Hans Välimäki avasi uuden ravintolan Helsinkiin: "Jokainen annos on tehty niin kuin minä haluan sen syödä"

Hans Välimäki
Keittiömestari Hans Välimäki Helsingissä 31. joulukuuta 2015. Lehtikuva

Keittiömestari Hans Välimäen uusi ravintola avasi ovensa Helsingin Esplanadilla.

Keittiömestari-ravintoloitsija Hans Välimäki on avannut uuden aasialais-tamperelaisen ravintolan Helsingin Esplanadille. Välimäen ravintola Säm yhdistelee korealaista, japanilaista, thaimaalaista ja tamperelaista keittiötä. Välimäen mukaan kyseessä on moderni aasialaistyylinen baari ja ravintola 

– Säm ei varmaan monen mielestä tuo Helsingin ravintolakenttään mitään valtavan uutta tai järisyttävää. Mutta siinä Sämin haaste piileekin. Olen nimittäin törmännyt usein autenttisuuteen liittyviin kysymyksiin etenkin etnisten keittiöiden kohdalla. Ja joskus se on johtanut melkeinpä suoranaiseen fundamentalismiin siinä mikä on oikein tai väärin.

Välimäen ja Restamax Oyj:n kuuluvan Gastromaxin omistama Säm on enemmän baari kuin ravintola. Juoma- ja drinkkilista on laaja. Asiakaspaikkoja sisällä ja ulkona terassilla on yhtä paljon, 60 kummassakin. Baarihintaista, nopeaa ja helposti seurueen kesken jaettavaa ruokaa saa pitkälle iltaan, lähes niin kauan kuin ravintola on auki.

– Olen havaitsevinani muutosta siihen suuntaan, että ihmiset haluavat syödä yhä myöhemmin. Ensin työt, sitten aktiviteetit, sitten illanvietto, Välimäki sanoo.

Välimäki kertoo tehneensä itse pitkään ranskalaista keittiötä, josta mies onkin tullut tunnetuksi. Senkin takia Sämissä on keittiömestarin mukaan kaikki enemmän tai vähemmän joko iloisesti sekaisin tai ainakin rinnakkain. 

"Jokainen annos on tehty niin kuin minä haluan sen syödä"

Säm avasi ovensa osoitteessa Eteläesplanadi 22 maanantaina, heinäkuun viimeisenä päivänä. Ravintolan ruookalistalta löytyy sushia, salaattia, ramenia, bunia, phota ja erityisen paljon kasvisruokia.

– Jokainen annos on tehty niin kuin minä haluan sen syödä. Mixinä, jonka tunnelma on kepeä ja maku niin hyvä kuin suinkin vain osaamme tehdä.

Sämin yläkertaan avautuu elokuun loppupuolella myös toinen ravintola, Masu. Sen konsepti on osoittautunut menestykseksi Tampereella.

– Meillä on vuosien kuluessa käynyt runsaasti asiakkaita myös pääkaupunkiseudulta ja palaute on ollut enemmän kuin rohkaisevaa. Siksi olemme nyt vihdoin uskaltautuneet konseptimme kanssa myös tänne Helsinkiin, Välimäki nauraa.

Masun ruokalista on fuusio-aasialaista. Tunnelma on kuitenkin hivenen ravintolamaisempi kuin alakerran kepeässä ja rennossa Sämissä.

Tilausravintolassa teppanyaki- ja shabu-shabu-pöydät

Samoihin aikoihin Masun kanssa kellarikerrokseen avautuu myös tilausravintola.

– Alakerta on suunniteltu pienille porukoille. Siellä voidaan järjestää sushi-kursseja, mutta tilan erikoisuuksia ovat teppanyaki- ja shabu-shabu-pöydät, Välimäki kertoo.

Teppanyaki on parila, jonka ympärillä asiakkaat istuvat ringissä ja kokki tekee ruokaa heidän silmiensä edessä. Menu päätetään pitkälti saapuvien asiakkaiden mieltymysten mukaan. Shabu-shabu taas on japanilainen fondue. Siinä pöydän keskelle tuodaan iso kiulu kiehuvaa lientä, vaikkapa dashia, sekä vadillinen erilaisia kaloja, äyriäisiä ja kasviksia. Meren herkut kypsennetään kiehuvan kuumassa liemessä, jonka jälkeen ne dipataan erilaisiin maustekastikkeisiin ja syödään. Lopuksi liemeen lisätään vadilla olevat kasvikset ja annostellaan syntynyt keitto kuppeihin. Shabu-shabua saa myös esimerkiksi laadukkaalla waguy-lihalla.

– Tyyli on vapaa, mutta paidat on syytä pitää päällä. Ainakin alkuillan. Olen törmännyt shabu-shabuun viimeksi Japanissa käydessäni. Ilta oli varsin riehakas ja ruokalaji sopii mielestäni siksi hyvin Suomeenkin!, Välimäki sanoo.

Lähde: Mellakka Helsinki

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja