Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintolaoppaan päätoimittaja hehkuttaa suomalaisravintoloita: Yksi selkeä etu Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna

Arvostetun ravintolaopppaan päätoimittaja kehuu suomalaisten suhtautumista perinteisiin ruokiin ja ruoanvalmistusmenetelmiin.
Arvostetun ravintolaopppaan päätoimittaja kehuu suomalaisten suhtautumista perinteisiin ruokiin ja ruoanvalmistusmenetelmiin.Shutterstock
Julkaistu 16.11.2015 17:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pohjoismaiset ravintolat paremmusjärjestykseen listaava The White Guide Nordics -opas julkaistiin maanantaina. Oppaan päätoimittaja Lena Ilkjaer kertoi Makuja.fi:lle, miksi uskoo suomalaisravintoloiden menestyvän entistä paremmin tulevaisuudessa.

Kansainvälisesti arvostettu, ruotsalainen ravintolaopas The White Guide Nordics -julkaistiin maanantaina 16.11.2015. Oppaassa listattiin sekä Pohjoismaiden top 30 -ravintolat sekä jokaisen maan erilliset ravintolalistat. Pohjoismaiden parhaaksi ravintolaksi kruunattiin Tanskan Kööpenhaminassa sijaitseva Noma. Suomessa ykköspaikan nappasi helsinkiläisravintola Olo.

Ovatko Ruotsi ja Tanska Suomea parempia?

Olo oli ainoa suomalainen ravintola, joka ylsi mukaan Pohjoismaiden top 30 -listaukseen. Pohjoismaiden parasta ruokaa saakin listan perusteella Ruotsista ja Tanskasta, jotka dominoivat kärkipaikkoja. Mutta ovatko nämä maat todella valovuosia edellä Suomea gastronomisesti? The White Guide Nordics -oppaan päätoimittaja Lena Ilkjaer uskoo, että kyse on ennemminkin maiden taloudellisten tilanteiden eroista.

– Erityisesti Kööpenhaminassa ja Tukholmassa on niin paljon enemmän asiakaspotentiaalia. On paljon enemmän asiakkaita, joka tarkoittaa myös, että kilpailu on kovempaa. Se saa ravintolat tähtäämään todella korkealle, Ilkjaer pohtii.

Ilkjaer muistuttaa, että moni helsinkiläinen huippuravintola on joutunut sulkemaan viimeisen vuoden aikana ovensa. Se näkyy myös Suomen ravintolalistan lyhenemisenä oppaassa.

Suomalaisravintoloilla yksi selkeä etu

Michelin-ravintola Olo muutti elokuun alussa Torikortteleihin. Kuvassa ravintolan lohiannos.Fine Diningin lisäksi Suomessa arvostetaan myös perinteisiä raaka-aineita ja ruoanvalmistusmenetelmiä. Kuvassa ravintola Olon annos vuodelta 2013.

Vaikka Suomea pidetäänkin usein naapurimaa Ruotsin pikkuveljenä monessakin mielessä, se ei päätoimittaja Ilkjaerin mielestä ole ollenkaan huono asema.

– Hyvä asia on, että te ette mene pelkästään trendien mukana. Olen saanut sellaisen käsityksen, että Suomessa on innovatiivisia korkeanluokan ravintoloita, mutta olette myös säilyttäneet monia perinteisiä klassikkopaikkoja. Ne ovat sielultaan hyvin suomalaisia. Tätä monet Pohjoismaissa vierailevat ihmiset juuri etsivät, Ilkjaer kehuu.

Maailman kansainvälistyminen näkyy erityisesti ruoassa ja ravintoloissa, sillä on helppoa saada insipiraatiota ja ideoita muista maista. Ilkjaer kuitenkin uskoo myös perinteiden ylläpitämisen suureen arvoon.

– Suomessa ei ole missään vaiheessa unohdettu vanhoja ruoanvalmistustekniikoita tai esimerkiksi metsän antimien hyödyntämistä, toisin kuin vaikka Tanskassa. Teillä linkki perinteisiin ei ole missään vaiheessa katkennut. Uskon, että tämä arvokas perinne nousee vielä suureksi trendiksi. Suomella on rikkoutumaton kytkös historiaansa ja se on upea inspiraation lähde myös kokeille.

Lisää aiheesta:

Food Camp perustaa Suomeen ainutlaatuisen ruokaverkoston – yksinkertainen idea voi mullistaa tulevaisuuden syömisen: "Suomessa on aivan hirveän iso tarve sille"Kööpenhaminan paras pizza tuleekin yllättäen Suomesta – tunnettu suomalainen pizzaravintola voitti äänestyksen Palkittu helsinkiläisravintola teki paluun – henkilökunnan poikkeuksellinen ratkaisu hämmensi Tomi Björckin ja Matti Wikbergin: "Ihan käsittämätöntä"Yksi asia Suomessa löi Savoyn huippukokin ällikällä – karut seuraukset myös ravintolan asiakkaille: "Näkyy hinnoissa"Tässä on Suomen paras ravintola – nousi ylivoimaiseen voittoonSuomen 50 parasta ravintolaa -listaus herättää kysymyksiä – Tomi Björckin ravintolat puuttuvat kokonaan listalta, mutta miksi?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • 08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • Eilen17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • Eilen14:04
    Ruoka

    Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkun