Punajuuriburgeri punajuurihummuksella ja piparjuurikermalla

Jani Kinnunen

Herkullinen punajuuriburgeri tarjoaa maanläheisiä ja raikkaita sävyjä sekä kasvisburgerille oivan napakkaa rakennetta.

Kirjasto on loistava paikka myös keittokirjojen lainaamiseen. Hyllystä löytyy aina uusimpia julkaistuja teoksia ja monia hyväksi havaittuja, joihin on mukava palata. Tällä kertaa mukaan lähti Tomi Björckin Australian-kokemuksista kumpuava reseptipankki. Miehen edellisetkin keittokirjat ovat olleet keskivertoa paljon parempia eikä Björck & Australia tee poikkeusta. Yleensä Australia-henkiset keittokirjat mokaavat isosti ottamalla mukaan Ausseissa helposti, mutta meilläpäin äärimmäisen vaikeasti saatavia raaka-aineita. Björck ei tee sitä virhettä. Ensimmäisellä selailukerralla merkkilappu sujahti usean reseptin kohdalle.

Yksi näistä oli punajuuriburgeri, josta odotin perushyvää vegeburgeria, mutta onnistui yllättämään, piru vie. Todella herkullinen täynnä maanläheisiä, mutta myös piparjuuren tuomia raikkaita sävyjä. Napakan al denteksi jätetty punajuuripihvi antoi erinomaista rakennetta. Vegeburgerin helmasynti on olla pelkkää mössöä.

Punajuuriburgeria voi muunnella helposti monella tavalla. Voi leikata punajuuresta vain ohuen siivun ja iskee se paistettuna lihapihvin päälle. Voi korvata ranskankerman kasvisversiolla ja saada bursasta hetkessä vegaaninen.

Punajuurihummus on loistavaa muutenkin. Kokeile vaikka paahdetun leivän päällä ja ripottele pinnalle dukkahia. Tai dippaa siihen lihapullia tai falafeleja.

HUOM! Ostin epähuomiossa varttunutta lehtikaalia. Siitä tuli hyvä, kun paistoin sitä öljyssä. Tähän on kuitenkin papempi käyttää tuoreyrttipuntteina myytävää versoa, jonka voi laittaa höysteeksi sellaisenaan.

VINKKI! Tsekkaa myös 20 muuta burgerireseptiä!

PUNAJUURIBURGERI
4 hlölle
4 pientä punajuurta
suolaa, mustapippuria
4 mieluista burgerisämpylää
n. 100 g lehtikaalia
1 rkl mustia seesaminsiemeniä

Punajuurihummus:
1 tlk (200 g) kikherneitä
2 rkl tahinia
1 sitruunan mehu
suolaa
1 rkl oliiviöljyä
3 rkl punajuurimehua

Piparjuurikerma:
4 rkl ranskankermaa (tai vegaanista vaihtoehtoa)
2 pikkurillin kynnen kokoista nokaretta piparjuuritahnaa

1. Valmista punajuurihummus: valuta kikherneet. Pyöräytä kaikki hummuksen ainekset tahnaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
2. Valmista piparjuurikerma: sekoita ainekset keskenään. Jätä maustumaan hetkeksi.
3. Kuori punajuuret ja keitä väljässä vedessä. Anna kiehua 15 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Leikkaa jäähtyneinä kolmeen osaan.
4. Lorauta öljyä punajuurien päälle, mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa/paista 3 min kummaltakin puolelta. Lämmitä halkaistut sämpylät grillissä tai pannulla.
5. Täytä burgerit: annostele sämpyläpohjien päälle punajuurihummusta, kovasta lehtiruodistaan irrotettu lehtikaali, paistettua punajuurta ja piparjuurikermaa. Viimeistele seesaminsiemenillä. Nosta sämpylänpuolikkaat päälle ja nauti heti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!