Rambo ja norsun tamponi – hallitsetko kokkien hulvattoman keittiöslangin?

keittiössä
Ammattikeittiössä puhutaan keittiöslangia. Shutterstock

Monille ammattiryhmille on kehittynyt oma kielensä, niin myös kokeille. Huippukokki Henri Alén kertoi Makuja.fille keittiöslangista.

Maallikon korviin ammattikokkien puhe voi kuulostaa kummalliselta, sillä heille on kehittynyt oma keittiöslanginsa.

– On tullut ihan oma termistönsä eri juttuihin mitä tehdään, kyllä on paljon sellaista slangia. Aika paljon termejä tulee ruotsin kielen sanastosta, Henri Alén kertoo.

Keittiöslangi ei ole paikkakuntaan sidottua, vaan kokit ymmärtävät toisiaan ympäri maata.

– Kyllä se aika lailla koko Suomessa on. Kokit liikkuvat ympäriinsä, niin se on levittäytynyt kaikkiin keittiöihin. Kyllä kaikissa melkein ymmärretään mitä toinen puhuu.

Keittiötermejä
Piisi = hella
Misata = esivalmistella
Poseerattu = haudutettu
Soteerattu = kuullotettu
Kalla = kylmäkeittiö
Kölvi = harjoittelija
Mesu = keittiömestari
Rambo = suuri sauvasekoitin
Norsun tamponi = kuituliinarulla

Termistö omaksutaan usein jo opiskeluvaiheessa, joten samaa kieltä puhutaan niin fine dining -ravintoloissa kuin krouvimmissakin paikoissa.

Yksittäisille ruokalajeille tai annoksen osille ei ole kehittynyt niinkään vakiintunutta sanastoa. Sen sijaan erilaisille valmistusmenetelmille on syntynyt oma termistönsä.

– Esimerkiksi soteerattu tarkoittaa kuullotettua ja poseerattu on haudutettu. Ne ovat enemmän tällaisia, kuin suoraan annos- tai raaka-ainekeskeisiä.

Myös keittiövälineille on muodostunut oma termistönsä.

– Ramboksi sanotaan sellaista todella isoa soseuttajavispilää tai sauvasekoitinta, ja kuituliinarulla on norsun tamponi.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.