Jokakesäinen Suomi-matkamme suuntasi tänä vuonna mm. Ouluun. Kaupungista löytyy muutama tasokkaampi ravintola, joista valitsimme kauppatorin laidalla sijaitsevan Hugon. Keskiviikkoalkuiltana paikka on puolillaan. Asiakkaina on pelkästään pariskuntia, mikä aiheuttaa fiinimmässä paikassa melkein aina puolikiusallisen supsutustunnelman. Niin myös tällä kertaa. Neljän hengen seurueen ilmaantuminenkaan ei parantanut tilannetta. Tällöin kaipaisi aina henkilökunnalta tyylikästä jäänmurtamista.
Aitoja makuja ilman kikkailuja
Olimme etukäteen suunnitelleet syövämme kolmiosaisen kuukausimenun (35 e), mutta listaa lukiessamme alkoi mieli testata keittiön tasoa laajemmin ja valitsimme viiden ruokalajin Hugo-menun (58 e). Alkuun lasilliset shampanjaa (14,40 e, André Clouet Brut Grande Réserve NV), jolla pärjäsi mainiosti alkuruokana tarjotun hummerikeiton kanssa. Aina takuuvarman hyvä aloitus. Seuraavaksi eteemme tuodaan kaunis sekamelska suolatusta Tannilan porosta, kantarelleista, jäkälästä, kanervahunajasta ja kuusenkerkkämajoneesista. Yllättävän raikas kokonaisuus, jossa hunajan säätely nousi pääosaan. Hiukankin liikaa ja suupalassa ei muu maistunut. Täydellinen haarukallinen muodosti upean suolaisen ja makean liiton, jolle jäkälä antoi sievän rapsakkaa rakennetta. Ruokajuomaksi halusin yhden lasillisen valkkaria ja toisen punaista. Alsacelainen, Biecher Schaalin Riesling Grand Cru Brand 2011 oli maukas ja ryhdikäs kokemus, joka toimi lopulta parhaiten kalaruokana tarjottavan Perämeren lohen kanssa. Fisua maustamaan oli mukaan tuotu mm. kukkakaalipyreetä ja punaviinisiirappia. Toimiva kombo ja keittiön punainen lanka alkoi hahmottua. Aitoja makuja, ei kikkailuja, makupareja etsien. Itse kala oli hyvä, mutta juuri siinä ja siinä, etten pääse sanomaan pinnaltaan kuivaksi. Siirappia olisi voinut olla tuplamäärä ilman, että se olisi hallinnut liikaa.
Liharuokana eteemme tuodaan Angus-härän fileetä ja kauden kasviksia. Liha on jo silmällä sanoen turhan kypsää, medium plus -tasoa (kuvassa näyttää punertavammalta). Suu sanoo samaa. Murea rakenne, mutta ei lainkaan mehevä. En ole koskaan kypsentänyt mitään vakuumissa, mutta täysin mutu-pohjalta voisin veikata, että liha ja kala ovat molemmat kypsennetty tyhjiöpaketissa, mikä on aiheuttanut samantyyppiset pienet ongelmat. Voin olla tässä väärässäkin, mutta lihan laatu olisi joka tapauksessa helposti kestänyt mehevämmänkin rakenteen. Nuorena poimitut kasvikset ovat täydellisiä. Itse valitsemani Nebbiolo sinänsä hyvää, mutta ei tämän annoksen kanssa. En tiennyt fileestä. :)





