Ravintola(esi)arvostelu: Masu Asian Bistro, Tampere

MTV Oy, All rights reserved

Aasialainen keittiö on ollut viime vuodet kovassa nosteessa Helsingissä erityisesti Björck-Wikberg -akselin ansiosta. Tampereella trendi on näkynyt lähinnä sushirafloissa, joita on putkahtanut vuoden aikana keskustaan useita. Nyt kentälle astuu uusi peluri. Hans Välimäki yhdisti taitonsa hetki sitten pörssiin listautuneen Restamaxin voimakkaan kasvustrategian kanssa. Yhteistyön tuloksista saa ensimmäisenä nauttia Tampere. Masu Asian Bistro pyörähtelee makumaailmassaan pitkin Aasiaa enemmän ja vähemmän Japaniin ja Koreaan painottuen. Sain kutsun päästä maistelemaan ravintolan antia keittiön ”kenraaliharjoituksissa”. 

SILMILLE. Tampereen Stockmannia vastapäätä sijaitseva tila on ollut ahkerasti erilaisten raflojen käytössä vajaan parinkymmenen vuoden ajan. Tällä kertaa tilan oli vallannut hyvin tummanpuhuva, tunnelmallinen sisustus, jolle sävyä toivat kupari ja harmaa kivi. Etuosa on varattu pääosin cocktail-baarille, jonka tyylikkäät nojatuoli-sohvakokonaisuudet huutavat istahtamaan ja ottamaan rennon coolisti drinksun tai viisi. Baarin jälkeen aukeaa pari porrasta alempana ruokaravintola, jonka perällä huomion kiinnittää avokeittiön lisäksi teppanyaki-pöytä, jossa kokki paistaa ruoan asiakkaan silmien edessä paistolevyllä. Kokonaisuus on mielestäni erittäin onnistunut ja ravintolasisustamisen konkari, Jaana Ekman, tehnyt samurain tarkkaa työtä. Kaupungin tyylikkäin rafla. 

LASIIN. Alkudrinkin (9,50 eur) sheikkaa mielestäni Tampereen paras baarimestari, Kim Rantanen. Uskallan sanoa näin, koska miehen käsistä on lähtenyt ainoat korkealaatuisiksi ja hienostuneiksi kuvailemani drinkit kotikaupungissani. Cocktail-listalla on paljon aasialaisia vaikutteita. 

Nyt on tullut paljon ylisanoja, joten rauhoitutaan ja maistetaan keittiön antimia. Olen aasialaisen ruoan kanssa varsin noviisi. Lähimmäksi aidoksi kuvittelemiani makuja olen päässyt syksyisellä Mei Lin -visiitillä. Uuden aallon aasialaispaikoissa en ole käynyt. Farangin karkkipossua kokannut muutaman kerran haltioituneena. Aasiassa en ole reissannut. Masu mainostaa ruokaansa suomalaiseen ja tamperelaiseen makuun sovitettuna, mikä aiheutti välittömästi henkisen facepalmin. Uskoin kuitenkin, ettei kahden misukan kokki tee liikaa kompromisseja. Japanilainen makumaailma on luonteeltaan mieto, mutta Tampere on maan chilipääkaupunki ja rakastunut tulisiin kanasiipiin…

ALKUUN. Tilaamme pöytäämme annoksen jokaista alkupalaa (7-12,50 eur). Miso-dashikeitto on lajissaan maukkain, jota olen maistanut. Yleensä se toimii ”siinä sivussa”, mutta tätä hörppii yksinäänkin mielellään. Japanilaishenkiset tuliset kurkut ovat erinomaisia eikä vastaavaa makutyyliä ole täälläpäin ennen ollut tarjolla. Valkosipuli-chiliöljyssä paistetut ja umamilla maustetut ruusukaalit ja cashew-pähkinät keräävät pöydässä kollektiivista kiitosta. Samoin yllätyshyväksi paljastuvat myös paahdetut vihreät pikkupaprikat, joita napsisi snacksina kilokaupalla. Korealaishenkiset pikkuburgerit paahdetulla possulla osuvat herkän tyylikkäästi makuhermoon kuin syömäpuikot riisinjyvään. Lämmin wakamesalaatti on puolestaan pehmeä välivivahde muiden herkkujen seassa. Härkätartar  raikkailla aasialaisilla vivahteilla ryyditettynä toimii uutena hienona kokemuksena.

Chef Välimäki tulee kysäisemään mielipiteitämme. Tässä vaiheessa häntä kiinnosti enemmän kritiikki kuin kehut, mutta alkuruokien pohjalta olimme siihen varsin huono porukka. Kaikki toimi enkä olisi mennyt sorkkimaan annoksista mitään. Hans kuitenkin pyöräytti silmiään, kun tajusi, että söimme höyrytettyjä soijapapuja palkoineen. Ne kun kuuluu dipata ja imaista kuoresta. Hyvä huomio, että asiakkaille on siitä syytä vinkata. Sinänsä en kokenut itseäni tyhmäksi, koska kuumina ne maistuivat hyviltä palkoineenkin. Aivan kuten frittaamani härkäpavun palotkin

VÄLIIN. Väliruoaksi otamme kasan makeja, joista friteeratulla ravulla ja japsimajolla täytetty California-rulla oli heittämällä paras Tampereella maistamani sushipala. (5 kpl 12,50 eur)

PÄÄROOLIIN. Pääruoaksi valitsemme melkoisen kasan erilaisia lihoja. En hahmottanut, miten yhtälö Crispy Chicken Hot Pot (23 eur) on mahdollinen, joten halusin maistaa sitä. Kauhistuin, kun eteeni roudataan neljä isoa, friteerattua kananuijaa. Liemen sanottiin harjoittelulistassa olevan tulinen, mutta itse kutsuisin sitä mausteiseksi. Kaukana tulisesta. Annos on niin järkyttävä mättökippo, että suosittelen sitä jaettavaksi neljälle henkilölle, jotta veri jaksaisi virrata suonissa illallisen päättyessä. Soija-karamellikastikkeessa olevat ribsit (25 eur) ovat meheviä, mutta maun saisi tuplata. Ei huono, mutta toivoisin mielummin tällaista annosta kuvaamaan termiä makupommi. Sama vaivasi grillattua porsaankylkeä aasialaisella BBQ-kastikkeella (25 eur). Perusmaku erinomainen, mutta liiaksi suomalaiseen makuun sovitettu eli lantrattu. Moni voi olla eri mieltä. Kuulin parilta taholta kritiikkiä sisäfileannoksesta (35 eur). Oli kuulemma tylsä. Kenties liikaa kumarrettu ainaisen pippuripihvivalitsijoiden suuntaan? Kun alku oli sujunut kuin kiskoilla, laskivat pääruoat fiilistä pykälän lähemmäs maankamaraa. Kyseessä oli nimenomaan harjoittelu- ja palautteenantotilaisuus, joten säätöä on varmasti luvassa ehkäpä uusien annostenkin muodossa. Safka oli joka tapauksessa näillä leveysasteilla uutta eikä maun sävyissä ollut valittamista. Vain voimassa. 

PÄÄTTEEKSI. Jälkkäriksi tarjoiltiin friteerattua banaania, jolle suolainen toffeekastike toi täydellistä tasapainoa ja erotti peruskinkkien ikiaikaisesta, tylsäksi käyneestä rasvapommista. Kookoskeitto raikkailla mauilla vauhditetuilla tapiokahelmillä oli loistava ja raikas päätös. Suklaakakku taas lajissaan kelpo, mutta kuitenkin tylsin listalta.

JÄLKEEN. Kokonaisuutena Masu Asian Bistro tuo kauan kaivatun vaihtoehdon tamperelaiseen ravintolaskeneen. Se on parhaimmillaan isolla porukalla, jolla voi tilata pöydän täyteen herkkuja jaettavaksi. Moni annos on yksinään puuduttava, mutta makupalana loistava. Yksittäisannoksena toimii puolestaan korealaishenkiset burgerit (18 eur), joita kuolasin sivummalta. Makuja ei oltu pyöristelty niin paljoa kuin pelkäsin, mutta kulmia joka tapauksessa hiottu. Täyslaidallisen makuhermoille tarjoilee onneksi drinkkipuoli, joka alkuruokasnackseilla ryyditettynä on tamperelaisen viihdeillan mekka.

PS.Näitäkin kuvia oli näkyvillä on-linena Sivumaun Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Masu Asian Bistro

Hämeenkatu 3, Tampere

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja