Mainos

Rakastatko vai vihaatko? Pipareiden legendaarinen makupari jakaa taatusti mielipiteet

Joulukauden kynnyksellä moni suomalainen nappaa jo kaupasta ostoskoriinsa paketillisen pipareita – tai leipoo niitä itse kotona. Mutta kumpaan leiriin sinä kuulut: syötkö piparit sellaisenaan vai homejuuston kera?

Piparit ja homejuusto on joulun klassinen makupari, joka jakaa taatusti mielipiteet. Perinteisesti piparien päälle leikataan siivu esimerkiksi Aura-sinihomejuustoa. Miksi ihmeessä pipareita ja sinihomejuustoa yhdistetään?

– Täyteläinen makuaistimus rakentuu viidestä perusmausta: hapan, makea, suolainen, karvas ja umami. Makuaistimus koetaan erityisen miellyttävänä, kun nämä kaikki yhdistyvät sopivassa suhteessa samanaikaisesti toisiinsa sopivien tuoksujen kanssa. Tähän perusmakujen ja muutaman voimakkaan tuoksun balanssiin perustuu AURAn ja piparin toimivuus makuparina, eikä mitään muuta tarvita, Valion tuoteasiantuntija Anna Koro selventää.

Jotkut tuunaavat kuitenkin herkkua vielä esimerkiksi makealla viikunahillolla tai esimerkiksi päärynäviipaleilla.

Sinihomejuusto ei suinkaan ole ainoa juusto, jonka piparin kanssa voi yhdistää. Koron mukaan myös valkohomejuustoa kannattaa testata jouluklassikon makuparina.

– Myös valkohomejuustot toimivat pipareiden kanssa, mutta koska valkohomejuusto on kermaisempi ja vähemmän hapan, kaipaa tämä yhdistelmä kaverikseen jotain hapanta, esimeriksi karpalohilloa.

***

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja