eli myös dry martini. Sekoittaminen tapahtuu sekoituslasissa jäiden kanssa, jonka jälkeen juoma siivilöidään jäähdytettyyn lasiin. Sekoittamalla juoma pysyy ulkonäöltään kirkkaana, mutta lopputuloksesta ei tule yhtä kylmä kuin ravistettuna.

Sekoitettuna juoma ei vesity yhtä helposti kuin ravistettaessa, mikäli sekoittaminen tapahtuu nopeasti. Lopputuloksena on vahva ja maukas juoma. 

Lähteet: purewow.com, drinkkiklubi.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja