Prismoihin rantautuu nyt nerokas ruokaidea Oulusta – tuotevalikoima lähes rajaton: "Asiakkaalle ekologinen, edullinen ja siksi kiinnostava vaihtoehto"

d09b5212-e089-453b-966d-079f7e0114f1
Hävikkiuhan alla olevat, mutta yhä käyttökelpoiset, elintarvikkeet saadaan kiertoon ja jatkojalostettavaksi jokaisena myyntipäivänä. S-ryhmä

Pääkaupunkiseudun Prismoista voi pian ostaa muun muassa hävikkituotteista valmistettuja pikkelöityjä kasviksia, salsoja ja mehuja.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on kerrottu tänä vuonna laajasti erilaisista hävikkituotteista ja niihin liittyvästä buumista. Muun muassa niin sanotuista punalaputetuista tuotteista on muodostunut ilmiö ja suomalaisissa ruokakaupoissa on kehitelty kilpaa erilaisia ratkaisuja niiden menekin edistämiseksi. Muun muassa K-kauppias Juuso keksi nerokkaan tavan lisätä punalapputuotteiden myyntiä.

Lidlissä hitiksi ovat nousseet hävikkilaatikot, K-kaupoissa hävikkituotteista on tuunattu monenlaisia uusia tuotteita, kuten jäätelöä ja mehua. Nyt myös Prismoissa annetaan hedelmähävikille uusi elämä, kun oululainen hävikkiruokayritys laajentuu pääkaupunkiseudulle.

Tällin saaneet tomaatit ja muut hevi-osaston hukkatuotteet saavat uuden elämän

HOK-Elanto kertoo aloittaneensa hävikkiyhteistyön kiertotalousyritys Ciiyoun kanssa.  Neljän helsinkiläisen Prisman ja keskustan Food Market Herkun heviosaston kolhiintuneet omenat, pilkulliset banaanit ja tällin saaneet tomaatit saavat uuden elämän muun muassa hedelmäsalaatteina ja mehuina.

– Pistämme ruokahävikkiä kuriin monin eri keinoin ja etsimme jatkuvasti uusia tapoja hävikinhillintään. Hedelmä- ja vihannesosastolta syntyvä hävikki ei täytä enää myymälän laatukriteereitä. Salsoiksi, salaateiksi ja smoothieiksi jalostetut hyvikkituotteet puolestaan ovat asiakkaalle ekologinen, edullinen ja siksi kiinnostava vaihtoehto, kertoo vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki HOK-Elannosta.

Leipä, banaanit ja salaatit kiertoon jokaisena myyntipäivänä

Hyödynnettäviä hedelmiä ja vihanneksia noudetaan myymälöistä lähes viikon jokaisena päivänä. Näin hävikkiuhan alla olevat, mutta yhä käyttökelpoiset, elintarvikkeet saadaan kiertoon ja jatkojalostettavaksi jokaisena myyntipäivänä. Toiminta tukee osuuskaupan tavoitetta ruokahävikin puolittamiseksi.

Ensimmäiset hyvikkituotteet, kuten kasvissosekeitto, pikkelöidyt kasvikset ja omenamehu, ovat myynnissä Prisma Viikissä. Valikoima vaihtelee päivittäin. Ciiyoun hävikkikeittiö toimii Salmisaaressa energiayhtiö Helenin entisissä tiloissa henkilöstöravintolassa. Helsingissä toimintaa pyörittää ja reseptiikkaa kehittää kokki Sami Garam. Jalostetut tuotteet päätyvät myytäväksi takaisin HOK-Elannon myymälöille ja muille Ciiyouun asiakkaille kuten ravintoloille.

– Hedelmä- ja vihanneshävikissä banaanit ovat kilomääräisesti selvästi suurin tuoteryhmä ja sen jälkeen omenat ja rypäleet. Hedelmät ovat helpoimpia jatkojalostettavia, sillä ne sopivat esimerkiksi hedelmäsalaatteihin, smoothieihin ja mehuihin. Valikoima on lähes rajaton ja siksi myös mahdollisuus luoda uusia herkkuja ylijäämästä on kokin unelma, kertoo Helsingissä Ciiyoun toiminnasta vastaava Sami Garam.

Suurin syy hävikkiin ovat pakkauksessa olevat yksittäiset vialliset tuotteet esimerkiksi viinirypälerasioissa tai tomaattirasioissa. Hyödyntämällä rasian käyttökelpoisia tuotteita, koko pakkaus ei mene hukkaan. Yhteistyöstä etsitään ratkaisua myös leipähävikin hyödyntämiselle.

Lähde: HOK-Elanto

***

Hävikistä herkuksi! Testaa nämä lämppärit:

1:00


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja