Proteiinipommi, joka ei kelpaa suomalaisille: "Jo 2 miljardia ihmistä maailmassa syö"
Runsaasti proteiineja, vitamiineja, hivenaineita ja hyviä rasvahappoja – erityisesti syvälle juurtuneet ennakkoluulot saavat meidät länsimaalaiset kuitenkin välttelemään näiden terveyspommien syömistä.
Hyönteiskokki Topi Kairenius perusteli maanantaiaamuna MTV:n uudistuneessa Huomenta Suomi -ohjelmassa, miksi ötököistä pitäisi tulla osa suomalaistenkin ruokavaliota.
– Meillä täytyy olla tulevaisuudessa vaihtoehtoja lihalle. En halua missään tapauksessa lopettaa lihantuontantoa ja -kulutusta, olen itsekin täysin sekasyöjä ja rakastan possua ja kanaa. Mutta vaihtoehtoja täytyy olla, koska emme pysty ruokkimaan koko maapalloa. Sitä paitsi ötökät on ihan hemmetin hyviä ja herkullisia, Kairenius totesi.
Jo 2 miljardia ihmistä maailmassa syö hyönteisiä
Ötökät ovat hyvä ja monipuolinen raaka-aine, joista voi loihtia aivan tavallisiakin suomalaisille tuttuja kotiruokia. Kairenius suosittelee aloittamaan hyönteismaistelun tutuilla elintarvikkeilla, vaikkapa lihapullilla, jotka on valmistettu hyönteisjauhoista.
– Kaikki hyönteiset pitävät sisällään ne hivenaineet ja vitamiinit, joita ihminen tarvitsee elääkseen. Sen lisäksi niissä on hyviä proteiineja, omega-rasvahappoja, b12-vitamiinia.
Monet kasvissyöjätkin ovat Kaireniuksen mukaan harkinneet hyönteisten syömistä, sillä ne ovat eettinen ja ekologinen valinta lihaan verrattuna. Niiden syöminen voi olla jopa ekologisempaa kuin tiettyjen kasvisten, kuten papujen.
– Jo 2 miljardia ihmistä syö maailmassa hyönteisiä, Aasiassa ja Afrikassa. Me täällä länsimaissa ollaan ne ainoat friikit, jotka eivät syö, Kairenius nauraa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan