Piilotetaanko makkaraan "kaikki jäte"? Totuus makkaroiden raaka-aineista

makkaranvalmistus
HK:n tehtaalla jauhettiin lihaa makkaroita varten 7.4.2016. HKScan Finland Oy

"Makkaraan laitetaan kaikki jäte". Ihmisten puheissa makkarasta liikkuu välillä lennokkaitakin väitteitä.

Totta on, ettei makkaraan käytetä paistia tai fileitä. Sen sijaan makkaroista löytyy etuselkää, lapaa, potkaa, poskea, silavaa, kamaraa sekä ruhon leikkuussa syntyviä pieniä paloja, jotka ulkonäöltään muistuttavat lähinnä jauhelihaa eivätkä siksi sovellu muuhun kuin makkaraan.

Makkaroissa käytettävät lihanosat, kuten poski, soveltuisivat erinomaisesti myös muuhun ruoanlaittoon. 

– Meillä ei ole sellaista kulttuuria, että tekisimme poskesta ruokia. Se on kuitenkin erinomainen raaka-aine, kertoo HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajari

Sisäelimiä ei saa laittaa makkaraan 

Luut, rustot, vertymät, aivot, keuhkot, korvat, saparot ja elimet eivät ole lihaa, eikä niitä siten löydy makkaroista. Elimiä hyödynnetään vain jatkojalostuksessa ihmisravinnoksi, kuten maksaa maksamakkarantuotannossa. Elimiä myydään myös sellaisenaan. 

Mekaanisesti erotettu liha on luista koneellisesti eroteltua lihaa, jota ei saa laskea lihapitoisuuteen. Mekaanisesti eroteltua lihaa löytyy edullisemman hintaluokan ja matalamman lihapitoisuuden makkaroista.

– Usein liha on hieman punaisempaa luun vieressä, mikä tuo makkaraan luonnollista väriä, Pajari sanoo.

Osa valmistajista käyttää nahkaa

Osasta makkaroita löytyvä kamara on synonyymi nahalle.

– Kaikki makkaranvalmistajat eivät sitä käytä, mutta me näemme, ettei arvokasta proteiinia kannata heittää hukkaan. Esiemerkiksi kylmänä syötävät leikkelemakkarat hyötyvät kamarasta. Kamara parantaa tiettyjen tuotteiden ominaisuuksia, Pajari sanoo. 

Kamara ajetaan hienoksi, mannapuuroa muistuttavaksi massaksi, joka ei valmiissa makkarassa erotu. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja