Ravintola-arvostelu: Anorak, Kajaani

Suomalaisen ruokakulttuurin kehittymisestä kertoo parhaiten se, miten modernin laadukasta palvelutarjontaa syntyy kaiken aikaa eri puolille maata. Tuore esimerkki tästä on lokakuussa Kajaaniin auennut Anorak.

Anorakia ei voi kuvata vain ruoan kautta. Vaikka ravintola on alle puoli vuotta vanha, löytyy sen ympäriltä enemmän tarinaa kuin monelta raflalta yhteensä. Aloitetaan rakennuksesta. Rinteessä Kajaani-joen varrella sijaitseva keltainen puutalo on Kajaanin toiseksi vanhin rakennus. Vanhimmat esiinnousseet päivämäärät vievät talon historian aina vuoteen 1823. Alunperin se rakennettiin Kajaanin Piirilääkärin Samuel Roosin asuintaloksi. Sen jälkeen tiloissa on toiminut ainakin synnytyssairaala, kansakoulu, kirjasto ja taidekoulu.

RAKENNUKSEN ostivat vaateyritys Rockserin omistavat Marjo ja Pekka Saastamoinen poikansa Ollin ja tämän puolison, vaatesuunnittelija Lilli Norion kanssa. Ravintolan lisäksi taloon rakentui firman R-Collection -merkin konseptimyymälä sekä jälkimmäisen pariskunnan koti. Tarkoitus oli rakentaa paitsi uuden polven ravintolaa, myös ulkomaille tähtäävän vaatemerkin brändiä.

Remontointi ravintolaksi ei ollut helppo ja vei lopulta kolme vuotta. Lopputulos on onnistunut sekoitus tyyliä eri aikakausilta. Historian vanhinta havinaa on esillä seiniin jätetyissä, joskus muinoin tapettia tuuranneissa sanomalehdissä.

Anorak palvelee aamupäivästä pikkutunneille muuntuen lounasravintolasta illallisravintolaksi soljuen viihtyisäksi baariksi, jossa usein myös live-musiikkia. Baaritiskin pullovalikoima osoitti asiantuntemusta, joka selittyy ravintoloitsijan, paluumuuttaja Joonas Sirviön taustasta BW-Restaurantsin ravintoloissa mm. Farangin pääbaarimestarina.

Lähtökohdat ovat siis vähintäänkin mielenkiintoiset ja ehdin asettaa sangen korkeita odotuksia paikalle.

Illastamme pitkäperjantaina heti ravintolan avautuessa klo 17. Kuuteen mennessä ravintola alkoi täyttyä jo mukavasti. Asiakaskunta vaihteli parikymppisestä kuuskymppiseen. Monesta pöydästä kantautui korviini helsinkiläisiä kuulumisia. Pääsiäislomailijat kotikonnuilla.

RUOAKSI MENU ANORAK (44 eur) ja sille viinipaketti (26 eur). Alkuruokana hölskyhaukea, savustettua Blue Congo -perunaa, muikunmätiä & tilliaiolia. Värikäs annos heruttaa veden kielelle. Hauen etikkaiset hapot piehtaroivat sipulin makeuden kanssa tasapainoisesti ja miedosti savustettu sininen peruna tasoittaa matkaa. Makua kuvaavat parhaiten iloisuus ja tasapaino. Lasiin kaadetaan tälle ja seuraavalle lajille paritettu Schumann-Nägler Riesling Kabinett 2016 Rheingausta. Raikkaassa ja hedelmäisessä Rieslingissä on mukava mineraalisuus, joka ei happojenkaan tukemana aivan pärjää annoksen hapokkaan makealle makumaailmalle. Vaimon hauelle täsmäparitettu, viiden rypäleen runsasaromisempi ”tarhasekoite” Groszer Wein Gemischter Satz 2014 toimii sen sijaan mallikkaasti.

VÄLIKEITOKSI sipulilla, valkosipulilla, omenalla ja oliiviöljyllä maustettua palsternakkakeittoa, joka on kruunattu juuressipseillä. Shampanjalla kuohkeutettu keitto on pehmeän silkkistä ja maultaan tyylikkään hillittyä. Tälle Rieslingin hapot jo pärjäävät ja muodostavat mainion parin.

PÄÄRUOAKSI tuhti annos ylikypsää naudan poskea, portviinikastiketta ja selleripyreetä juureksilla ja kyssäkaalilla höystettynä. Rouhean hienostunutta bistroruokaa, joka ei yllätä millään tavalla, mutta aina ei ole tarviskaan. Kaikki on kunnossa ja liha täydellisen mureaa. Tummanpuhuva liha saa vastaparikseen reippaasti tanniinisen, punaisten marjojen ja happojen värittämän ranskalaisen, Domaine des Amiel Sous les Manteau 2016. Tätä ei juo mielellään pelkästään, mutta runsaan liharuoan kanssa se leppyy herkulliseksi kokonaisuudeksi.

JÄLKIRUOAKSI Huuskolan karpalosorbettia, inkiväärillä marinoitua päärynää, pitaijaa ja mantelipraliinia. Raikas ja kevyt lopetus runsaan liha-annoksen jälkeen on paikallaan. Pelkällä jälkiruokahaarukalla syötynä praliinipalat on varsin haastavia käsiteltäviä, mutta joka tapauksessa maukkaita ja antavat annokselle sävyä ja rakennetta. Lasiin unkarilaista, Carpinus Late Harvest Furmint 2015, jonka kevyt hunajainen makeus tasapainottuu miellyttävällä happoisuudella. 9 prosentin alkoholipitoisuus jättää hyvin tilaa annokseen sopivalle raikkaudelle.

ANORAK on todella tervetullut lisä Kajaanin ravintolatarjontaan. Uskaltaisin sanoa sen samalla muokkaavan koko alueen skeneä harppauksella kohti nykyajan vaatimustasoa. Palvelu on ystävällistä ja semirentoa ja laatucocktailit vitosen edullisempia kuin Helsingissä. Ravintolan voisi tiputtaa minne tahansa Suomessa ja asiakkaat löytäisivät perille. Kajaanissa Anorak kertoo kuitenkin tarinoita, joista muut voivat vain haaveilla. Tarinoita, joiden perässä kannattaa tehdä vaikka kesäretki Kainuuseen.

Anorak
Brahenkatu 3, Kajaani

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat