Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Porsaanlihan kulutus laskussa – syynä suomalaisten yleinen ruoanlaittovirhe?

Suomalaiset kokkaavat mieluiten porsaanfilettä.
Suomalaiset kokkaavat mieluiten porsaanfilettä. Shutterstock
Julkaistu 23.10.2015 12:06
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ruokakirjailija ja -bloggari paljastaa virheen, jonka lähes jokainen suomalainen tekee porsaanlihaa valmistaessaan.

Suomalaisten arvostus sianlihaa kohtaan on kokenut jonkinlaisen inflaation. Tämä johtuu osittain saatavilla olevan lihan laadusta.

– Porsaanlihasta on tullut hieman broilerin kaltaista lihaa, jota on saatavilla vain yhdestä, nopeasti kasvavasta lajikkeesta, kertoo Kokoliha-Karhusenakin tunnettu Panu Karhunen.

Toinen syy löytyy valmistustavoista, sillä perinteisesti suomalaiset laittavat ruokaa lähes yksinomaan sian fileeosista, ja muut ruhonosat unohdetaan lähes kokonaan.

Suomalaisten ongelmana rohkeuden puute

Muualla maailmassa porsaan erikoisempienkin ruhonosien käyttö on yleistä. 

– Ei tarvitse lähteä kauas, sillä jo Baltiassa nautitaan savustettuja siankorvia oluen kera, Karhunen toteaa.

Saparosta kärsään periaatetta noudattava Karhunen mainitseekin juuri rohkeuden puutteen yhdeksi suomalaisten perusvirheeksi. Jos sika tapetaan, siitä tulisi käyttää kaikki osat.

– Erilaisia ruhonosia ei kokeilla tarpeeksi rohkeasti, Karhunen kiteyttää. 

Tämä, vain muutamaan osaan keskittyvä ruoanlaitto tuhlaa osaltaan myös luonnonvaroja. 

Kylki on aloittelijan takuuvarma herkku

Aloittelijoiden ei kuitenkaan tarvitse lähteä heti siankorvien ja sorkkien kimppuun, vaan aloittaa helpommin lähestyttävimmistä ruhonosista. Yksi helposti lähestyttävä, mutta erittäin maukas ruhonosa onkin Karhusen mukaan grillikylki.

– Grillikylki sopii aloittelijoille. Se vaatii vain pitkän kypsennysajan ja matalan lämpötilan onnistuakseen.

Elimet saattavat sen sijaan olla hieman haastavia, sillä niiden oikean kypsennysajan löytäminen vaatii tarkkuutta ja tutkimista, Karhunen lisää.

Omaksi lempiruhonosakseen hän mainitseekin juuri kyljen. Myös porsaan lavasta saa valmistettua maukasta nyhtöpossua ja myös porsaan posket ovat Karhusen mukaan erittäin herkullisia niin grillissä kuin savustettunakin. 

Lisää aiheesta:

Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"Kari Aihinen paljastaa pomminvarman tavan mureaan lihaanUskallatko maistaa? Henri Alén ylistää yllättävää grilliruokaa: "Mahtava ja aivan liian vähän käytetty raaka-aine!"Grillauksen Suomen mestari muistuttaa yleisestä grillausmokasta – ”muuten kaikki hyvät lihasnesteet valuvat leikkuulaudalleMikä on parasta naudanlihaa? Maailman kuuluisimman lihamestarin vastaus yllättää "Kaikkein maistuvin osa naudasta" – tätä lihaa kannattaa hyödyntää
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.20:00
    Sienet

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein

  • 14.9.17:33
    Ruoka

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy