Pizzaperjantai? Paras tomaattikastike pizzalle sisältää salaisen ainesosan, jota et tullut ajatelleeksi

1:26 Napolilainen pizza paistuu minuutissa

Tunnetun italialaiskokin kuuluisan tomaattikastikkeen joukkoon kuuluu yksi salainen ainesosa – ja kyseessä ei ole monien suitsuttama sokeri.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten valmistuu napolilainen pizza.

Syödäänkö teilläkin tänään pizzaa perjantain kunniaksi? Yksi tärkeimmistä elementeistä täydellisessä pizzassa on siinä käytettävä tomaattikastike.

Tomaattikastikkeen valmistaminen, käytetään sitä sitten pastaan, pizzaan tai kastikkeeksi lihapullille, on äärettömän helppoa. Vaikka päivittäistavarakaupoista löytyykin runsain mitoin valmiita vaihtoehtoja, on kotitekoinen ja itse maustettu versio aina hieman maukkaampaa.

Voi sopii yllättäen myös tomaattikastikkeeseen

Monet asiantuntijat suosittelevat lisäämään tomaattikastikkeeseen hieman sokeria, sillä se tasapainoittaa happaman tomaatin makua täydellisesti.  Jo edesmenneen italialais-amerikkalaisen kokki ja ruokakirjailija Marcella Hazanin mielestä kotitekoiseen tomaattikastikkeeseen kuuluu kuitenkin ehdottomasti voi. Tämä saattaa kuulosta erikoiselta, sillä yleensä italialaisessa keittiössä lotrataan oliiviöljyllä eikä suinkaan voilla.

Hazanin mukaan voin lisääminen tomaattikastikkeeseen tekee siitä astetta pehmeämpää ja voi tasoittaa purkkitomaattien happoisuutta. Hazan muistuttaa myös, ettö voita käytetään raaka-aineena erityisesti Emilia-Romagnan alueella Italiassa. Sieltä on kotoisin muun muassa kuuluisa bolognesekastike.

Tomaattikastike Marcella Hazanin tapaan

1 sipuli, puoliksi leikattuna
1 tölkki luumutomaatteja (esim. Mutti)
5 rkl voita (tai vähemmän)
suolaa

Sulata voi pannussa. Lisää tölkkitomaatit, sipulinpuolikkaat sekä ripaus suolaa. Sekoita hyvin ja anna porista hiljalleen kattilassa. Riko tomaattien rakennetta kattilassa puuharukan avulla kastikkeen kypsyessä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Poista kastikkeesta sipulin puolikkaat ja tarjoile valmis tomaattikastike esimerkiksi pastan kanssa tai pizzan päällä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja