Ravistettuna vai sekoitettuna – kuinka sinä nautit juomasi?
Ravistettuna, ei sekoitettuna. Olet kuullut lauseen varmasti useaan kertaa, kiitos James Bondin. Mutta tiedätkö, mikä näiden valmistustapojen ero oikeasti on?
Dry martini on yksi yksinkertaisimmista drinkeistä, sillä se sisältää ainoastaan kahta ainesosaa: giniä ja vermuttia. Juomaa tarjoiltaessa lasi kannattaa aina viilentää pakastimessa tai jääpalojen avulla. Dry Martini tarjoillaan perinteisesti oliivilla koristeltuna. Suurin kysymys kuitenkin kuuluu: nautitko juomasi ravistettuna vai sekoitettuna?
Ravistettuna
Kun juoma ravistetaan jäiden kanssa, se jäähtyy tehokkaasti. Tästä voikin päätellä, että agentti Bond pitää viileästä juomasta ilman lasissa kiliseviä jäitä. Juoma ravistetaan shakerissä yhdessä jääpalojen kera, jolloin ainesosat saadaan hyvin sekaisin. Shakerista juoma siivilöidään jäähdytettyyn lasiin.
Ravistettaessa jää murskautuu ja sulaa nopeasti, jolloin juoma on vaarassa vetistyä. Juomaa kannattaakin ravistaa korkeitaan kymmenen sekunnin ajan. Ravistettaessa juomaan pääse myös ilmaa, jolloin lopputuloksena on kaiken kaikkiaan kevyen makuinen ja koostumukseltaan tasainen juoma.
Sekoitettuna
Sekoittamalla valmistetaan yleensä kaikki kirkkaita ainesosia sisältävät juomasekoitukset, eli myös dry martini. Sekoittaminen tapahtuu sekoituslasissa jäiden kanssa, jonka jälkeen juoma siivilöidään jäähdytettyyn lasiin. Sekoittamalla juoma pysyy ulkonäöltään kirkkaana, mutta lopputuloksesta ei tule yhtä kylmä kuin ravistettuna.
Sekoitettuna juoma ei vesity yhtä helposti kuin ravistettaessa, mikäli sekoittaminen tapahtuu nopeasti. Lopputuloksena on vahva ja maukas juoma.
Lähteet: purewow.com, drinkkiklubi.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan