Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ranskalainen kalakeitto - fiinimpää viikonlopuksi

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 21.03.2014 18:54

Tiedättekö, mikä on Tampereen paras ruoka-annos? Ei, se ei ole mustamakkara ja maito Tammelantorilla. Eikä peremec Siilikarilla. Kyseinen titteli on monen mielessä kuulunut jo pitkään kaupungin parasta lounastakin tarjoavan 4 vuodenaikaa -ravintolan ranskalaiselle kalakeitolle. Sitä ei ole nimetty bouillabaisseksi, koska sen raaka-aineet vaihtelevat kalasaaliin ja kokin mielen mukaan. Ja ehkä siksi, ettei joudu kaiken aikaa vastaamaan kysymykseen, mitä se on. Ja ehkä siksi, ettei tule ko. ruokalajin besserwissereitä. Aina se on joka tapauksessa hyvä, usein erinomainen. Mun mielestä niitä Tampereen must-juttuja, jos täällä vierailette.

Bouillabaisse oli alkujaan hyvin arkinen keitto eteläranskalaisten kalastajien keskuudessa. Meriveteen tehtyyn ruokaan laitettiin jämäkalat ja mukaan heitettiin paikallisia kasviksia. Nykyisin bouillabaisse on varsin hienostunut kokin taidonnäyte mahdollisimman tuoreista ja korkealaatuisista raaka-aineista. Sen valmistaminen hoituu kuitenkin  mallikkaasti kotikokiltakin, todistettavasti. Tässä matkasuunnitteluhuumassa se tarjosi mahtavan maistiaisen siitä, mitä tuleman kesälomalla pitää. Reissusuunnitelmat ovat nyt vahvasti kohti Ranskan eteläistä rannikkoa. Koska olemme yhä Suomessa, käytetään keittoon kotimaisia kaloja. Itse laitoin mukaan kuhaa ja siikaa.

4 vuodenaikaa -bistron resepti on (hiukan modattuna) napsittu Vesa Laitisen ja Maija Tammen Tampereen ravintoloita ja niiden tähtiannoksia esittelevästä kirjasta …A, Bertha, C…

VINKKI! Voit tarjoilla keittoa 4 vuodenajan tyyliin juustokuorrutteisten patonkiviipaleiden ja aiolin kera.

VIINIVINKKI! Upea ruoka ansaitsee arkista paremman viinin, Trimbach Riesling Réserve 19,49 € (Alkon tuotesivu).

Ranskalainen kalakeitto à la 4 vuodenaikaa

6 hlölle

LIEMEEN:

2 l kalalientä

2,5 dl tomaattimurskaa

MAUSTEEKSI:

1 tähtianis

1 g sahramia

1 laakerinlehti

1/3 tl cayennepippuria

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 tl fenkolinsiemeniä jauhettuna

2 tl Provencen yrttisekoitusta

oliiviöljyä

suolaa

KASVIKSET JA KALAT:

1/3 punaista paprikaa, ronskisti hienonnettuna

1/3 keltaist paprikaa, ronskisti hienonnettuna

1 porkkana, ronskisti hienonnettuna

1 sipuli, ronskisti hienonnettuna

1/2 fenkoli, ronskisti hienonnettuna

1 pienehkö kesäkurpitsa, ronskisti hienonnettuna

n. 1 kg erilaisia kaloja isoina kuutioina

n. 200 g sinisimpukoita

1 dl kermaa

Kiehauta isossa kattilassa kalaliemi ja tomaattimurska. Mausta liemi mausteilla. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Paista kasviksia kesäkurpitsaa lukuunottamatta pannulla muutama minuutti. Lisää liemen sekaan ja kiehauta. Tarkista maku ja lisää mukaan kesäkurpitsapalat. Kiehauta. Lisää joukkoon loput ainekset. Maista lientä ja mausta tarpeen mukana suolalla. Anna kiehua keskilämmöllä pari minuuttia. Ota pois levyltä ja anna vetäytyä pari minuuttia.

Lisää aiheesta:

Spaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdäSe AITO Pasta Bolognese. Eikun Tagliatelle al Ragù alla Bolognese.Kung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäCrêpes Prins Bertil - ehtaa retroruokaaLinssi-kaalilaatikko - pakkaspäivän lämmittäjäTartar kahdella tapaa - hirvi ja nauta
bouillabaissekalakalaruokaranskalainenreseptisimpukkasinisimpukkaäyriäiset