Pilko sipuli itkemättä! Näillä vinkeillä onnistut
Sipulin leikkaaminen on usein ikävää ja itkuista puuhaa. Leikkaaminen onnistuu kuitenkin helposti myös ilman kyyneleitä.
Sipulia leikatessa kyyneleet sumentavat helposti näkökentän ja sormet ovat vaarassa. Voit kuitenkin tehdä sipulin leikkaamisesta vähemmän ikävää ja kokeilla seuraavia niksejä.
Leikkaa veden alla
Leikkaamalla sipulin veden alla estät rikkiyhdisteitä pääsemästä silmiisi. Käytä leveää, tasaista astiaa ja varmista että sinulla on riittävästi työtilaa. Voit myös kokeilla leikata sipulia juoksevan veden alla. Älä ole huolissasi, sipulin maku ei laimene vedessä.
Viilennä jääkaapissa
Pidä sipulia jääkaapissa puoli tuntia ennen leikkaamista. Viilennys vähentää silmiin kohdistuvaa ärsytystä, jonka jälkeen silmissä tuntuu ainoastaan lievää kihelmöintiä
Jäädytä pakkasessa
Vartin pakastus lieventää sipulin aiheuttamaa ärsytystä. Hapot eivät pääse lentämään silmiisi jäädytetystä sipulista. Pakastus tekee sipulista kuitenkin kovemman ja vaikeamman leikata. Pakastaminen voi myös vaikeuttaa sipulin kuorimista.
Lämmitä mikrossa
Puolen minuutin lämmitys mikrossa vähentää silmien ärsytystä leikattaessa. Jätä sipulin kannat paikoilleen, jos et halua levittää keittiöösi vahvaa sipulin tuoksua.
Pidä tulitikkua hampaiden välissä
Kuulostaa typerältä, mutta pitämällä tulitikkua etuhampaiden välissä leikatessasi sipulia, estät kyyneleiden valumisen. Tulitikun punainen pää imee itseensä sipulista lentävät rikkiyhdisteet ennen kuin ne tavoittavat silmäsi.
Pidä leipää suussasi
Leipä toimii lähes samalla tavalla tulitukin kanssa. Leivän pitäminen suussa sipulin leikkuun aikana vähentää silmien ärsytyksen tunnetta. Leipä imee itseensä rikkiyhdisteet päästämättä niitä silmiisi.
Valele veitsi sitruunalla
Puolita sitruuna ja hiero sillä veitsesi ennen sipulin leikkuuta. Vaikutus ei kestä pitkään, joten sinun täytyy hieroa veitseä sitruunalla usein.
Leikkaa liesituulettimen alla
Miksi et vain yksinkertaisesti puhaltaisi kyyneleitä aiheuttavia yhdisteitä pois tuulettimella? Tai leikkaa sipuli kylmän lieden päällä liesituulettimen alla, ja anna tuulettimen imeä höyryt pois.
Käytä erittäin terävää veistä
Sipulin leikkaaminen vahingoittaa sen soluja ja vapauttaa ärsyttäviä yhdisteitä. Joten terävän veitsen käyttäminen vahingoittaa vähemmän soluja ja auttaa välttämään tarpeettomia kyyneleitä. Pidä siis veitsesi terävänä!
Lähde: www.thedailymeal.com
LUE LISÄÄ:
Laura Matilainen, laura.matilainen(at)mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa