Ravintola-arvostelu: Gösta, Mänttä (vol. 2)

Meille on muotoutunut kesäiseksi traditioksi vierailla Serlachius-museoissa Mäntässä. Pelkät taidenautinnotkin riittäisivät syyksi, mutta kaiken kukkuraksi museon yhteydessä toimii erinomainen, Henry Tikkasen ja Pekka Terävän kipparoima ravintola Gösta.

Sateisena heinäkuun keskiviikkona museossa riittää väkeä. Riiko SakkisenRajat kiinni” -näyttely on erittäin vaikuttava näkemys pakolaiskriisistä. Suuri suositus.

Gösta on klo 13 likimain tyhjä. Tiedän sen olevan harhaa, koska museossa oli pyörimässä pari isompaa seuruetta, jotka täyttänevät pöydät kertalaakista. Näin myös käy. Muutama pienempi seurue käännytetään ovelta, joten pöytävaraus on paikallaan. Ensimmäinen yritys meni meilläkin mönkään. Mikäli pöytä Göstassa jää haaveeksi, löytyy Mäntästä myös erinomainen, joskin rouheampi vaihtoehto, Viinitupa Vuorenmaja.

Valitsemme kolmen ruokalajin menut. Vaimolle vegeversio, minulle Menu Kesäpäivä (44 eur, 4 annoksella 48 eur). Jos olisin tajunnut, olisin kuskina ottanut viinimenun puolikkaana kuten naapuripöydässä. Saksalainen Pauly Bergweiler Feinherb-Riesling toimii kuitenkin yllättävän hyvin läpi aterian. Hitusen jyräten alkuruokaa, mutta riittäen pääruoalle.

Toinen moka tuli menuvalinnassa. Olisimme molemmat ottaneet mielummin kaksi alkuruokaa ja pääruoan ilman jälkiruokaa. Sitä ei tarjottu, emmekä tajunneet. Mutta eteenpäin. Hyvää tästä silti odotetaan.

Ja sitä saadaan. Vaimon vegealkuruoaksi grillattua purjoa, tomaattivinegrettia ja mozzarellaa. Morsiushunnun lailla lautasella antautuva vaahto kätkee alleen pehmeän mukavaa rakennetta tuovan mozzarellan. Se pehmentää tyylikkäästi myös kokonaisuutta, jolle sävyä antavat happamuutta ja raikkautta tuova tomaattivinegretti grillatun purjon heittäessä mukaan makeutta ja hitusen hiillostuneen kuoren ansiosta karvautta. Kaikki hyvin balanssissa.

Itselleni haukea murekkeena ja kylmäsavustettuna sekä piparjuurta. Pehmeän viettelevä mureke saa mukavasti voimaa kylmäsavustetusta hauesta. Tapioka-helmet tuovat rakennetta. Harmonisen seesteinen kokonaisuus tuo esiin hauen parhaimmat puolet.

Pääruoaksi vaimolle rakuunalla maustettua kauraa, korvasieniä ja paahdettuja porkkanoita sekä parmesanflan. Varsin suuri annos, jonka tähtenä on loistavan suussasulava parmesaanivanukas. Sille maun puolesta erinomaisena kumppanina porkkana ja rakennetta tuomaan kaura. Tässä ja jokaisessa annoksessa pistää silmään suolaisuuden täydellisyys.

Itse saan nauttia pääruoaksi kovasti odottamastani tillilihasta. Suuri herkku, jonka haamut kouluruokalasta karistettiin ensi kerralla kotikeittiössä (kts. resepti). Vasikka antaa mauille runsaasti tilaa ja kokonaisuudelle mahdollisuuden tyylikkäälle kokonaisuudelle. Kauden kaikki kuninkaalliset kerätty mukaan. Parsaa, varhaista palsternakkaa, herneitä, retiisiä - ja tilliä. Itselleni kylkeen tarjotut voiset uudetperunat olivat jopa turha lisuke lihapalan suuruuden takia, mutta toki ne komboon sopivat loistavasti. Mahtavaa törmätä tällaiseen suomalaisten traumojen parantajaan! Erinomainen annos.

Jälkiruoaksi vaimolle lakritsiparfait, raparperia ja lakritsi-financier. Lakritsin ja raparperin liittoa olemme testanneet kotonakin ja todenneet huikean hienoksi. Niin myös tässäkin annoksessa. Ei liian makea, ei liian iso. Kaikki kohdillaan.

Minulle minttusuklaata, mansikoita ja oliiviöljyjäätelöä. Annos oli päässyt sulamaan jossain määrin perillepäästyään ja menettänyt samalla rakenteiden hienouksia. Mutta maut komppasivat yhteen varsin mukavasti. Hitusen voimaa olisin kaivannut lisää. Mansikka melkein jyräsi yli erinomaisuudellaan.

Gösta on juuri sellainen ravintola, jollaisia kaipaisin lisää. Yhtä aikaa fiini ja rento. Tarjoilu on rennon osaavaa, mutta olisin toivonut annosten esittelyä. Nyt niitä ei esitellä edes menun kertoman vertaa. Ruoka on selkeää ja raaka-aineita kunnioittavaa. Ei kikkailla turhia, mutta yhdistellään oivaltavasti ja taidolla. Keittotaitoa puhtaimmillaan ja parhaimmillaan. Hintakin osuu juuri kohdalleen. Vieläkin rennomman visiitin linjalle olisi tarjolla burgeri, joka pysyy toistaiseksi haaveenani. Erinomainen syy maakuntamatkailuun. Ja päälle taidetta. Tai toisinpäin. Jatkamme tätä kesäperinnettä jatkossakin.

PS. Katso myös viime kerran arvostelu.

Ravintola Gösta
Joenniementie 47, Mänttä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja