Kuten olen niin usein täälläkin manaillut, keskittyvät suomalaiset aivan liian kalliisiin ruhonosiin, jotka eivät edusta edes parasta makumaailmaa karjasta. Onneksi viime aikoina on alkanut esiintyä lihatiskeillä jo harvinaisempia ruhonosia. Niistä jokainen kokeilemani on muodostunut suosikiksi. Possunposket, hirvenkieli, chuck roll ja nyt tuoreimpana amerikkalaisten rakastama flank steak eli naudan kuve. Ja mikä, parasta, nämä ovat varsin edullista lihaa. Flank steakia löysin Stockmannilta hintaan 19,90/kg.
Tämä naudan vatsasta leikattu litteä osa on saanut olla siellä ruhon alla roikkumassa kaikessa rauhassa eläimen eläessä. Siinä ei siten ole lihasosille tyypillistä suurta sitkeyttä, mutta suussa sulavaksi saamiseen vaaditaan silti hiukan aikaa. Lihaa on usein mureutettu valmiiksi kuukauden päivät. Yön yli marinointi edesauttaa rakenteen pehmenemistä entisestään. Itse marinoin lihaa kuutisen tuntia, mikä riitti mainiosti.
Flank steakin rakenne on hyvin miellyttävä. Suuret säikeet, sopiva rasvaisuus ja runsas maku. Osa onkin parasta grillata kokonaisena ja leikata mehevänä ohuiksi siivuiksi.
Tulen tänä kesänä grillaamaan flank steakia vielä monta kertaa ja myös tänä juhannuksena, joten pysy kuulolla! Ja nautitaan jussista vastuullisesti. ;)
PS. Muista myös muut Sivumaussa olleet grillausvinkit!




