Porsaanlihan kulutus laskussa – syynä suomalaisten yleinen ruoanlaittovirhe?

possuleikkaus
Suomalaiset kokkaavat mieluiten porsaanfilettä. Shutterstock

Ruokakirjailija ja -bloggari paljastaa virheen, jonka lähes jokainen suomalainen tekee porsaanlihaa valmistaessaan.

Suomalaisten arvostus sianlihaa kohtaan on kokenut jonkinlaisen inflaation. Tämä johtuu osittain saatavilla olevan lihan laadusta.

– Porsaanlihasta on tullut hieman broilerin kaltaista lihaa, jota on saatavilla vain yhdestä, nopeasti kasvavasta lajikkeesta, kertoo Kokoliha-Karhusenakin tunnettu Panu Karhunen.

Toinen syy löytyy valmistustavoista, sillä perinteisesti suomalaiset laittavat ruokaa lähes yksinomaan sian fileeosista, ja muut ruhonosat unohdetaan lähes kokonaan.

Suomalaisten ongelmana rohkeuden puute

Muualla maailmassa porsaan erikoisempienkin ruhonosien käyttö on yleistä. 

– Ei tarvitse lähteä kauas, sillä jo Baltiassa nautitaan savustettuja siankorvia oluen kera, Karhunen toteaa.

Saparosta kärsään periaatetta noudattava Karhunen mainitseekin juuri rohkeuden puutteen yhdeksi suomalaisten perusvirheeksi. Jos sika tapetaan, siitä tulisi käyttää kaikki osat.

– Erilaisia ruhonosia ei kokeilla tarpeeksi rohkeasti, Karhunen kiteyttää. 

Tämä, vain muutamaan osaan keskittyvä ruoanlaitto tuhlaa osaltaan myös luonnonvaroja. 

Kylki on aloittelijan takuuvarma herkku

Aloittelijoiden ei kuitenkaan tarvitse lähteä heti siankorvien ja sorkkien kimppuun, vaan aloittaa helpommin lähestyttävimmistä ruhonosista. Yksi helposti lähestyttävä, mutta erittäin maukas ruhonosa onkin Karhusen mukaan grillikylki.

– Grillikylki sopii aloittelijoille. Se vaatii vain pitkän kypsennysajan ja matalan lämpötilan onnistuakseen.

Elimet saattavat sen sijaan olla hieman haastavia, sillä niiden oikean kypsennysajan löytäminen vaatii tarkkuutta ja tutkimista, Karhunen lisää.

Omaksi lempiruhonosakseen hän mainitseekin juuri kyljen. Myös porsaan lavasta saa valmistettua maukasta nyhtöpossua ja myös porsaan posket ovat Karhusen mukaan erittäin herkullisia niin grillissä kuin savustettunakin. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää jälleen suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Kolmen päivän vierailun aikana kokeillaan rohkeasti uusia raaka-aineita, opitaan maistamaan erilaisia makuja ja haastetaan vanhoja tottumuksia. Kyytiä saavat niin pakastepizzat, sokerikoukut kuin ruokahävikkiongelmat ja tilalle tulevat monipuoliset, värikkäät annokset sekä suunnitelmallisuus. Luvassa on iloista yhdessä tekemistä ja tärkeitä oivalluksia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja