Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Raparperirisotto – lempeän kirpsakka sesonkiherkku

MTV
Julkaistu 26.06.2019 11:53

MTV LIFESTYLE

Muistin juuri unohtaneeni postata maukkaan reseptin, jonka sesonki alkaa olla jo ehtoopuolella. Raparperirisotto toimii samoilla periaatteilla, kuin alkutalven veriappelsiinirisotto loihtien lautaselle kirpakan pehmeän elämyksen. Testaa nopsaa!

Raparperirisotto käväisi jo keväällä mielessä, mutta sattumalta törmäsin reseptiin näytteeksi saamassani, Johanna Vireahon ja Hanna Marttisen Sato-kirjassa. Sato tarjoaa paljon vinkkejä ja ohjeita keittiöpuutarhan perustamiseen ja kukoistamiseen.

sivumaku-sato-taimi-kirja
MTV

Oma keittiöpuutarhani siirtolapuutarhalla on nyt kahdeksan vuoden ikäinen. Paljon on jo koettu, mutta uutta oppii joka vuosi. Luonto pitää nöyränä, mutta myös inspiroivana. Sato-kirja tarjoaa vinkkejä läpi kasvukauden ja sen yli sadon hyödyntämiseen ja esivalmisteluun.

puutarha-sivumaku-kesakuuMTV

Pienimuotoisempaan keittiötarhurointiin tarjoaa niksit samaisten tekijöiden toinen teos, Taimi. Siinä otetaan irti kaikki, mitä keittiön ja parvekkeen ruukkuviljelmästä saadaan. Molemmissa opuksissa myös tuhti nippu reseptejä satokauden varrelle.

sivumaku-sato-raparperirisottoMTV

Niistä nyt esiin mielestäni kaikkein mielenkiintoisin eli raparperisotto. Resepti on helppo ja yksinkertainen. Lopputulos on maukas näinkin, mutta aloin miettiä keinoja saada siitä makupommia. Laitoin lopuksi mukaan nopeasti pikkelöityä raparperia antamaan lisäsäväriä. Ensi kerralla voisi nesteenä käyttää ainakin osittain raparperimehua. Kokeile ensin oheisen ohjeen mukaan ja totea, miten paljon haluat raparperin happoja nauttia.

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (etenkin Stories) ja  Twitterissä.

Raparperirisotto

2-3 raparperin vartta
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
3,5 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
parmesaaniraastetta oman maun mukaan
mustapippuria
suolaa

Pese ja pilko raparperinvarret sentin parin mittaisiksi kapeiksi viipaleiksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Lämmitä kasarissa tai kattilassa oliiviöljy, lisää sekaan sipuli, valkosipuli ja riisi, jonka kuullotat lasimaiseksi. Varo polttamasta riisiä. Kaada kasariin valkoviini ja anna nesteen imeytyä riisiin. Lisää joukkoon osa yrteistä ja raparperinpalat. Kaada joukkoon kasvislientä sen verran, että riisi on nesteen peittämä. Anna kevyesti poreilla ja nesteen imeytyä. Sekoita välillä. Lisää kasvislientä, jotta riisit ovat taas nesteen peitossa.

Jatka risoton kypsentämisetä ja kasvisliemen lisäämistä ja sekoita kypsennyksen välissä, kunnes riisi on sopivasti pehmentynyt, mutta ei täysin kypsää. Suutuntuma on tärkeä.

Siirrä levyltä syrjään, lisää osa parmesaaniraasteesta, rouhi tuoretta mustapippuria sekaan. Sekoita, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää päälle loput rosmariinista ja timjamista ja tarjoile parmesaaniraasteen kera. Voit kaataa annoksen päälle vielä hieman neitsytoliiviöljyä ja rouhia pippurimyllystä pippuria päälle.

sivumaku-raparperiMTV

Lisää aiheesta:

Spaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdäMehevä maissi-kanapannuPaprikainen risotto sardellilla ja buffalomozzarellallaMustaa riisiä, paahdettua päärynää ja gorgonzolaaHummeri Thermidor - helppoa luksusta, eikä niin kallistakaanSitruunainen, grillattu broilerifilee - helppo ja maukas
puutarhamökkipuutarharisottoraparperiresepti

Tuoreimmat aiheesta

puutarhamökki
  • 24.08.201420:02
    keittiöpuutarha

    Puutarhakuulumisia sadonkorjuun aikaan

  • 13.06.201408:55
    puutarha

    Puutarhakuulumisia 13.6.2014

  • 14.04.201422:20
    kasvukausi

    Puutarhan kuulumisia 12.4.2014

  • 13.05.201322:39
    lehtokotilo

    Puutarhan kuulumisia - 13.5.2013

  • 16.04.201306:30
    kevät

    Myöhästynyt kevät - katso kuvat!