Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Piipahdus Portugalissa - makupaloja

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 07.10.2015 22:43

Pyrähdin viime viikonloppuna työporukalla pikkureissulle Portugaliin. Pyörimme Lissabonin lähistöllä piipahtaen itse pääkaupungissa nopeasti. Kolme päivää olivat täynnä ohjelmaa, joista esittelen tässä ruokapuolta.

SETÚBAL on 90000 asukkaan kaupunki ja vanha Portugalin kalastuksen keskus. Illastimme pienessä, viihtyisässä A Champanheria -ravintolassa. Paikka on tunnettu merellisestä ja tapas-henkisestä ruoastaan. Kahdeksan alkuruoan, pääruoan ja jälkkärin menu toi pöytään mitä moninaisempia annoksia, joita voisi kuvailla krouvisti fiiniksi. En kirjannut annoksia ylös, mutta päällimmäisenä mieleen palautuvat freshit osterit ja hämmentävällä tavalla maukas savustettuun omenaan upotettu mausteinen makkara, jonka kerrottiin olevan paikallinen perinneherkku. Kun kymmenen ruokalajin ja kymmenen euron paikallisten viinipullojen jälkeen laskuksi kertyi 44 euroa per syöjä, voi mestaa suositella varauksetta (mikäli tykkää merellisestä meiningistä).

A Champanheria

Av Luisa Todi, 414 2900-455 Setúbal, Portugal 

MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved

Käväisimme myös tutustumassa Palmelan kaupungissa, Quinta do Piloton viinitilalla, jossa neljännen polven viinintekijä Filipe Carvalho Cardoso esitteli tuotantotilojaan, viinitarhojaan ja tietenkin pullotettuja herkkujaan. Mahtavan havainnollinen kierros viininteon joka vaiheeseen. Moscatel-rypäleet olivat muuten parhaita maistamiani viinirypäleitä. Toisin kuin kaupan rypäleet, näistä avautui maistaessa suora reitti lopputuotteeseen, rusinaiseen jälkkäriviiniin. Pulloja lähti kaupasta mukaan 3 kpl. Erinomaisia.

Quinta do Piloto -viinitila

Rua Helena Cardoso, Quinta do Piloto,

2950 - 131, Palmela, Portugal MTV Oy, All rights reserved MTV Oy, All rights reserved

Viinitilan vieressä oli elämäni parhaan buffetin tarjoillut Dona Isilda. En hahmota, miten keittiö hoitaa likimain sadan ruokalajin tarjonnan tunnelman säilyessä viihtyisänä. Kylmä salaattipöytä, leikkelepöytä, keittoja, frittejä ja muita perinneherkkuja kruununa Arroz de Marisco, portugalilainen paella unohtamatta aivan överi-isoksi vedetty jälkkäripöytä. Kaikki safkat perinteistä portugalilaista keittiötä buffet-tasolla loistavasti edustaen. Paikka täynnä paikallisia sukujuhlia ja sunnuntaimessusta palaavia paikallisia. Ainoa ärsytyksen aihe oli heti alussa tullut toteamus, ettei kaikkia ruokalajeja pysty maistamaan, vaikka kuinka ottaisi pieniä haarukallisia lautaselle. Lisäksi pisti mietityttämään, onko portugalilaisessa keittiössä niin paljon "mössöruokia" kuin kuvittelen. Sen ihmeempiä rakenteita ei löytynyt, eikä erityisen kaunista kuvattavaa, vaikka maut hyviä olivatkin. Jos joku tuntee Portugalia paremmin, saa korjata näkemystäni.  Mutta jos satut Setubalin ympäristöön, on tämä mesta joka tapauksessa lounasretken väärti.

PS. Portugalaisia klassikoita, Belem-leivoksia, täytyy hetikohta testata kotona.

Tsekkaa myös portugalilainen makumuisto keväältä, Helsingistä, kun maistelin superhyvää piri piri -kanaa.

Dona Isilda

Rua da Serrinha, São Brás, Palmela, Portugal MTV Oy, All rights reserved MTV Oy, All rights reserved Loppuun vielä kaunis näkymä Lissabonin syrjäkadulta.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Madridin ravintolavinkkejä - osa 1Upea Český Krumlov ja Krčma Šatlava -ravintola, TšekkiRiesling- ja Spätburgunder-viikot - Tampereen parhaat palatRavintola-arvostelu: Magus Auk, TallinnaBudapestin ravintoloita - osa 1Budapestin ravintoloita - osa 2
LissabonmatkamatkailuPalmelaPortugalPortugaliportugalilainenravintolaravintola-arvosteluSetubal
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved