Pirkka- ja Kotimaista-tuotteisiin merkittävä muutos – näin K- ja S-ryhmä muokkaavat nyt hittituotteitaan

Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä? 0:30 Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä?
KATSO MYÖS VIDEO: Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä?

Sekä K- että S-ryhmä uudistavat kauppojensa omien brändien pakkauksia. Pirkka-tuotteista löytyy pian selkokieliset ohjeet pakkausten kierrättämiselle, Kotimaista-brändin yrttien mustat muoviruukut ovat sen sijaan historiaa.

Ruokapakkauksia kierrättäessä monella suomalaisella saattaa mennä sormi suuhun: onko tämä nyt muovi-, pahvi- vai energiajätettä? Pakkauksien kyljessä komeilevat kuvalliset kierrätyskoodit eivät välttämättä peruskuluttajalle sano mitään ilman pikaista googlausta.

Pirkka-tuotteisiin selkokieliset lajitteluohjeet

Tällainen on uusi selkokielinen lajittelumerkintä Pirkka-tuotteissa. Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

K-ryhmässä tähän ongelmaan herättiin ja päätettiin muuttaa tuotepakkauksia. Kaikkiin yli 3000 Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkauksiin lisätäänkin nyt selkokieliset lajitteluohjeet korvaamaan kuvalliset materiaalimerkit. Suurin osa pakkauksista saa uuden lajitteluohjeen vuoden 2022 loppuun mennessä.

– Panostamme pakkausten kierrätettävyyteen ja haluamme tehdä lajittelusta mahdollisimman helppoa, jotta pakkaukset päätyisivät koti- ja mökkitalouksista kierrätykseen asti. Jokainen meistä voi minimoida ympäristökuormitusta lajittelemalla oikein ja varmistamalla, että roskat päätyvät raaka-aineiksi uusille tuotteille, toteaa Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Suomalaisten suosituin arjen vastuullisuusteko onkin jätteiden lajittelu, jota tekee 79 prosenttia K-ryhmän toteuttamaan Arkibarometri-tutkimukseen vastanneista.

S-ryhmä poistaa mustaa muovia tuotepakkauksistaan

S-ryhmän omia merkkejä ovat muun muassa Kotimaista, Rainbow ja Xtra.

S-ryhmällä yksi viime aikojen laajimmista pakkausuudistuksista on kaikkien Kotimaista-merkin ruukkusalaattien ja -yrttien ruukkujen kierrätyskelpoisuuden parantaminen. Yrteissä ja salaateissa käytettiin aiemmin laajasti mustia muoviruukkuja, jotka eivät sovellu muovinkierrätysprosessiin värinsä vuoksi.

S-ryhmän tiedotteessa kerrotaan, että uudistuksen jälkeen yli 90 prosenttia ruukuista on kierrätyskelpoisia muoviruukkuja. Osassa ruukuista on käytetty kierrätysmuovia. Ruukkujen joukosta löytyy myös paperisia versioita, jotka voi lajitella biojätteeseen.

Uudistuksen taustalla on S-ryhmän tavoite siitä, että kaikki omien merkkien tuotepakkaukset ovat kierrätettäviä tämän vuoden loppuun mennessä.

– Suurin osa mustista ruukuista poistettiin jo viime vuoden aikana, ja nyt heinäkuussa viimeisetkin mustat yrtti- ja salaattiruukut vaihtuvat kierrätyskelpoisempiin. Muutos on merkittävä, koska se koskee vuositasolla useita miljoonia yrtti- ja salaattiruukkuja, joiden raaka-aineet voidaan nyt saada tehokkaammin kiertoon, sanoo vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi S-ryhmän marketkaupasta.

Loukaskorven mukaan S-ryhmässä on linjattu mustan muovin kielto omien brändien tuotepakkauksissa, koska sillä on heikko kierrätettävyys. 

– Tärkeä rooli on myös kaikilla meillä kuluttajilla, että lajittelemme pakkaukset kierrätykseen.

Katso myös video: Mitä teet viinitonkalle, kun juoma loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan!

Mitä teet viinitonkalle, kun juoma loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan! 2:19
Näin hanapakkaus kierrätetään oikein.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.