Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Prismoihin rantautuu nyt nerokas ruokaidea Oulusta – tuotevalikoima lähes rajaton: "Asiakkaalle ekologinen, edullinen ja siksi kiinnostava vaihtoehto"

Hävikkiuhan alla olevat, mutta yhä käyttökelpoiset, elintarvikkeet saadaan kiertoon ja jatkojalostettavaksi jokaisena myyntipäivänä.
Hävikkiuhan alla olevat, mutta yhä käyttökelpoiset, elintarvikkeet saadaan kiertoon ja jatkojalostettavaksi jokaisena myyntipäivänä.S-ryhmä
Julkaistu 05.05.2021 13:24

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pääkaupunkiseudun Prismoista voi pian ostaa muun muassa hävikkituotteista valmistettuja pikkelöityjä kasviksia, salsoja ja mehuja.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on kerrottu tänä vuonna laajasti erilaisista hävikkituotteista ja niihin liittyvästä buumista. Muun muassa niin sanotuista punalaputetuista tuotteista on muodostunut ilmiö ja suomalaisissa ruokakaupoissa on kehitelty kilpaa erilaisia ratkaisuja niiden menekin edistämiseksi. Muun muassa K-kauppias Juuso keksi nerokkaan tavan lisätä punalapputuotteiden myyntiä.

Lue lisää: Kauppias Juuso keksi nokkelan tavan punalapputuotteiden myyntiin, ja muut seurasivat perässä: "Menee huomattavasti paremmin kaupaksi"

Lidlissä hitiksi ovat nousseet hävikkilaatikot, K-kaupoissa hävikkituotteista on tuunattu monenlaisia uusia tuotteita, kuten jäätelöä ja mehua. Nyt myös Prismoissa annetaan hedelmähävikille uusi elämä, kun oululainen hävikkiruokayritys laajentuu pääkaupunkiseudulle.

Tällin saaneet tomaatit ja muut hevi-osaston hukkatuotteet saavat uuden elämän

HOK-Elanto kertoo aloittaneensa hävikkiyhteistyön kiertotalousyritys Ciiyoun kanssa.  Neljän helsinkiläisen Prisman ja keskustan Food Market Herkun heviosaston kolhiintuneet omenat, pilkulliset banaanit ja tällin saaneet tomaatit saavat uuden elämän muun muassa hedelmäsalaatteina ja mehuina.

– Pistämme ruokahävikkiä kuriin monin eri keinoin ja etsimme jatkuvasti uusia tapoja hävikinhillintään. Hedelmä- ja vihannesosastolta syntyvä hävikki ei täytä enää myymälän laatukriteereitä. Salsoiksi, salaateiksi ja smoothieiksi jalostetut hyvikkituotteet puolestaan ovat asiakkaalle ekologinen, edullinen ja siksi kiinnostava vaihtoehto, kertoo vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki HOK-Elannosta.

Leipä, banaanit ja salaatit kiertoon jokaisena myyntipäivänä

Hyödynnettäviä hedelmiä ja vihanneksia noudetaan myymälöistä lähes viikon jokaisena päivänä. Näin hävikkiuhan alla olevat, mutta yhä käyttökelpoiset, elintarvikkeet saadaan kiertoon ja jatkojalostettavaksi jokaisena myyntipäivänä. Toiminta tukee osuuskaupan tavoitetta ruokahävikin puolittamiseksi.

Ensimmäiset hyvikkituotteet, kuten kasvissosekeitto, pikkelöidyt kasvikset ja omenamehu, ovat myynnissä Prisma Viikissä. Valikoima vaihtelee päivittäin. Ciiyoun hävikkikeittiö toimii Salmisaaressa energiayhtiö Helenin entisissä tiloissa henkilöstöravintolassa. Helsingissä toimintaa pyörittää ja reseptiikkaa kehittää kokki Sami Garam. Jalostetut tuotteet päätyvät myytäväksi takaisin HOK-Elannon myymälöille ja muille Ciiyouun asiakkaille kuten ravintoloille.

– Hedelmä- ja vihanneshävikissä banaanit ovat kilomääräisesti selvästi suurin tuoteryhmä ja sen jälkeen omenat ja rypäleet. Hedelmät ovat helpoimpia jatkojalostettavia, sillä ne sopivat esimerkiksi hedelmäsalaatteihin, smoothieihin ja mehuihin. Valikoima on lähes rajaton ja siksi myös mahdollisuus luoda uusia herkkuja ylijäämästä on kokin unelma, kertoo Helsingissä Ciiyoun toiminnasta vastaava Sami Garam.

Suurin syy hävikkiin ovat pakkauksessa olevat yksittäiset vialliset tuotteet esimerkiksi viinirypälerasioissa tai tomaattirasioissa. Hyödyntämällä rasian käyttökelpoisia tuotteita, koko pakkaus ei mene hukkaan. Yhteistyöstä etsitään ratkaisua myös leipähävikin hyödyntämiselle.

Lue myös:  Virve, 34, säästää huomattavia summia ruokaostoksilla – tekee päinvastoin kuin usein neuvotaan: "Menee suurin piirtein neljä euroa päivässä"

Lähde: HOK-Elanto

***

Hävikistä herkuksi! Testaa nämä lämppärit:

1:00Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltava

Lisää aiheesta:

Alepassa myydään nyt ruokaa yhden euron kilohintaan – tästä on kyseOstatko sinäkin? Nämä ovat suosituimmat punalapputuotteet K- ja S-ryhmien kaupoissaOstitko sinäkin näitä punalapputuotteita S- tai K-ruokakaupoista? Hurja suosio – Lidlilläkin selkeä hittituotePunalapputuotteita ja hävikkiruokaa – nyt K-kaupoissa keksittiin uusi tapa vähentää hedelmähävikkiä: "Suomen, ellei jopa maailman ensimmäinen laatuaan"S-ryhmä tekee Lidlit! Kahden euron ruokalaatikko myyntiin kymmeniin S-marketeihin: "Varma hitti"Vuosi sitten Lidlin ruokaosastolla tehtiin oleellinen muutos ja syntyi kahden euron hittituote: "Nähdään fiksuna tekona ilmaston ja lompakon puolesta"
RuokakauppaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa
  • 1.11.08:15
    Alkoholi

    Testasimme, saako alkoholijuomia ostettua kaupasta yhdeksän jälkeen

  • 27.10.07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 26.10.09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 23.10.08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • 20.10.17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa