Yllättävä fakta: Tästä syystä perunoiden keitinveteen lisätään suolaa

Viikolla 7 vietetään perunaviikkoa ja sen kunniaksi Makuja.fi selvitti, miksi perunoiden keitinveteen lisätään suolaa. Selvisi, ettei päällimmäinen syy tähän tapaan lyödy suinkaan mausta.

Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimiva Anu Hopia valotti Makuja.fi-sivuston haastattelussa sitä, kuinka perunat olisi paras keittää luonnontieteellisestä näkökulmasta katsottuna.

Suola vaikuttaa perunan rakenteeseen

Vaikka ensihätään voisi kuvitella, että suolaa lisätään keitinveteen maun vuoksi, ei tämä pidä yksinään paikkaansa. Yllättäen perunan rakenne säilyy nimittäin suolan ansiosta kiinteämpänä.

– Keitetyn perunan pinta tulee helposti vetiseksi, jos keitinvedessä ei ole ollenkaan suolaa, asiantuntija tarkentaa.

Ilmiö johtuu osmoosista, joka tarkoittaa sitä, että vesi siirtyy sille puolen jossa liuenneen aineen pitoisuus on suurempi.

– Jos keitinvedessä ei ole suolaa ollenkaan, niin keitinvesi on laimeampi kuin perunan pintasolukon soluneste, jolloin perunan pinta vettyy osmoottisen paineen vaikutuksesta, Hopia toteaa.

Jotta vältetään perunoiden vettyminen, olisi niiden keitinvedessä hyvä olla noin 6 grammaa suolaa yhtä vesilitraa kohden. Tämä merkitsee reilua teelusikallista suolaa yhdessä vesilitrassa.

– Suolapitoisuuden on hyvä olla vähintäänkin sama kuin perunan solunsisäinen ionivahvuus, jotta peruna ei vettyisi, Hopia kertoo.

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja