Ravintolaoppaan päätoimittaja hehkuttaa suomalaisravintoloita: Yksi selkeä etu Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna

poronkäristys poro
Arvostetun ravintolaopppaan päätoimittaja kehuu suomalaisten suhtautumista perinteisiin ruokiin ja ruoanvalmistusmenetelmiin. Shutterstock

Pohjoismaiset ravintolat paremmusjärjestykseen listaava The White Guide Nordics -opas julkaistiin maanantaina. Oppaan päätoimittaja Lena Ilkjaer kertoi Makuja.fi:lle, miksi uskoo suomalaisravintoloiden menestyvän entistä paremmin tulevaisuudessa.

Kansainvälisesti arvostettu, ruotsalainen ravintolaopas The White Guide Nordics -julkaistiin maanantaina 16.11.2015. Oppaassa listattiin sekä Pohjoismaiden top 30 -ravintolat sekä jokaisen maan erilliset ravintolalistat. Pohjoismaiden parhaaksi ravintolaksi kruunattiin Tanskan Kööpenhaminassa sijaitseva Noma. Suomessa ykköspaikan nappasi helsinkiläisravintola Olo.

Ovatko Ruotsi ja Tanska Suomea parempia?

Olo oli ainoa suomalainen ravintola, joka ylsi mukaan Pohjoismaiden top 30 -listaukseen. Pohjoismaiden parasta ruokaa saakin listan perusteella Ruotsista ja Tanskasta, jotka dominoivat kärkipaikkoja. Mutta ovatko nämä maat todella valovuosia edellä Suomea gastronomisesti? The White Guide Nordics -oppaan päätoimittaja Lena Ilkjaer uskoo, että kyse on ennemminkin maiden taloudellisten tilanteiden eroista.

– Erityisesti Kööpenhaminassa ja Tukholmassa on niin paljon enemmän asiakaspotentiaalia. On paljon enemmän asiakkaita, joka tarkoittaa myös, että kilpailu on kovempaa. Se saa ravintolat tähtäämään todella korkealle, Ilkjaer pohtii.

Ilkjaer muistuttaa, että moni helsinkiläinen huippuravintola on joutunut sulkemaan viimeisen vuoden aikana ovensa. Se näkyy myös Suomen ravintolalistan lyhenemisenä oppaassa.

Suomalaisravintoloilla yksi selkeä etu

Vaikka Suomea pidetäänkin usein naapurimaa Ruotsin pikkuveljenä monessakin mielessä, se ei päätoimittaja Ilkjaerin mielestä ole ollenkaan huono asema.

– Hyvä asia on, että te ette mene pelkästään trendien mukana. Olen saanut sellaisen käsityksen, että Suomessa on innovatiivisia korkeanluokan ravintoloita, mutta olette myös säilyttäneet monia perinteisiä klassikkopaikkoja. Ne ovat sielultaan hyvin suomalaisia. Tätä monet Pohjoismaissa vierailevat ihmiset juuri etsivät, Ilkjaer kehuu.

Maailman kansainvälistyminen näkyy erityisesti ruoassa ja ravintoloissa, sillä on helppoa saada insipiraatiota ja ideoita muista maista. Ilkjaer kuitenkin uskoo myös perinteiden ylläpitämisen suureen arvoon.

– Suomessa ei ole missään vaiheessa unohdettu vanhoja ruoanvalmistustekniikoita tai esimerkiksi metsän antimien hyödyntämistä, toisin kuin vaikka Tanskassa. Teillä linkki perinteisiin ei ole missään vaiheessa katkennut. Uskon, että tämä arvokas perinne nousee vielä suureksi trendiksi. Suomella on rikkoutumaton kytkös historiaansa ja se on upea inspiraation lähde myös kokeille.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja