Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Piilotetaanko makkaraan "kaikki jäte"? Totuus makkaroiden raaka-aineista

HK:n tehtaalla jauhettiin lihaa makkaroita varten 7.4.2016.
HK:n tehtaalla jauhettiin lihaa makkaroita varten 7.4.2016.HKScan Finland Oy
Julkaistu 27.04.2016 20:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

"Makkaraan laitetaan kaikki jäte". Ihmisten puheissa makkarasta liikkuu välillä lennokkaitakin väitteitä.

Totta on, ettei makkaraan käytetä paistia tai fileitä. Sen sijaan makkaroista löytyy etuselkää, lapaa, potkaa, poskea, silavaa, kamaraa sekä ruhon leikkuussa syntyviä pieniä paloja, jotka ulkonäöltään muistuttavat lähinnä jauhelihaa eivätkä siksi sovellu muuhun kuin makkaraan.

Makkaroissa käytettävät lihanosat, kuten poski, soveltuisivat erinomaisesti myös muuhun ruoanlaittoon. 

– Meillä ei ole sellaista kulttuuria, että tekisimme poskesta ruokia. Se on kuitenkin erinomainen raaka-aine, kertoo HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajari. 

Sisäelimiä ei saa laittaa makkaraan 

Luut, rustot, vertymät, aivot, keuhkot, korvat, saparot ja elimet eivät ole lihaa, eikä niitä siten löydy makkaroista. Elimiä hyödynnetään vain jatkojalostuksessa ihmisravinnoksi, kuten maksaa maksamakkarantuotannossa. Elimiä myydään myös sellaisenaan. 

Mekaanisesti erotettu liha on luista koneellisesti eroteltua lihaa, jota ei saa laskea lihapitoisuuteen. Mekaanisesti eroteltua lihaa löytyy edullisemman hintaluokan ja matalamman lihapitoisuuden makkaroista.

– Usein liha on hieman punaisempaa luun vieressä, mikä tuo makkaraan luonnollista väriä, Pajari sanoo.

Osa valmistajista käyttää nahkaa

Osasta makkaroita löytyvä kamara on synonyymi nahalle.

– Kaikki makkaranvalmistajat eivät sitä käytä, mutta me näemme, ettei arvokasta proteiinia kannata heittää hukkaan. Esiemerkiksi kylmänä syötävät leikkelemakkarat hyötyvät kamarasta. Kamara parantaa tiettyjen tuotteiden ominaisuuksia, Pajari sanoo. 

Kamara ajetaan hienoksi, mannapuuroa muistuttavaksi massaksi, joka ei valmiissa makkarassa erotu. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Atrian lihapaketin sisältö kummastuttaa: "Miksei sitä kerrota pakkauksessa?"Mistä jauheliha oikeasti tehdään? Paistijauhelihaan tuli oleellinen muutos tämän kohun myötäTiesitkö tätä grillimakkaroista? Yksi merkintä katosi makkarapaketeista Suomessa jo vuosia sitten – paljasti oleellisen tiedon sisällöstäKinkkumysteeri marketin leikkelehyllyllä: Mitä eroa keittokinkulla, palvikinkulla ja korppukinkulla todellisuudessa on?Nakilla ja makkaralla erilaiset kuoret – mitä suolta makkaroissa oikeasti käytetään?”Jauhomakkaroihin" liittyy sitkeä uskomus – tämä on totuus makkaroissa käytettävistä jauhoista
MakkaraMakkaraLihaMakkarakeittoMakuja