Pitää kylläisenä ja alentaa kolesterolia – päivittäisellä avokadon syömisellä lukuisia terveyshyötyjä

avokadoleipä
Terveellistä avokadoa voi nauttia hyvillä mielin päivittäin. Shutterstock

Avokado on todella monikäyttöinen, vuosi vuodelta yhä trendikkäämmäksi noussut hedelmä. Sen lisäksi, että avokado on herkullinen, se on myös äärettömän terveellinen raaka-aine. 

Avokado päivässä voi auttaa sinua pysymään terveenä. 

Moni on huolissaan avokadon suuresta rasvapitoisuudesta, mutta tutkimusten mukaan avokadon kohtuullisesta syömisestä on vain ja ainoastaan hyötyä. Avokadon sisältämät hyvät rasvat voivat auttaa alentamaan pahaa LDL-kolesterolia, mutta myös vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Avokadon sisältämät rasvat ja kasvikemikaalit edistävät tutkitusti myös silmien, ihon ja luuston terveyttä puhumattakaan sen sisältämien vitamiinien vaikutuksista.

Avokado sisätää elintärkeitä kivennäisaineita

Avokadon sisältämä kalium on tärkeä kivennäisaine niin lihasten, hermoston kuin sydämenkin toiminnalle. Magnesium on puolestaan yksi elimistön tärkeimmistä kivennäisaineista, ja osallistuu muun muassa solujen perusaineenvaihduntaan. 

Puolikas avokado sisältää:

(Suluissa osuus päivittäisestä saantisuosituksesta)

114 kilokaloria
6 g hiilihydraatteja
1 g proteiinia
10,5 g rasvaa, josta 1 g tyydyttynyttä rasvaa
5 g kuitua
0 g sokeria
345 mg kaliumia (n. 10 %)
20 mg magnesiumia (n. 6 % )
6 mg C-vitamiinia (n. 8 % )
0,2 mg B6-vitamiinia (n. 12 % ) 

C-vitamiinia tarvitaan kaikkien kehon kudosten kasvuun, B6-vitamiini osallistuu puolestaan elimistön aineenvaihduntatapahtumiin. 

Rasva- ja kuitupitoisuutensa vuoksi avokadon on todettu vaikuttavan myös kylläisyyteen ja vähentävän ylensyömisen riskiä. Lounaalla syömäsi avokado saattaa siis estää sinua sortumasta epäterveellisiin välipaloihin iltapäivällä. 

Suositeltu annos on neljäsosa tai puolikas avokado ateriaa kohden, kuitenkin korkeintaan yksi kokonainen avokado päivässä. Jos avokado kuuluu suosikkiraaka-aineidesi joukkoon, voit siis hyvillä mielin pistellä sitä poskeen jatkossakin.

Jos avokado on sinulle uusi tuttavuus, kokeile lisätä tätä terveellistä hedelmää niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin.

Avokado sopii erinomaisesti esimerkiksi terveellisen lehtikaalismoothien joukkoon, suklaiseen tuorepuuroon tai vaikkapa lähes klassikoksi nousseeseen avokado-pastaan

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja