Piimävelliä vai kampanisua? Löydä Suomen perinneherkut

Suomi_perunat

Moni tuntee croissantin ja borssikeiton, mutta kuinka moni on syönyt särää, pettua tai tuuvinkia? Lue mitä perinneherkkuja kannattaa maistella missäkin päin Suomea. 

Suomesta löytyy paljon kokeilemisen arvoisia ruokia. Ruokaelämyksiä tarjoavat torit, kauppahallit, markkinat ja lähiruokamyymälät. Myös monet ravintolat tarjoavat perinneherkkuja nykyasiakkaiden makuun sopiviksi muunneltuina. Lähde makumatkalle Suomeen!

Savo

Savolaiseen ruokakulttuuriin kuuluu erityisesti leipä ja kala monessa muodossa. Villiyrttejä hyödynnetään erityisesti juomissa. 

Sultsinat ja tsupukat. Suitsina on ruistaikinaleivonnainen, jonka täytteenä on ohra-, riisi- tai mannaryyneistä keitettyä puuroa. Tsupukka on nelinkerroin taitettu, pannulla paistettu piiras. Täytteenä käytetään manna- tai riisipuuroa.

Kalakukko. Kalakukossa kohottamattoman ruistaikinakuoren sisään leivotaan kalaa sekä siankylkeä. Kalakukko on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. 

Lemin särä on kaukalossa paistettua liharuokaa, yleensä lammasta, johon lisätään myös perunoita. Nimi tulee valmistamisessa käytetystä koivupuisesta puukaukalosta, särästä.

Häme

Hämäläisessä keittiössä yhdistyvät itäinen ja läntinen ruokakulttuuri, jossa tunnetuimpia ruokia ovat erilaiset laatikot, kuten imelletty perunalaatikko tuuvinki. 

Talkkuna eli piapo on suomalainen jauhovalmiste, joka koostuu paahdetusta, yleensä melko karkeaksi jauhetusta viljasta. Talkkunaa syödään edelleen piimään, maitoon tai viiliin sekoitettuna ja maustetaan sokerilla.

Sahti. Sahti on suodattamaton olut, joka valmistetaan yleensä ohra- tai ruismaltaasta. Sahti on tuoretuote, ja sen säilyvyys hyvissä olosuhteissa, esimerkiksi maakellarissa, on noin kuukausi.

Ravut. Kanta-Häme on vahvaa rapualuetta ja se julistautui kansalliseksi rapumaakunnaksi vuonna 2010. Alueelta pyydetään puolet koko maan rapusaaliista. 

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan ruokakulttuuri on muovautunut kalastuksen, merenkulun sekä kaupankäynnin myötä aivan omalaatuiseksi. Kalat, erityisesti silakat, näyttelevät alueella pääosaa. 

Mustaleipä sisältää sekä maltaita että siirappia. Leivän tumma väri tulee ruisjauhoista ja pitkästä valmistusajasta. Leipä nautitaan perinteisesti snapsiryypyn kera.

Åpelbrand on yksi Ahvenanmaan perinnejuomista. Tämä omenaviina valmistetaan ahvenanmaalaisista ruokaomenoista perinteisen Calvadosin tavoin.

Karitsa. Ahvenanmaan lihaerikoisuus on karitsa, jossa on ainutlaatuinen saariston maku. Maku on peräisin mausteyrteistä, joita lampaat nauttivat kesälaitumillaan saariston saarilla.

Kymenlaakso

Kymenlaaksolaiseen ruokapöytään kuuluvat happamat maut; kuten limput, hapatetut kalat sekä hapankaali. Monipuoliset ruokien nimet antavat oman säväyksensä alueen ruokakulttuurille. 

Posso on munkkipossun kaltainen, kotkalainen perinneherkku. Posso on ohut ja rapea, usein omenamarmeladilla täytetty herkku.

Leposka on perunasta valmistettua rieskaa, Tikkutollo taas puuron tapaan syötävää perunalimpputaikinaa.

Pohjanmaa

Pohjanmaalla ruoka on yhdistelmä meren antimia ja laakeiden peltojen satoa. Pohjanmaalla rusinat näyttelevät suurta osaa, ja niitä lisätään lähes joka ruokaan.

Liha-klimppisoppa on lihakeitto, mutta sen salaisuus on keittoon loppuvaiheessa lisättävät klimpit. Klimpit tehdään munasta, maidosta ja vehnäjauhoista, ja kruunataan rusinoilla.

Piimävelli on piimästä, riisistä, jauhoista ja rusinoista valmistettu makeahko jälkiruoka.

Ryynimakkara on ohrasuurimoita sisältävä makkara. Myös verimakkara kuuluu Pohjanmaan erikoisuuksiin.

Juhannus- eli makiajuusto on punainen, herassa kelluva juusto, jota valmistetaan perinteisesti kesäaikaan. Juusto nautitaan kylmänä, tyypillisesti jälkiruokana. 

Lappi

Lappalainen keittiö on perinteisesti elänyt vuodenaikojen mukaan, luontaistaloutta hyödyntäen. Lappalaista keittiötä leimaavat sen ainutlaatuiset raaka-aineet. 

Kampanisu on vehnäjauhoista valmistettu kahvipöydän leivonnainen. Voinisunakin tunnettu leivos muotoillaan perinteisesti kamman muotoon.

Kuivalihavelli valmistetaan liottamalla kuivia poron rinta- ja lapapaloja ja suurustamalla liemi ruisjauhoilla.

Harri on pitkulainen lohikala, jota esiintyy lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa

Leipäjuusto tunnetaan Lapissa myös nimellä kahvijuusto. Tämä tuorejuusto paistetaan ja tarjoillaan jälkiruokana lakkahillon ja kerman kanssa.


Lähteet: Turisti-info, Ruokatieto.fi, Matkamessut 2015


Laura Matilainen, laura.matilainen(a)mtv.fi

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja