Pikanuudelien todelliset vaikutukset: Tämän luettuasi et ehkä halua enää syödä niitä

shutterstock_603743717
Shutterstock

Pikanuudelit ovat käteviä silloin, kun aikaa ruoanlaittoon ei ole. Terveellinen vaihtoehto se ei kuitenkaan ole.

Kukaan tuskin pitää pikanuudeleita varsinaisena terveysruokana. Sitä pidetään kuitenkin parempana vaihtoehtona kuin monia muita pikaruokia, kuten hampurilaisia, pizzaa ja muita rasvaisia herkkuja.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nuudeleitakaan ei kannata ottaa säännölliseksi osaksi ruokavaliota, jos haluaa välttyä ikäviltä terveysvaikutuksilta.

Nuudelit eivät sula vatsassa kunnolla


Kuten videolla käy ilmi, nuudelit sulavat hyvin hitaasti, joten ruoansulatuselimistö joutuu työskentelemään normaalia pidemmän aikaa sulattaakseen nuudelit. Nuudelit pysyvät sulamattomina elimistössä peräti kaksi tuntia syömisen jälkeen.

Nuudeleissa myöskään ole ravintoaineita nimeksikään. Sen sijaan ne sisältävät runsaasti lisäaineita sekä myrkylliseksikin väitettyä TBHQ-lisäainetta, joka pidentää nuudeleiden säilyvyyttä. Sen lisäksi niissä on runsaasti suolaa sekä epäterveellisiä rasvoja. Nuudelit sisältävät usein myös kiisteltyä natriumglutamaattia.

Journal of Nutrition –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nuudeleiden pitkäaikainen käyttö lisää etenkin naisilla metabolisen oireyhtymän riskiä.

Vaikka lista pikanuudeleiden terveyshaitoista onkin pitkä, niiden syömistä ei tarvitse kokonaan lopettaa. Nuudelipaketti silloin tällöin ei ole haitaksi, mutta pitkällä tähtäimellä nuudelipitoinen ruokavalio ei tee hyvää. Pääasia on, että ruokavalio pysyy monipuolisena ja pääosin terveellisenä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat