Ravintola-arvostelu: Bistro O mat, Kirkkonummi

MTV Oy, All rights reserved

Heristin pari vuotta sitten korviani, kun kuulin Kirkkonummelle avattavasta laadukkaasta ravintolasta, Bistro O matista. On hämmentävää, että 37 000 asukkaan kunta Helsingin kyljessä on saanut siihen asti tukeutua vain Långvikin hotellin ravintolan antimiin fiinimmän ruoan toivossa. Nyt laadukkaan ravintolaillan voi viettää aivan Kirkkonummen keskustassa. Ystäväperheemme asuu paikkakunnalla ja ehdin odotella parin vuoden ajan sopivaa hetkeä ravintolapiipahdukselle. Vihdoin sopiva hetki sattui kohdalle.

Bistro O mat sijaitsee Citymarketin kyljessä - ihan siinä, missä on tavallisesti tottunut näkemään Kotipizzan. Tilan ikkunat aukeavat onneksi muualle ja suovat parkkipaikkaa viihtyisämmän näköalan. Lauantaina klo 17 paikka on yllättäen liki täynnä. Asiakaskuntaa löytyy laidasta laitaan. Paikan sisustus on pelkistetyn kotoisa ja avara. Mikään ei ärsytä eikä toisaalta myös säväytä. Kyseiseen tilaan juuri passeli.

ALKUUN. Meille ehdotetaan alkudrinkiksi Hendrick'sin giniä ginger alen ja kurkun kera. Varsin maistuva juoma, jonka ainekset löytyvät kotoakin. Täytyypä muistaa. Menu hämmentää alkuun. Ravintola on kertonut käyttävänsä paikallisia raaka-aineita aina, kun niitä on saatavilla. Listalta löytyy kuitenkin mm. hummeria, jättikatkarapuja, etanoita, Black Angusta, mangoa ja ankanrintaa, joista viimeinen osoittautui porvoolaiseksi. Iso plussa. Aussi Black Angus oli kuulemma kiusaus, jota ei voinut talvikuukausina vastustaa. Hummeri oli norjalaista. Etanoiden alkuperää en kuullut. Otamme valmiit menuehdotukset pienellä säädöllä. Ruokajuomiksi suositusviinit.

RUOAKSI. Otamme alkuun ankanrintapastramia, mehustettua salaattia ja palsternakkakreemiä sekä avignonilaista hummerikeittoa ja curryvaahtoa. Ankka on mehevän raikas aloitus aterialle ja palsternakkakreemi antaa sille hyvää vastapainoa ja "kosteutusta". Curryvaahto tuo hummerikeittoon lämmittävän, lempeästi polttavan lisän ja korostaa hienosti hummerinmakua. Itseleivotut leivät ovat erinomaisia.

Pääruoaksi on tarjolla grillattuja luomukaritsankyljyksiä, macaire-perunaa ja madeirakastiketta sekä grillattua kuhanseläkettä, sitruunalla maustettuja talvijuureksia ja simpukkavaahtokastiketta. Karitsankyljysten kypsyys oli loistavan punertava ja liha suli suuhun. Macaire-peruna oli minulle uusi tuttavuus ja aion testata sitä hetimiten kotona. Peruna keitetään kuorineen, jäähdytetään, kaavitaan sisus ja paistetaan rapsakaksi. Oikein mainio. Madeirakastike antoi hyvää, hivenen makeahkoa tukea kokonaisuudelle.

Kuha-annos toimi kokonaisuutena, mutta monelle sen suolaisuus olisi ollut liikaa. Myös hivenen minulle, mutta onneksi suolaa rakastavalle vaimolle se sopi oikein hyvin. Fenkolinen aromi korosti kokonaisuutta hienosti.

Jälkiruoaksi saimme eteemme Tiramisun O matin tapaan sekä Praline Crème Brûlée ja maitorahkajäätelöä. Tiramisu oli varsin vallaton ja koostui mm. tiramisujäätelöstä ja mascarponevaahdosta. Hieno sivuunveto klassikosta, josta minulla on kokemusta enemmän kuin mistään muusta jälkiruoasta. Kun elementit irrotetaan toisistaan, toivon normaalisti, että niiden mausta ja yhdistelmästä on saatu jotain ekstraa esiin. Tämä oli varsin hillitty versio maun puolesta, mutta bistrohenkiseen paikkaan sopiva. Crème Brûlée oli hivenen tylsä. Kuoren paksuus olisi voinut olla hiukan rapsakampi ja maku voimakkaampi. Perusjälkkäri-kategoriaan.

PALVELUSTA. Tarjoilu oli läpi aterian ystävällistä ja huomioivaa. Olen peräänkuuluttanut usein etenkin laskun saamista ja täällä henkilöstön silmät tekivät kaivattuja kaarroksia läpi salin huomaten huomiota kaipaavat katseet. Annoksia ei esitelty lainkaan, mikä on outoa, koska kullekin ruoalle löytyisi tarpeeksi hieno tarina kerrottavaksi. Paikallisille raaka-aineille hiukan pitempikin. Ihmiset rakastavat tarinoita. Jakakaa niitä. Niiden voimin ruoka maistuu entistäkin paremmalta.

Viinit täyttivät tehtävänsä hyvin ruoan kanssa. Erityisiä huomioita en niistä tehnyt. Pieni esittely olisi toiminut niissäkin, kun en itse huomannut kysellä.

Kahvin aveciksi suositeltiin hauskaa uutta tuttavuutta, italialaista Frangelico-likööriä. Vahvasti saksanpähkinälle maistuva ja yrteillä vauhditettu juoma ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Sitä voi myös inhota, mutta suosittelen joka tapauksessa maistamaan. Itse hankin pullollisen heti, kun sellaisen (ulkomaan) kaupassa näen.

YHTEENVETO. Bistro O mat toimii mainiona ruokapaikkana alueellaan. Lasilliselle piipahtamiseen se on ehkä hiukan kolkko. Tunnelma syntyy hiljalleen. Ruoka on hyvää, mutta ei unohtumatonta. Jos satut lähistölle, poikkea ihmeessä. Kokemisen arvoinen. Pelkäksi ruokaturistiksi en Kirkkonummelle silti vielä suuntaisi.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja