Rakastatko vai vihaatko? Pipareiden legendaarinen makupari jakaa taatusti mielipiteet
Joulukauden kynnyksellä moni suomalainen nappaa jo kaupasta ostoskoriinsa paketillisen pipareita – tai leipoo niitä itse kotona. Mutta kumpaan leiriin sinä kuulut: syötkö piparit sellaisenaan vai homejuuston kera?
Piparit ja homejuusto on joulun klassinen makupari, joka jakaa taatusti mielipiteet. Perinteisesti piparien päälle leikataan siivu esimerkiksi Aura-sinihomejuustoa. Miksi ihmeessä pipareita ja sinihomejuustoa yhdistetään?
Kokeile kotona:
Hellapoliisin homejuusto-piparkakut
– Täyteläinen makuaistimus rakentuu viidestä perusmausta: hapan, makea, suolainen, karvas ja umami. Makuaistimus koetaan erityisen miellyttävänä, kun nämä kaikki yhdistyvät sopivassa suhteessa samanaikaisesti toisiinsa sopivien tuoksujen kanssa. Tähän perusmakujen ja muutaman voimakkaan tuoksun balanssiin perustuu AURAn ja piparin toimivuus makuparina, eikä mitään muuta tarvita, Valion tuoteasiantuntija Anna Koro selventää.
Jotkut tuunaavat kuitenkin herkkua vielä esimerkiksi makealla viikunahillolla tai esimerkiksi päärynäviipaleilla.
Sinihomejuusto ei suinkaan ole ainoa juusto, jonka piparin kanssa voi yhdistää. Koron mukaan myös valkohomejuustoa kannattaa testata jouluklassikon makuparina.
– Myös valkohomejuustot toimivat pipareiden kanssa, mutta koska valkohomejuusto on kermaisempi ja vähemmän hapan, kaipaa tämä yhdistelmä kaverikseen jotain hapanta, esimeriksi karpalohilloa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti