Possu-empanada - espanjalainen juhlapiirakka

MTV Oy, All rights reserved

Olen tutustunut viime viikkoina espanjalaiseen makumaailmaan. Se on jäänyt aika pahasti Italian ja Ranskan jalkoihin, vaikka tapaksia on useasti tullutkin tehtyä. Olen vältellyt maan keittiöön paneutumista pitkälti näillä leveysasteilla olevan surkean meren antimien tarjonnan takia. Espanjalainen ruoka on mielestäni parhaimmillaan äyriäisissä. Mahdollisimman tuoreissa. Olen ilokseni huomannut omanneeni turhan suppean näkökulman. Espanjalaisia makuja pystyy loihtimaan vaikka mistä. Siinä missä hämmennyin ranskalaiselle keittiölle pyhitettyinä kuukausina voin ja kerman määrästä, kuluu valkosipulimme ja erilaiset paprikajauhepurkkimme parhaillaan vauhdilla loppuun.

On hassua, että Suomeen perustettu espanjalainen ravintola tarkoitti ennen ja usein vielä nykyäänkin pihvipaikkaa. Lukuisia resepti- ja ruokakulttuuriopuksia läpikahlanneena olen törmännyt vain pariin pihvireseptiin. Typerien härkätaistelujen maa on merellisten herkkujen lisäksi vahvasti myös porsaanlihaan nojaava. Ihan kuten Italiakin. Tässä herkullisen mehevä ja lihaisa galicialainen empanada-piiras, jossa espanjalaiset maut tulvahtavat esiin palaa leikatessa. Sisällä possua kolmessa muodossa.

VINKKI!Mikäli teet piirakan vieraille, pääset helpommalla, jos valmistat täytteen, ja vaikka taikinankin, edellisenä päivänä. Jos haluat oikoa - mitä en suosittele - voit käyttää kuoreen valmista voitaikinaa. Rustiikkisempi itsetehty taikina tuo vahvan hyvän sävyn ruokaan, myös maussa.

Possu-empanada

8 hlölle

TAIKINA:

5 dl maissijauhoja

4 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 dl lämmintä vettä

2 rkl öljyä

1 tl sokeria

1 tl suolaa

3 kananmunaa

TÄYTE:

1 kg luutonta possunkylkeä, pieninä kuutioina

200 g palvikinkkua, pieninä kuutioina

300 g chorizoa, pieninä kuutioina

3 paprikaa, hienonnettuna

2 sipulia, hienonnettuna

4 valkosipulinkynttä

1 prk tomaattimurskaa

lasillinen valkoviiniä

1 tl paprikajauhetta

ripaus sahramia

muutama varsi persiljaa, hienonnettuna

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Valmista täyte. Ota iso kattila ja paistinpannu. Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Siirrä kattilaan. Laita pannulle possunkylki- ja kinkkupalat ja ruskista ne. Siirrä kattilaan. Paista pannulla chorizoa ja ripottele sekaan paprikajauhetta. Kaada sekaan valkoviini, anna kiehua hetki ja kaada mukaan kattilaan. Lisää kattilaan tomaattimurska, paprikat, sahrami ja persilja. Mausta mieleiseksi. Anna hautua 30 min. Nosta liedeltä ja tee taikina.

Täytteen jäähtyessä vatkaa kaksi kananmunaa niin, että niiden rakenne sekoittuu. Sekoita kulhossa yhteen käsin tai monitoimikoneessa kaikki taikinan ainekset, kunnes se on tasaista ja pehmeää. Peitä liinalla ja anna kohota 45 min.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota esiin vuoka, johon täyte mahtuu. Oma Iittalan Tools-vuokani oli kokoa 36x24 cm ja se oli täydellinen. Mielummin hiukan pienempi kuin tuota isompi. Jaa taikina kahtia. Kauli toinen puolisko jauhotetulla alustalla vähän vuokaa suuremmaksi. Asettele taikina varovasti vuoan pohjalle. Reunat saavat ulottua laitojen ulkopuolelle. Kaada täyte sisään. Kauli toinen taikinapuolisko saman kokoiseksi ja nosta se vuoan kanneksi. Taita alataikinan reunat ylätaikinan päälle ja painele haarukalla taikinan reunat kiinni toisiinsa. (Jos taikina repeilee, leikkaa ylijäämäpaloista paikkoja kuten minä.) Sivele pinta kananmunalla. Paista empanadaa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Nosta pöytään ja leikkaa annospaloiksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat